Ηλεκτρονική Έκδοση

Kουτσούμπας: NΔ και ΣΥΡΙΖΑ μοιράζονται το ίδιο «κρεβάτι» - τη στρατηγική της ΕΕ

«Μόνη τους δέσμευση, μέτρα για την πιο ακραία φτώχεια -και αυτά εάν εγκριθούν από την ΕΕ- που θα εξανεμιστούν αμέσως από τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική. Γι’ αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ, αντίβαρο σε τέτοιες κυβερνήσεις.»

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και το δημοσιογράφο Γ. Κατσίγιαννη:

Αν και το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει την σπουδαιότητα του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι είναι ένας «αντιδραστικός» πυλώνας της αστικής δημοκρατίας, εν τούτοις δείχνει να συμπλέει με τις δυνάμεις εκείνες που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την προσεχή διαδικασία στην Βουλή για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Είναι έτσι;

Η γνωστή θέση αρχών του ΚΚΕ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ουσιαστικά να μην συμμετέχει με τη θετική ή αρνητική ψήφο του στη στήριξη ενός θεσμού, που επικυρώνει τις αντιλαϊκές αποφάσεις της κυβέρνησης, δεν αφορά στα παζάρια και τις συναλλαγές που εξελίσσονται μεταξύ των άλλων κομμάτων, ούτε το εκάστοτε πρόσωπο του υποψήφιου, ούτε την άσκηση πίεσης μέσω αυτής της διαδικασίας για συντήρηση της εκλογολογίας.

Ο λαός να μην παρακολουθεί ως απλός θεατής, αλλά να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων με τη συμμετοχή του στους αγώνες, με την αναγέννηση του κινήματος, με αλλαγή των συσχετισμών, με ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού και στις εκλογές, όποτε γίνουν.

Πως αξιολογείτε τις καταγγελίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί απόπειρας εξαγοράς και χρηματισμού βουλευτών με σκοπό την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

Πίσω από τον καβγά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο, θέλουν να κρύψουν ότι η πολιτική τους, παρά τις διαφορές στα επιμέρους, θα γεμίζει τους κουμπαράδες των επιχειρηματιών, την ίδια ώρα που θα αδειάζει τις τσέπες του λαού. Κι όσο αποκαλύπτεται ότι μοιράζονται το ίδιο «κρεβάτι» - τη στρατηγική της ΕΕ, της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών - τόσο θα φουντώνει ο καβγάς για το «πάπλωμα».

Αν έχουν, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, ας δώσουν στοιχεία ο ένας για τον άλλο, από ποιον χρηματίζεται ο ένας και από ποιον ο άλλος.

Στη συνείδηση του εκλογικού σώματος έχει αρχίσει να εμπεδώνεται η αντίληψη ότι ο ερχομός του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα σημάνει μια ιστορική νίκη της αριστεράς. Αυτό δεν σας προβληματίζει ως προς τους κινδύνους που υπάρχουν να λεηλατηθεί η εκ νέου εκλογική σας βάση;

Στην συνείδηση του εκλογικού σώματος εμπεδώνεται κυρίως κάτι άλλο: Να φύγουν αυτοί που κυβερνούν και μας έφεραν σε αυτό το χάλι και ας έρθει όποιος να ‘ναι, μήπως κάνει κάτι διαφορετικό. Θα έχετε εντοπίσει ότι το ΚΚΕ προσπαθεί με επιμονή να το εξηγήσει, γιατί το ενδιαφέρον δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στο να φύγουν κάποιοι, αλλά και τι θα ακολουθήσει, ποιοι θα έρθουν, ποιο είναι το συμφέρον του λαού, έτσι ώστε να μην ξαναδώσει «ραντεβού στα τυφλά», όπως επανειλημμένα έχει κάνει στο παρελθόν, πότε με το ΠΑΣΟΚ, πότε με τη ΝΔ.

Να διαμορφώσει δηλαδή, με βάση την πείρα του, κριτήρια για το πώς πρέπει να αγωνιστεί, τι πρέπει να επιλέγει στην κάλπη, έτσι ώστε να γίνει αυτός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει μια πραγματικά γνήσια λαϊκή διακυβέρνηση που θα μας βγάλει από την κρίση σε όφελος του λαού και όχι πάλι των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως το ΚΚΕ απευθύνεται μόνο στα οργανωμένα στελέχη του και πως αν δεν είσαι μέλος του κόμματος ή αν δεν δείχνεις προσήλωση στους κοινωνικούς αγώνες του ΠΑΜΕ, τότε δύσκολα μπορείς να γίνεις αποδεκτός στις τάξεις του. Μήπως όλη αυτή η συζήτηση διώχνει ψηφοφόρους και με δεδομένο ότι δεν βλέπουν προοπτική εξουσίας από το ΚΚΕ να παγιδεύονται στον εκάστοτε διπολισμό;

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους και όλες χωρίς κομματικές ταμπέλες, χωρίς προσδιορισμούς παρωχημένους, όπως δεξιός, αριστερός, κεντρώος ή όπως αλλιώς. Αυτό που μας προβληματίζει είναι το πως ο λαός θα βάλει μπροστά του την επιλογή να παλέψει και να νικήσει. Πώς δηλαδή θα προσπεράσει τη λογική της ανάθεσης σε κάποιους «σωτήρες», όπως και τη λογική του «μικρότερου κακού», που τα πλήρωσε ακριβά τα προηγούμενα χρόνια. Πως θα οργανώσει την πάλη για να πάρει πίσω τα κλεμμένα, το 13ο και 14ο μισθό και σύνταξη, θα καταργήσει τα χαράτσια, θα ανακτήσει συνολικά τις απώλειες.

Όλα αυτά που και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν υπόσχονται. Μόνη τους δέσμευση, μέτρα για την πιο ακραία φτώχεια -και αυτά εάν εγκριθούν από την ΕΕ- που θα εξανεμιστούν αμέσως από τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική. Γι’ αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ, αντίβαρο σε τέτοιες κυβερνήσεις. Ισχυρό ΚΚΕ, εγγύηση για να πάρει ανάσες ο λαός σήμερα, για να βγει νικητής αύριο. Στις τάξεις του ΚΚΕ χωράνε οι εργάτες, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, όσοι υποφέρουν από την πολιτική που φορτώνει τα βάρη της κρίσης και το χρέος στο λαό και έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Υπάρχει περίπτωση στις επόμενες εθνικές εκλογές το ΚΚΕ να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του και προσωπικότητες που δεν προέρχονται από τις οργανωμένες δυνάμεις του κόμματος, αλλά μπορεί να ασπάζονται την ιδεολογικές του αρχές;

Το ΚΚΕ στα ψηφοδέλτιά του -όπως και στις πρόσφατες ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές- συμπεριλαμβάνει έμπειρους αγωνιστές που δεν είναι μέλη του κόμματος, συνεργάζονται με το ΚΚΕ, ορισμένοι μάλιστα προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον παλιό ΣΥΝ ή άλλα κόμματα.

Αγωνιστές και συνδικαλιστές εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ, επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες, ένστολους από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, νέους και νέες που έχουν όρεξη για δουλειά και δράση υπέρ των συμφερόντων του λαού της πατρίδας μας.

Ο Α. Σαμαράς σκίζει το μνημόνιο κάθε μέρα. Ο Α. Τσίπρας θα το «καταργήσει» με ένα άρθρο και ένα νόμο. Το ΚΚΕ τι λέει;

«Όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν», αλλά για τους δεκάδες εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δε λένε κουβέντα. Το μνημόνιο, η τρόικα δίνουν την σκυτάλη στους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ, στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τη δημοσιονομική πειθαρχία που θα φέρνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα για όλους τους λαούς των χωρών της ΕΕ. Αν ο λαός θέλει να δει άσπρη μέρα πρέπει να δυναμώσει την πάλη για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, σε ρήξη με τις συνολικές επιδιώξεις του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΚΚΕ