Έντυπη Έκδοση

ΕΝΤΟΝΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ανοιγμα και σε πρώην μνημονιακούς

Το επίκαιρο θέμα των συμμαχιών, με ποιους, δηλαδή, θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ποιους θα κλείσει την πόρτα στα ψηφοδέλτιά του, επανέρχεται στην Κεντρική Επιτροπή που αρχίζει σήμερα με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και ολοκληρώνεται αύριο με θέμα την τελική επεξεργασία του πολιτικού προγραμματισμού μέχρι τις εκλογές.

Χώρο για όλους ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις Χώρο για όλους ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις Το θέμα είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου, τον Ιούνιο, κάτι που αναμένεται να χαρακτηρίσει και τις εργασίες αυτής της Κ.Ε., με την Αριστερή Πλατφόρμα να προσανατολίζεται στην κατάθεση δικού της κειμένου συμβολής. Οι τόνοι, ωστόσο, των διαφορετικών απόψεων, αναμένεται να κινηθούν χαμηλά, καθώς ο πολιτικός χρόνος τρέχει και το διάστημα είναι προεκλογικό, είτε οι εκλογές γίνουν σε τέσσερις μήνες είτε νωρίτερα, και άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ τίθενται σε εκλογική ετοιμότητα.

Ανοιχτές θέσεις

Σε γενικές γραμμές πάντως, από το σχέδιο της εισήγησης φαίνεται να δίνεται ικανός χώρος σε πολιτικά πρόσωπα από τον ευρύτερο άξονα του νυν αντιμνημονιακού κεντρώου χώρου, που πήραν εκ των υστέρων αποστάσεις από το μνημονιακό τους παρελθόν, στη συχνότητα που εξέπεμψε ο Νίκος Παππάς προ ημερών, αφήνοντας ανοιχτές θέσεις στα ψηφοδέλτια για όσους βουλευτές δεν στηρίξουν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Το σχετικό απόσπασμα από την εισήγηση είναι χαρακτηριστικό αυτής της επιλογής: «Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις και τα πρόσωπα που απεγκλωβίζονται από τις μνημονιακές πολιτικές και τους καλούμε να συναντηθούμε στους κοινωνικούς αγώνες και τις πολιτικές διεργασίες της Αριστεράς. Απευθυνόμαστε σε όλους τους παραπάνω συνολικά και στον καθένα ξεχωριστά. Χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς, αλλά και με την αποφασιστικότητα που μας επιβάλλει η κρίσιμη ιστορική συγκυρία να προχωρήσουμε μπροστά. Και τους καλούμε όλους, χωρίς συνδιαλλαγές και υποσχέσεις, να κάνουν το αυτονόητο βήμα, να αναλάβουν το μερίδιο της ιστορικής ευθύνης που τους αναλογεί».

Βεβαίως, διευκρινίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προσδοκίες για προσέλευση στο αντιμνημονιακό μπλοκ από τον οργανωμένο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά η συγκεκριμένη διατύπωση δεν ικανοποιεί την Α.Π. και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖαϊκού φάσματος καθώς κρίνεται ότι δίνει τα εχέγγυα που απαιτούνται σε αποχωρήσαντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τώρα βρίσκονται στην ομάδα των ανεξάρτητων ή της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η Α.Π. θέτει ως προϋπόθεση τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια να μην έχουν ψηφίσει τα Μνημόνια, με δεδομένο ότι οι βουλευτές που τώρα προσέρχονται στην αξιωματική αντιπολίτευση είχαν ψηφίσει τη δεύτερη δανειακή σύμβαση το 2012.

«Σε ετοιμότητα»

«Ολος ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι σε συνεχή εκλογική ετοιμότητα» αναφέρεται στην εισήγηση, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα γίνουν οι ερχόμενες εκλογές θα είναι τελείως διαφορετικές, «με μεγάλης έντασης επιθέσεις που θα δεχτούμε από τις δυνάμεις του κατεστημένου κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετά». Με αυτή την εκτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ θα συγκροτηθεί ειδικό επικοινωνιακό επιτελείο, με συμμετοχή από το Γραφείο Τύπου, το Οργανωτικό Γραφείο, το Τμήμα Επικοινωνίας, τη Μόνιμη Επιτροπή Προγράμματος και τον πολιτικό σχεδιασμό και δίνεται το σύνθημα στις οργανώσεις μελών να φροντίσουν από τώρα να λύσουν πρακτικά ζητήματα, με πρώτο αυτό των εκλογικών αντιπροσώπων.

Ολοκληρώνεται, παράλληλα, η εμβάθυνση του προγράμματος και η Κ.Ε. θα κληθεί να δώσει στην Επιτροπή Προγράμματος την εντολή να παρουσιάσει έως τις 10 Νοεμβρίου το τελικό σχέδιο εκλογικού προγράμματος, ιδιαίτερα για τα ζητήματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της δημοκρατικής ανασυγκρότησης του κράτους και της πολιτιστικής αναγέννησης.

Το εκλογικό πρόγραμμα θα τεθεί σε διαβούλευση στις οργανώσεις μελών και τις Νομαρχιακές Επιτροπές και για έγκριση στην Κ.Ε. χωρίς να αποκλείεται η σύγκλιση ενός Διαρκούς Συνεδρίου, αν χρειαστεί, ενώ προχωρούν ταυτόχρονα οι περιφερειακές συνδιασκέψεις στις οποίες θα τεθούν προς διαβούλευση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το ειδικό περιφερειακό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, αναδεικνύοντας τις βασικές ανάγκες και πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Ως παραδείγματα, αναφέρονται περιοχές της χώρας, λ.χ. η Θεσσαλία στην αγροτική οικονομία, η Κρήτη στην αγροτική οικονομία και τον τουρισμό, η Δυτική Μακεδονία στον ενεργειακό και υδάτινο άξονα.

**

«Ερχεται και δεύτερο υφεσιακό κύμα»

Δυσοίωνες προβλέψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» διαμηνύει το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, εντάσσοντας την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη γενικότερη υποχώρηση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως και στη διάχυτη ανησυχία που επικρατεί διεθνώς για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει επίσης λόγο για συνεχείς διαψεύσεις των κυβερνητικών ισχυρισμών περί εξόδου από το Μνημόνιο τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ όσο και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, και για έλλειψη αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για δεύτερο υφεσιακό κύμα καθώς διαπιστώνει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η ευρωπαϊκή οικονομία να διολισθήσει σε βαθύτερη ύφεση το προσεχές διάστημα, μετά και τη δημοσιοποίηση πολύ ανησυχητικών στοιχείων για την ίδια τη γερμανική οικονομία, ενώ το φαινόμενο του αποπληθωρισμού είναι προ των πυλών για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Ειδικά για την καταβαράθρωση του τραπεζικού κλάδου στο χρηματιστήριο, το οικονομικό επιτελείο τονίζει ότι αρνητικό ρόλο έπαιξε η ολέθρια μεθόδευση του υπουργείου Οικονομικών για τον αναβαλλόμενο φόρο προς όφελος των τραπεζιτών, υπενθυμίζοντας ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης «ψήφισαν εσπευσμένα στη Βουλή τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο και τα χάρισαν όλα στους τραπεζίτες».

«Είναι σαφές ότι το κύμα πωλήσεων των τραπεζικών μετοχών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τον αναβαλλόμενο φόρο, σε συνδυασμό με φήμες ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναζητούν ιδιωτικά κεφάλαια για νέα ανακεφαλαιοποίηση σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες, κάτι που θα προκαλέσει υποτιμητική κερδοσκοπία και ζημία (dilution) των σημερινών μετόχων, δηλαδή και του ελληνικού Δημοσίου», υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σ. Κ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ