Έντυπη Έκδοση

Δεξιό περιοδικό έσπασε το απόρρητο των πηγών της «Monde»

Για προσβολή του απορρήτου δημοσιογραφικών πηγών κατηγορούν το γαλλικό δεξιό περιοδικό «Valeurs Actuelles» οι συντακτικές ομάδες 14 μεγάλων μέσων ενημέρωσης της χώρας.

Οι δημοσιογράφοι προέβησαν σε συλλογική καταγγελία μετά την αποκάλυψη, από το περιοδικό, των ραντεβού δύο συντακτών της «Le Monde», οι οποίοι ερευνούν υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

«Αυτή η σοβαρή προσβολή του απορρήτου των πηγών είναι ανάξια του επαγγέλματός μας», τονίζουν οι συντάκτες των 14 μέσων -μεταξύ των οποίων η «Monde», ο «Nouvel Observateur», η «Figaro» και η «Liberation»- οι οποίοι εκδήλωσαν την υποστήριξή τους στους συναδέλφους τους Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ, που παρακολουθούσαν τις δικαστικές υποθέσεις για την εφημερίδα «Monde».

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε πως δεν υπάρχουν πηγές χωρίς προστασία των πηγών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «πως δεν υπάρχει ελεύθερη ενημέρωση χωρίς πηγές. Πως η δημοκρατία είναι αυτή που απειλείται όταν δεν υπάρχει πια ελεύθερη ενημέρωση».

Επειτα από την εν λόγω δημοσίευση του περιοδικού «Valeurs Actuelles», η «Monde» ανακοίνωσε χθες ότι θα αιτηθεί τη διενέργεια «έρευνας για κατασκοπία και θα καταθέσει μήνυση για δυσφήμηση και βλάβη», αφού στο άρθρο υπονοείται ότι οι συντάκτες της εφημερίδας ερευνούν τις υποθέσεις με τη βοήθεια της σοσιαλιστικής εξουσίας.

«Μετά το άρθρο του "Valeurs Actuelles", φαίνεται πως οι πράξεις και οι κινήσεις των συνεργατών μας επιτηρούνταν και πως πιθανόν να παρακολουθούνταν», τόνισε σε δικό του άρθρο ο διευθυντής της εφημερίδας Ζιλ Βαν Κοτ, ενώ η συντακτική ομάδα της «Figaro» σχολίασε ότι «δεν είναι υγιές, εφημερίδες να παρακολουθούν άλλες και να προσποιούνται πως διακρίνουν υστερόβουλες σκέψεις στο ένα ή το άλλο άρθρο».

(ΠΗΓΕΣ: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Γαλλία
Ξένος τύπος
Περιοδικά/Εκδόσεις