Έντυπη Έκδοση

ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ

Προτιμούν το θάνατο από την εξορία

Νέα αντεπίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) εξαπέλυσαν χθες οι κουρδικές δυνάμεις στο Κομπάνι της Συρίας και οι ιρακινές στο Τικρίτ του Ιράκ, καθώς η διεθνής συμμαχία πολλαπλασιάζει τις αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) κάνει λόγο για εκπαιδευτικές πτήσεις του Ι.Κ. με συριακά μαχητικά αεροπλάνα.

Τζιχαντιστές στους δρόμους του Κομπάνι Τζιχαντιστές στους δρόμους του Κομπάνι Οπως ανακοίνωσε η Οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει τρία αεροσκάφη, πιθανότατα τύπου MIG 21 και MIG 23, τα οποία κατέσχεσε όταν κατέλαβε τα συριακά στρατιωτικά αεροδρόμια στις επαρχίες του Χαλεπίου και της Ράκας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OSDH, μαχητές του Ι.Κ. πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις υπό την επίβλεψη αξιωματικών του πρώην ιρακινού στρατού που διαλύθηκε μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι δεν έχει ενημερωθεί για οποιαδήποτε αεροπορική επιχείρηση του Ι.Κ. στη Συρία ή αλλού.

Στα πεδία των μαχών, Κούρδοι και τζιχαντιστές συνεχίζουν να συγκρούονται με αμείωτη ένταση. Το Ι.Κ., που έγινε άλλη μια φορά στόχος πολλών εναέριων επιδρομών της διεθνούς συμμαχίας, προσπαθούσε χθες να κερδίσει έδαφος στα ανατολικά ενώ οι κουρδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στα νοτιοδυτικά. Ανησυχία προκαλεί ο εγκλωβισμός εκατοντάδων αμάχων, οι οποίοι δε μπορούν ν' απομακρυνθούν εξαιτίας των ελεύθερων σκοπευτών του Ι.Κ. Κατά το OSDH, πολλοί κάτοικοι αρνούνται να φύγουν «καθώς προτιμούν να πεθάνουν στην πόλη τους από το να βρεθούν στην εξορία». Παρά τη σθεναρή αντίσταση των Κούρδων και τα πολλαπλά πλήγματα από αέρος, το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι το Κομπάνι κινδυνεύει ακόμη.

Υπό έλεγχο βρίσκεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κατάσταση στη Βαγδάτη. Αν και οι επιχειρήσεις του Ι.Κ. στα βόρεια της πόλης συνεχίζονται, η ιρακινή πρωτεύουσα «δεν αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή άμεση απειλή». Ωστόσο, 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε βομβιστικές επιθέσεις των τζιχαντιστών από την περασμένη Κυριακή. Μόνο τη νύχτα της Πέμπτης σκοτώθηκαν 36 και τραυματίστηκαν 98 σε μπαράζ εκρήξεων μέσα σε μόλις δύο ώρες. Οι ιρακινές δυνάμεις, με την αεροπορική κάλυψη της συμμαχίας, ξεκίνησαν χθες μια νέα επιχείρηση για την ανάκτηση εδάφους βορείως του Τικρίτ (160 χλμ. βορείως της Βαγδάτης).

Πίσω στην Ευρώπη, η τζιχαντιστική απειλή προβληματίζει εντόνως τη βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, η οποία προειδοποιεί για κλιμάκωση του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα. Κατά τον αρμόδιο αξιωματικό της Σκότλαντ Γιαρντ Μαρκ Ράουλι, οι αρχές έχουν αποτρέψει φέτος πλήθος συνωμοσιών για τη δολοφονία ανθρώπων στους δρόμους της Βρετανίας οι οποίες «κατευθύνονται ή έχουν ως πηγή έμπνευσης την τρομοκρατία στο εξωτερικό».

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία διαπιστώνει μια τεράστια τάση καλλιέργειας του εξτρεμισμού μέσω Ιντερνετ, ενώ η κινητοποίηση της αστυνομίας για την αποτροπή επιθέσεων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο μετά την 7η Ιουλίου 2005 και τις βομβιστικές επιθέσεις στα μέσα μεταφοράς του Λονδίνου.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ-www.guardian.co.uk)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ισλαμικό Κράτος
Συρία
Πολεμικές επιχειρήσεις
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές