Έντυπη Έκδοση

Και η Μόσχα καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις

Ικανοποιημένη είναι η Λευκωσία από τις αντιδράσεις ξένων χωρών, έναντι των τουρκικών προκλήσεων με δέσμευση θαλάσσιας περιοχής εντός της κυπριακής ΑΟΖ στα νότια του νησιού.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στο Μιλάνο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ASEM, είχε σειρά επαφών με ξένους ηγέτες, ενώ κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρατέθηκε από τον Ιταλό πρόεδρο συνομίλησε επί μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη «ο κ. Πούτιν επαναβεβαίωσε τη ρωσική θέση αρχής τόσο σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού όσο και για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Πούτιν και Αναστασιάδης συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή διάλογο και, αναλόγως των εξελίξεων, να διευθετηθούν επισκέψεις εκατέρωθεν.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η Τουρκία με την πολιτική που ασκεί στο Κυπριακό αλλά και σε άλλα ζητήματα έχει ενοχλήσει πολλές χώρες και αυτό αποτυπώνεται και στην ήττα που υπέστη στον ΟΗΕ αποτυγχάνοντας να εκλεγεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ασκήσεις

Τη Δευτέρα, την ώρα που η Τουρκία θα ξεκινήσει, όπως έχει αναγγείλει, έρευνες στα νότια της Κύπρου με το πλοίο «Barbaros», θα αρχίσει ρωσική άσκηση στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας με τη χρήση πυραύλων. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Ρωσία διεξάγει τις ασκήσεις σε χώρο που η Τουρκία θεωρεί πως αποτελεί μέρος της ΑΟΖ του ψευδοκράτους. Η Μόσχα ενημέρωσε την Κυπριακή Δημοκρατία παρακάμπτοντας την Αγκυρα. Επίσης άσκηση θα πραγματοποιήσει στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου το Πολεμικό Ναυτικό και η Αεροπορία του Ισραήλ, σε συνεργασία με τις κυπριακές Ενοπλες Δυνάμεις.

Η Λευκωσία συνιστά ψυχραιμία ελπίζοντας πως η Τουρκία μπορεί να κάνει δεύτερες σκέψεις ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα και να επιτραπεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό πλούτο της Κύπρου μέσα από την επίλυση του Κυπριακού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
ΑΟΖ
Τουρκία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Καύσιμα/Ενέργεια