Έντυπη Έκδοση

Αχρηστα πια τα κλεμμένα κινητά

Υποχρεωμένες να μπλοκάρουν μέσω του κωδικού ΙΜΕΙ όλες τις συσκευές κινητών τηλεφώνων που δηλώνονται από τους συνδρομητές τους ως κλεμμένες είναι από τις 27 Σεπτεμβρίου 2014 οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, έπειτα από απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Οπως ανακοινώθηκε χθες από την Αστυνομία, για να συμβεί αυτό σε περίπτωση κλοπής κινητού τηλεφώνου, ο κάτοχος της συσκευής θα πρέπει να δηλώσει αρχικά την κλοπή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφέροντας και τον κωδικό ΙΜΕΙ και να λάβει το αποδεικτικό δήλωσης κλοπής. Στη συνέχεια το έγγραφο αυτό θα πρέπει να το υποβάλει στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είναι συνδρομητής, γραπτό αίτημα απενεργοποίησης της συσκευής, επισυνάπτοντας το αποδεικτικό δήλωσης κλοπής.

Ο «Διεθνής Κωδικός Κινητών Τηλεφώνων - ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identifier) αποτελείται από 15 ή 17 ψηφία και είναι μοναδικός και για αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για την αναγνώριση του τηλεφώνου κατά τη σύνδεση.

Ο ΙΜΕΙ αναγράφεται στην «υποδοχή» που φιλοξενεί την μπαταρία του τηλεφώνου. Είναι εκτυπωμένος ευδιάκριτα σε μία λευκή ετικέτα, η οποία περιέχει και άλλα στοιχεία για τη συσκευή. Σε αρκετές περιπτώσεις ο αριθμός ΙΜΕΙ αναγράφεται στη συσκευασία, στα συνοδευτικά έγγραφα, στο εγχειρίδιο χρήσης, αλλά και στη νόμιμη απόδειξη αγοράς των κινητών, ενώ από την πλειονότητα των συσκευών κινητής τηλεφωνίας μπορεί να ανακτηθεί και ηλεκτρονικά. Α.Κ.Μ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Κινητή Τηλεφωνία
Αστυνομικό ρεπορτάζ