Έντυπη Έκδοση

ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΤΗΣ «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ»

Και 4η δίωξη για κακούργημα, στον Λαυρεντιάδη

500 εκατ. δάνεισαν τον κατηγορούμενο επιχειρηματία επτά τράπεζες

Ξανά στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπαίνει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, που πλέον μετρά την τέταρτη κατά σειρά ποινική δίωξη εις βάρος του σε βαθμό κακουργήματος.

Λ. Λαυρεντιάδης Λ. Λαυρεντιάδης Μετά το σκάνδαλο της ProtonBank, την ηθική αυτουργία στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του επιχειρηματία Αθ. Ανδρεαδάκη και την εμπλοκή του στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο κατηγορούμενος πρώην τραπεζίτης και μεγαλοεπιχειρηματίας είναι πια βασικός κατηγορούμενος σε ακόμη μία υπόθεση. Πρόκειται για την αγοραπωλησία της εταιρείας «Νεοχημική» από τον Λ. Λαυρεντιάδη προς την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Carlyle, και την επαναγορά της στη συνέχεια.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη και πέντε συνεργατών του κατά περίσταση για τα αδικήματα της απάτης εις βάρος του Δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών (Ν.1608/50) και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε η εισαγγελέας Ροζαλία Λάλλη, το οικονομικό αντικείμενο φέρεται να ξεπερνά το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εμφανίζεται να χορηγήθηκε από επτά τράπεζες προς τον κατηγορούμενο επιχειρηματία ως δάνειο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αρχική αγορά της «Νεοχημική» από την πολυεθνική Carlyle το 2008, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, τελικά η αμερικανική επενδυτική εταιρεία λίγους μήνες μετά την αγοραπωλησία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οικονομικά στοιχεία που είχε εμφανίσει ο Λ. Λαυρεντιάδης, για να γίνει η εξαγορά, δεν ήταν ακριβή. Ετσι, η υπόθεση λύθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τον κ. Λαυρεντιάδη να δίνει πίσω μετρητά το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε καταβάλει η Carlyle από ίδια κεφάλαια.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο και για το υπόλοιπο ποσό, περίπου 500 εκατ. ευρώ, που χορήγησαν οι τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millennium, HSBC και Ελληνική Τράπεζα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να καταθέσουν τον Ιούλιο του 2012 μήνυση εις βάρος του επιχειρηματία.

Το λόγο για την ποινική μεταχείριση του Λ. Λαυρεντιάδη, που εδώ και λίγο καιρό έχει αποφυλακιστεί έπειτα από πολύμηνη προσωρινή κράτηση, έχει πλέον η 10η ειδική ανακρίτρια κ. Ευαγγέλου, η οποία «χρεώθηκε» την εν λόγω έρευνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Διαφθορά
Τράπεζες
Δικαστικό ρεπορτάζ