Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Πολλά λόγια, λίγα ευρωδολάρια

Την αρχή είπε να κάνει την Πέμπτη ο πρόεδρος της Fed Saint Lewis. Ο Τζέιμς Μπούλαρντ, που θεωρείται «γεράκι» στους κόλπους της Fed, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έδωσε ανάσες στη Wall Street, προτείνοντας παράταση της λήξης του QE, εξηγώντας, όμως, πως τα θεμελιώδη μεγέθη («fundamentals) της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ισχυρά, ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη για την αναταραχή στις αγορές.

«Ενεση αδρεναλίνης» χαρακτήρισε τα παραπάνω ο Τσαντ Μοργκανλάντερ, διαχειριστής κεφαλαίων σε επενδυτική τράπεζα του Σεντ Λούις, φράση που άρεσε στα ΜΜΕ, κάνοντας το γύρο του κόσμου. Ο Μπούλαρντ έχει επανειλημμένα τονίσει από το καλοκαίρι πως το τέλος του α' τριμήνου του 2015 είναι η «τέλεια ευκαιρία» για αύξηση των επιτοκίων, καθώς ανεργία και πληθωρισμός βρίσκονται, υποτίθεται, εντός στόχων, αν και ο δομικός δείκτης τιμών παραμένει κάτω από 2% για δύο και πλέον χρόνια.

Κάνουν ό,τι θέλουν

Αλλά, όπως έλεγε το γεράκι στο Bloomberg (26/6), «οι επενδυτές θα πρέπει να ακούνε την Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς της Fed. Δεν το κάνουν. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Τζέιμς Μπούλαρντ (Fed) Τζέιμς Μπούλαρντ (Fed) Αλλά η Επιτροπή δίνει την καλύτερη καθοδήγηση που μπορεί για την πορεία της οικονομίας».

Στην τριμηνιαία πρόβλεψη της Fed στις 18/6, οι επιτελείς της Fed έδωσαν επιτόκια στο 1,13% τέλη του 2015 και 2,50% τέλη του 2016. Στις 17 Σεπτεμβρίου έδωσαν 1,38% και 2,88% αντίστοιχα, παρ' όλο που υποβάθμισαν ελαφρώς τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη φέτος και του χρόνου. Τώρα τρέχουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Με τη λήξη του QE η Fed αναμένεται να έχει φορτώσει τον ισολογισμό της με τίτλους 4,2 τρισ. δολαρίων σε έξι χρόνια (ΑΕΠ ΗΠΑ: 17,4 τρισ.), που κανείς δεν ξέρει ακόμα τι θα τα κάνει.

και Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) συμφωνούν ότι οι επενδυτές πρέπει να ακούνε τις κεντρικές τράπεζες.  Οι τρέιντερ προσπαθούν να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις και Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) συμφωνούν ότι οι επενδυτές πρέπει να ακούνε τις κεντρικές τράπεζες. Οι τρέιντερ προσπαθούν να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις Κάπως έτσι το 1 τρισ. ευρώ (1,3 τρισ. δολάρια) που υπόσχεται ο Ντράγκι για τον ισολογισμό της ΕΚΤ τα επόμενα δύο χρόνια υπέρ πληθωρισμού και ανάπτυξης φαντάζουν λίγα στους επενδυτές που είχαν μάθει αλλιώς.

Την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, μετά τη συνάντηση της ΕΚΤ στη Νάπολη, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε έτσι απλά 2,4%. Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου βρήκε αφορμή στα στοιχεία της αμερικανικης εργασίας για να ανακάμψει και από την Τρίτη 7 Οκτωβρίου με προβλέψεις ΔΝΤ και γερμανικά νούμερα ξεκίνησε ο οκταήμερος κατήφορος που έληξε χθες, μέρα Παρασκευή, με 2,5%, στο όνομα της μεταβλητότητας και ίσως για να μη μείνουν ολόκληρο ΣΚ με την αγωνία οι επενδυτές. Ανάλογη εικόνα και στη Wall Street, που περιόρισε τις απώλειες της εβδομάδας. Να 'ναι καλά ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ.

Στο πλαίσο οικονομικού συνεδρίου στη Ρίγα της Λετονίας δήλωσε πως το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ ξεκινά «εντός ημερών», ώστε να μεταδοθεί η νομισματική πολιτική στην πραγματική οικονομία.

Στην ομιλία του «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: τα σωστά μαθήματα από την κρίση» ισχυρίστηκε πως παρά τις ολοκληρωμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων από Ε.Ε.-ΔΝΤ, η μεταρρύθμιση των αγορών τείνει να υστερεί της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας. «Γι' αυτό το λόγο οι μεταρρυθμίσεις εκλαμβάνονται ως άδικες, κάτι που υπονομεύει τη λαϊκή υποστήριξη».

Ανεπίδεκτος μαθήσεως, αν κρίνουμε από όσα είπε ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets στο BBC (16/10). «Η επίδραση της νομισματικής μορφίνης εξασθενεί και ο ασθενής αρχίζει να συνειδητοποιεί πως πολλά από τα παλιά προβλήματα επιμένουν».

Μιλώντας χθες σε συνέδριο στη Βοστόνη, η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως ανησυχεί για τις αυξανόμενες ανισότητες στις ΗΠΑ, που θυμίζουν 19ο αιώνα και «δεν είναι συμβατές με τις αμερκανικές αξίες».

Κλειστά την Κυριακή 2 Νοεμβρίου

Την κήρυξη εικοσιτετράωρης πανελλαδικής απεργίας στο εμπόριο την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, ημέρα λειτουργίας των καταστημάτων βάσει του ν. 4177/2013, αποφάσισε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Η ομοσπονδία, που αντιδρά στο «καταστροφικό για τον κλάδο και τους εργαζομένους» άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, καλεί τις οργανώσεις των εμπόρων σε όλη τη χώρα να στηρίξουν την απεργία, κρατώντας τις επιχειρήσεις κλειστές.

Οπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της, η μέχρι στιγμής εμπειρία από την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων αποδεικνύει ότι «ανακατανέμει το λιγοστό τζίρο σε όφελος των μεγάλων αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών, δημιουργεί λουκέτα και ανεργία και αναγκάζει μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε απλήρωτη εργασία».

Η διοίκηση της ΟΙΥΕ διοργανώνει και διαμαρτυρία την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, ημέρα οριστικής εκδίκασης στο ΣτΕ της κοινής προσφυγής εργαζομένων και εργοδοτών για την απαγόρευση της πιλοτικής λειτουργίας των καταστημάτων σε 10 περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του έτους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Κεντρική Τράπεζα ΗΠΑ (FED)