Έντυπη Έκδοση

Μαξίμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ τρόμαξε τις αγορές!

Στο «μαξιλάρι» της προληπτικής χρηματοδότησης ονειρεύεται ο Σαμαράς

Μετά τα χαστούκια πιστωτών και αγορών, που απέρριψαν με ηχηρό τρόπο το σχέδιο ηρωικής εξόδου στις αγορές την τελευταία εβδομάδα, η κυβέρνηση επανεξετάζει τη στρατηγική της και προσαρμόζει τις πολιτικές της επιθυμίες στη μνημονιακή πραγματικότητα.

Αν και οι αναφορές στο «σκίσιμο των Μνημονίων» και την «απαλλαγή από την τρόικα» κόπηκαν μαχαίρι μετά την Τετάρτη και τη σχετική προειδοποίηση που σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε η Αθήνα από την Ευρώπη σε υψηλό επίπεδο, ο στόχος παραμένει: Είσοδος σε αυτό που η κυβερνητική ρητορική λανσάρει ήδη ως «μεταμνημονιακή εποχή» τον Ιανουάριο, αφού εν τω μεταξύ θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα έχουν ανακοινωθεί τα stress tests και θα έχει δρομολογηθεί η συμφωνία για το χρέος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου, κατά τις κυβερνητικές επιθυμίες, δηλαδή οπωσδήποτε με τη συναίνεση των δανειστών.

Η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το Μιλάνο περί «σοβαρής συζήτησης με τους εταίρους και δανειστές για την πρώτη μεταβατική φάση», αναφέρεται στην περίοδο προσαρμογής ενός έτους ή οκτώ μηνών κατά την οποία θα υπάρχει το περίφημο πλέον «μαξιλάρι» της προληπτικής χρηματοδότησης. Η Αθήνα όμως δηλώνει πλέον ότι δεν βιάζεται και πως η έξοδος με δίχτυ ασφαλείας στις αγορές θα γίνει «όταν έλθει η ώρα».

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή επισήμαινε χαρακτηριστικά ότι για ακόμη πέντε μήνες η χώρα μπορεί να μην αναζητήσει νέα χρηματοδότηση από τις αγορές ή με άλλον τρόπο. Εκτιμούσε επίσης ότι μόλις κλείσει η συμφωνία, τα επιτόκια θα πέσουν πάλι και οι θετικές αναβαθμίσεις της Ελλάδας θα έλθουν «βροχή», ωστόσο θα χρειαστεί ένα διάστημα ώστε να αποτυπωθεί η αλλαγή εικόνας, τοποθετώντας έτσι τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου την περίφημη έξοδο.

Οσο πιο πίσω τοποθετείται η υπόθεση αυτή, τόσο ενισχύεται η πιθανότητα συνδυασμού της με την προεδρική εκλογή, ο χρόνος της οποίας έχει οριστεί για τον Φεβρουάριο, δεν αποκλείεται όμως να επισπευσθεί κατά τι. Το δίλημμα που θα τεθεί είναι προφανές και θα συνδυαστεί με τη γραμμή που ήδη προβάλλει το Μαξίμου, πως οι αγορές τρόμαξαν μπροστά στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γραμμή που επιβεβαιώνει άλλη μία φορά πως ο φόβος είναι το μοναδικό όπλο της αποδυναμωμένης κυβέρνησης και αποσιωπά φυσικά ότι η αναταραχή των τελευταίων ημερών οφείλεται κατά κύριο λόγο στη στρατηγική της κυβέρνησης που κινήθηκε με πολιτικά κριτήρια αγνοώντας τα οικονομικά δεδομένα, με αποτέλεσμα την αναδίπλωση των τελευταίων 24ώρων και ανυπολόγιστη ακόμη ζημιά στην οικονομική και πολιτική αξιοπιστία εντός και εκτός Ελλάδος.

Ο λόγος, βέβαια, για τον οποίο η κυβέρνηση κινήθηκε με βιαστικό και όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος χωρίς την έγκριση των εταίρων τρόπο, δεν ήταν για να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καθαρά πολιτικός και εκλογικός: Αποφάσισε πάση θυσία και ανεξαρτήτως συνεπειών να επιχειρήσει την επιστροφή στις αγορές για να εξυπηρετήσει το αφήγημά της εν όψει της προεδρικής εκλογής και της αναπόφευκτης τότε, όπως όλα δείχνουν, προσφυγής σε κάλπες.

Σενάρια πολύ πιο άμεσης εκλογικής ηρωικής εξόδου, που προκάλεσαν η πόλωση και η εικόνα κατάρρευσης της τελευταίας εβδομάδας, δεν μοιάζουν (επισήμως και αυτή τη στιγμή τουλάχιστον) να είναι στα σχέδια του Μαξίμου. Εάν πάντως δεν επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία παρά την αναδίπλωση της ελληνικής πλευράς, οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα είναι, έτσι κι αλλιώς, στο χέρι της κυβέρνησης.

Προτού έλθει η τελική ώρα της κρίσης για την κυβέρνηση, πρέπει να έχει επιβιώσει πολιτικά από την αξιολόγηση, το δεύτερο μέρος της οποίας θα ξεκινήσει μετά την ανακοίνωση των stress tests στις 26 Οκτωβρίου. Οι μεταρρυθμιστές - μνημονιακοί της Νέας Δημοκρατίας ακούγονται και πάλι πιο δυνατά, όμως το ενδεχόμενο να χρειαστεί να περάσουν από τη Βουλή νέες δυσάρεστες αποφάσεις για συνδικαλιστικό νόμο, ομαδικές απολύσεις και ενδεχομένως ένα νέο Ασφαλιστικό τρομάζει. Για το λόγο αυτό, το Μαξίμου προσανατολίζεται στο να εφαρμόσει άμεσα τα «ανώδυνα» της διαπραγμάτευσης (π.χ. συγχώνευση των υπόλοιπων Ταμείων) και να παραπέμψει τα «επώδυνα» (π.χ. τη νέα συζήτηση για το Ασφαλιστικό) για έπειτα από ένα χρόνο.

Το Μαξίμου επιμένει, εν τω μεταξύ, για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους, ότι η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης δεν αποτελεί νέο Μνημόνιο. Το ερώτημα είναι οι όποιοι όροι το συνοδεύουν θα εφαρμοστούν με τη χρήση αυτού ή θα προϋπάρχουν;

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν το πρώτο και μάλιστα ότι οι όροι θα ενεργοποιούνται σε περίπτωση μη τήρησης των δημοσιονομικών στόχων και δημιουργίας νέων ελλειμμάτων. Οχι όμως εάν η χώρα αναγκαστεί να προσφύγει σε αυτό λόγω αδυναμίας δανεισμού από τις αγορές. Κάτι που το Μαξίμου θέλει να διασφαλίσει προκειμένου να αποφύγει την κατηγορία ότι βγάζει τη χώρα από ένα Μνημόνιο για να τη βάλει ουσιαστικά σε ένα άλλο, καθώς διαφορετικά θα είναι ευάλωτη σε δηλώσεις των πιστωτών (που θα εξακολουθήσουν να έχουν την εποπτεία) και στις διαθέσεις των αγορών. Τα χρήματα του μαξιλαριού αυτού δεν θα εγγράφονται στο χρέος, εφόσον δεν χρησιμοποιηθεί, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Κυβέρνηση