Έντυπη Έκδοση

Εκτός γραμμής

Αγκάθι στα πλευρά

Η ώρα της κρίσης για τον Οσκαρ Πιστόριους έφτασε. Μόλις 20 μήνες μετά το έγκλημα. Η Νότια Αφρική, τρίτος κόσμος υποτίθεται, δεν είναι από εκείνες τις χώρες που ξοδεύουν 5-10 χρόνια για να εκτελέσουν μία ποινική δίκη. Η ποινή του Παραολυμπιονίκη για τη δολοφονία της μνηστής του θα ανακοινωθεί την Τρίτη. «Φόνος εξ αμελείας», ήταν η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου. Πάει για κάθειρξη 10-15 ετών, αλλά ποντάρει τον πρότιμο έντιμο βίο και στο φιλανθρωπικό έργο που με τόση ζέση προβάλλουν οι δικηγόροι του. Η εισήγηση της υπεράσπισης, για «κατ' οίκον περιορισμό», χαρακτηρίστηκε από τον εισαγγελέα «σοκαριστικά ανεπαρκής». Ηδη η δικαστής Μασίπα τον έριξε στα μαλακά. Η απόρριψη της κατηγορίας για φόνο εκ προμελέτης θα μείνει παντοτινό αγκάθι στα πλευρά όσων περίμεναν μία συμβολική «καρατόμηση» του δράστη.

Παριστάνει τον ανάπηρο

Ο Πιστόριους θυμήθηκε ξαφνικά ότι είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. «Ποτέ στη ζωή του δεν φέρθηκε σαν ανάπηρος, μέχρι που είδε να πλησιάζει το κατώφλι της φυλακής», τον κατηγόρησε αδυσώπητα ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ. «Μας λέει ότι τα ντους στην ψειρού δεν είναι φτιαγμένα για αναπήρους και ότι δεν έχουν χερούλια στήριξης. Αλλά ούτε το ίδιο του το μπάνιο δεν ήταν εξοπλισμένο με τέτοια βοηθήματα». Οι συνήγοροι του Πιστόριους ισχυρίζονται ότι το μαρτύριο των τελευταίων μηνών ισοδυναμεί με σταύρωση και υπενθυμίζουν ότι το εθιμικό δίκαιο της χώρας («ubuntu») δεν είναι τιμωρητικό, αλλά παραδειγματικό. Η οικογένεια της νεκρής κοπέλας έγινε έξω φρενών. Αδιανόητο να εξισώνεται ένας δολοφόνος με τους κατσικοκλέφτες.

Τα ματωμένα δολάρια

Η μαρτυρία μιας εξαδέλφης της Ρέεβα Στέενκαμπ πλημμύρισε το δικαστήριο με δάκρυα. «Οταν έμαθα ότι έγινε φόνος στο σπίτι του Πιστόριους, προσευχήθηκα στον Θεό να ήταν κάποια ερωμένη του», είπε η Κιμ Μάρτιν. «Σας ικετεύω, έντιμοι δικαστές, ο Οσκαρ πρέπει να πληρώσει γι' αυτό που έκανε». Ο κατηγορούμενος κλαίει και οδύρεται. «Είναι ένας τσακισμένος άνθρωπος», λέει η ψυχολόγος που τον εξέτασε. Ο Πιστόριους ζήτησε συγγνώμη από τη χαροκαμένη οικογένεια, αλλά η στάση του θεωρήθηκε από τον εισαγγελέα υποκριτική. Εστειλε, μάλιστα, κι ένα πακέτο γεμάτο χρήματα στο σπιτικό των Στέενκαμπ. «Λεφτά του αίματος», κραύγασαν οι εφημερίδες. «Δεν είναι συμπεριφορά μετανιωμένου ανθρώπου αυτή, αλλά φοβισμένου». Το Σαββατοκύριακο που ξεκίνησε θα είναι μάλλον το τελευταίο της ελευθερίας του.

Νικ.α.π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Εκτός γραμμής