Έντυπη Έκδοση

Περιμένοντας τον επόμενο

Το «σχέδιο» της συγκυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, που υπάκουε σε πολιτικές σκοπιμότητες και ανάγκες των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, παρά στα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, αποδοκιμάστηκε από τους δανειστές, απέτυχε παταγωδώς και πλέον έχει γυρίσει μπούμερανγκ για τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο. Τώρα τα προβεβλημένα «γαλάζια» στελέχη λένε δειλά δειλά ότι «μπορεί να αναβληθεί για λίγο καιρό η έξοδος από το Μνημόνιο».

Enet,gr Enet,gr Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι η συγκυβέρνηση δείχνει να χάνει και την πολιτική εμπιστοσύνη των δανειστών, οι οποίοι ζητούν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα. Τα όσα διημείφθησαν στην Ουάσιγκτον μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και της Κριστίν Λαγκάρντ, πριν από μία εβδομάδα, είναι ενδεικτικά. Ακόμη πιο αντιπροσωπευτικά είναι τα μηνύματα των αγορών μετά τις συναντήσεις που είχαν στις ΗΠΑ οι Γιάννης Στουρνάρας και Σταύρος Παπασταύρου με τραπεζίτες και επενδυτικά funds, συναντήσεις για τις οποίες έγινε προσπάθεια να μη δημοσιοποιηθούν.

Το κλίμα που μεταδίδουν πηγές, οι οποίες έχουν γνώση του περιεχομένου των συνομιλιών της ελληνικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ, συγκλίνει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν είχε σαφή και πειστική στρατηγική που να αναιρεί τη γραμμή της «προληπτικής στήριξης», την οποία επιδιώκουν οι εταίροι της χώρας. Ουσιαστικά αναιρείται η στρατηγική της κυβέρνησης που ισχυριζόταν ότι υπό τις παρούσες διεθνείς και εγχώριες συνθήκες η χώρα θα μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές με χαμηλότερο επιτόκιο από εκείνο των δανείων του ΔΝΤ. Το μήνυμα των επίσημων πιστωτών της χώρας προς την κυβέρνηση είναι σαφές. Τα spreads απογειώθηκαν και η κατάσταση θύμισε 2009-2010. Πλέον η συγκυβέρνηση για να διασωθεί πολιτικά παραδέχεται ότι συζητά την υπαγωγή σε νέο πρόγραμμα και προσπαθεί να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δική της αποτυχία. Αυτά είναι τα επίχειρα του success story του Μνημονίου, στο οποίο επένδυσαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τα πόδια του είναι πήλινα.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως τουλάχιστον από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κρατούν αποστάσεις από την παρούσα συγκυβέρνηση, ενώ η πρόσκληση Σταθάκη από τον τραπεζικό οργανισμό Bank of America Merrill Lynch δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος σε διεθνή αξιοπιστία. Η ίδια η έκθεση της αμερικανικής τράπεζας, που θεωρεί «πιθανότερο» να μην υπάρξει συμφωνία σε κάποιο σχέδιο πριν από τις «προεδρικές εκλογές», είναι ένα σαφέστατο μήνυμα ότι οι δανειστές θεωρούν την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ υπό προθεσμία και περιμένουν να δουν πού θα κατασταλάξει η εγχώρια πολιτική κατάσταση, προκειμένου να ξέρουν με ποιον θα διαπραγματευθούν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Κύριο άρθρο