Έντυπη Έκδοση

Ευτυχώς οι «ύποπτοι» βγαίνουν υγιείς, αλλά υπάρχουν παντού...

Αρνητικοί στη μόλυνση από τον ιό του Εμπολα βρέθηκαν χθες ακόμη τέσσερις «ύποπτοι» στην Ισπανία ενώ βελτιώνεται σταθερά η κατάσταση της Ισπανίδας νοσηλεύτριας, Τερέσα Ρομέρο.

Ανήσυχος για την επέκταση του Εμπολα ο Ζοζέ Μπαρόζο Ανήσυχος για την επέκταση του Εμπολα ο Ζοζέ Μπαρόζο Την ίδια ώρα, 3.000 στρατιώτες ετοιμάζονται να «πολεμήσουν» τον Εμπολα στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αφρικής και μια πρόχειρη αναζήτηση στο Διαδίκτυο πείθει και τον πλέον ανυποψίαστο ότι έχει γεμίσει ο κόσμος «υπόπτους» τον αριθμό και τη συχνότητα εμφάνισης των οποίων φυσικά αδυνατεί να καλύψει κάθε ενημερωτικό μέσο, οπότε γίνεται μια επιλογή, κατά περίπτωση. Στην πραγματικότητα, ύποπτοι για Εμπολα υπάρχουν πλέον παντού.

Για το λόγο αυτό, η Γαλλία αποφάσισε να ενισχύσει τις «προσπάθειές» της για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού κυρίως για να «βοηθήσει» τις αφρικανικές χώρες.

Ανήσυχος για τον ιό και την «επιδημία», όπως τη χαρακτήρισε, εμφανίστηκε χθες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε ότι μπορεί ο Εμπολα «να είναι πρόβλημα μόνο μερικών χωρών της Δυτικής Αφρικής, αλλά θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής».

Στην απομόνωση ήταν γραφτό να περάσει το ταξίδι του με κρουαζιερόπλοιο ένας νοσηλευτής από το Τέξας, ο οποίος ενδέχεται να είχε έρθει σε επαφή με δείγματα από τα σωματικά υγρά του πρώτου ασθενούς που διαγνώστηκε με Εμπολα στις ΗΠΑ, και προφανώς ανάλογη «τύχη» αναμένεται να έχουν και όσοι άλλοι ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με τον νοσηλευτή στο κρουαζιερόπλοιο ο οποίος ενδέχεται να ήρθε σε επαφή με τον ασθενή στο Ντάλας.

Ενώ ο Εμπολα διχάζει Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, με τους δεύτερους και τον Αμερικανό πρόεδρο να προσπαθούν να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων με τον ιό, συνεχίζεται η ροή των ειδήσεων από όλο τον κόσμο για ανθρώπους που εισήχθησαν, εξετάστηκαν, αφέθηκαν ελεύθεροι και τα λοιπά και τα λοιπά.

Ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων για τα πρόσωπα που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες που αποτελούν εστία της επιδημίας του Εμπολα δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διορισμού ενός προσώπου που θα είναι αρμόδιο για το συντονισμό της εκστρατείας για την αντιμετώπιση του ιού σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να συναντηθεί την Πέμπτη με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης με θέμα τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του ξεσπάσματος του ιού Εμπολα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Την Πέμπτη, αρνητικές βγήκαν οι πρώτες εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη ένας απόφοιτος του Πανεπιστημίου Γέιλ, ο οποίος είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο του Κονέκτικατ με συμπτώματα ύποπτα για Εμπολα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νοσηλευτικό ίδρυμα.

ΔΑΦΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

(Πηγές: La Vanguardia, ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais, AFP)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπολα
Υγεία
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση