Ηλεκτρονική Έκδοση

Βερμούδες: Προβλήματα από τον κυκλώνα Γκονζάλο

Τουλάχιστον το 80% του ηλεκτρικού δικτύου των Βερμούδων έχει υποστεί μπλακ άουτ λόγω του περάσματος από το νησιωτικό σύμπλεγμα του ισχυρού κυκλώνα Γκονζάλο ανακοίνωσε η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού Bermuda Electric Light Co. Η εταιρεία ανέφερε ότι περίπου 29.000 πελάτες της έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, από τις συνολικά 36.000 συνδέσεις σε όλο την επικράτεια.

Ήδη το βόρειο τοίχωμα του ματιού του κυκλώνα (όπου και πνέουν οι ισχυρότεροι άνεμοι) το οποίο εκτείνεται σε μια απόσταση περίπου 56 χιλιομέτρων χτύπησε το βόρειο τμήμα του μικρού νησιωτικού συμπλέγματος με ισχυρούς ανέμους καταρρακτώδεις βροχές και πελώρια κύματα. «Το μάτι του Γκονζάλο θα συνεχίσει να κινείται πάνω από τις Βερμούδες για τις επόμενες δύο ώρες,» ανέφερε η τελευταία ανακοίνωση του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου για τους Κυκλώνες.

«Καταστροφικοί άνεμοι και κύματα απειλητικά για την ανθρώπινη ζωή θα συνεχίσουν και μετά το πέρασμα του ματιού»προστίθεται στην ανακοίνωση. Ήδη αναφέρθηκαν πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές, πτώσεις δέντρων αλλά και ζημιές σε κτίρια απο τις πολύ ισχυρές ριπές των ανεμών. Ο Γκονζάλο φτάνοντας πάνω από τις Βερμούδες ήταν ένας ισχυρός κυκλώνας κατηγορίας 2 στην κλίμακα Saffir-Simpson πνέοντας με συνεχείς ανέμους μέγιστης ισχύς 175 χιλιομέτρων ανά ώρα σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τους Κυκλώνες στις 02:00 ώρα Ελλάδας.

Ο κυβερνήτης των Βερμούδων Τζορτζ Φέργκιουσν συνέστησε στους περίπου 65.000 κάτοικους της επικράτειας να μείνουν μακριά από τους δρόμους και να παρακολουθούν τα δελτία έκτακτης ανάγκης. «Εύχομαι σε όλους ότι καλύτερο, για τις επόμενες 24 ώρες. Καλή τύχη» ανέφερε ο κυβερνήτης του νησιωτικού συμπλέγματος. Ο Γκονζάλο είναι ο πρώτος κυκλώνας κατηγορίας 4 στον Ατλαντικό από το 2011. Ο κυκλώνας Φαμπιάν που σφυροκόπησε τις Βερμούδες το 2003 και προκάλεσε ζημιές ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν μια καταιγίδα κατηγορίας 3.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα