Έντυπη Έκδοση

Εφυγαν με άδεια χέρια

Ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας και επίσης ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές με κόστος χαμηλότερο από εκείνο... των δανείων που προέρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

«Ηλθαν με λάθος προσδοκίες και δεν απέσπασαν τίποτα ουσιαστικό. Η συνάντηση Λαγκάρντ-Χαρδούβελη εξελίχθηκε λίγο - πολύ σε μια εθιμοτυπική συνάντηση γιατί το οικονομικό επιτελείο αγνόησε τα μηνύματα που έπαιρνε από το Ταμείο». Στην παραπάνω διαπίστωση προέβη Αμερικανός αξιωματούχος, που παρακολουθεί, εκ του σύνεγγυς, τις διαπραγματεύσεις του ελληνικού προγράμματος περιγράφοντας στην «Κ.Ε.» το κλίμα της συνάντησης την περασμένη Κυριακή στην οποία ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο έπεσε θύμα μιας μη ρεαλιστικής στόχευσης.

Στην τριαντάλεπτη συνάντηση στην έδρα του Ταμείου, τα όσα διημείφθησαν μεταξύ της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη δεν ξεπερνούν τα όρια μιας συνηθισμένης εθιμοτυπικής συζήτησης. Ο «αγχωμένος», κατά δική του ομολογία, υπουργός Οικονομικών ακολουθώντας μια θολή στρατηγική μίλησε για τη μετεξέλιξη της σχέσης ΔΝΤ-Ελλάδας και η κ. Λαγκάρντ απλώς ανταπάντησε ότι το Ταμείο θα σταθεί αρωγός στην ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αποφασίσει να πράξει.

Εκτός του κ. Χαρδούβελη, «παρέμβαση» (σ.σ.: αν και η παρουσία του θεωρήθηκε απ' τους αξιωματούχους του ΔΝΤ ως «εξωθεσμική») έκανε και Σταύρος Παπασταύρου, στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε πως για ό,τι προκύψει θα πρέπει να «κερδίσουν όλοι» (win win situation). Η συνάντηση έληξε με ένα πεντάλεπτο τετ α τετ Λαγκάρντ-Χαρδούβελη, όπου κανείς δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το τι ελέχθη.

Οι αναταράξεις στις αγορές και η πτώση των ελληνικών ομολόγων εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών για μια πρώιμη έξοδο της Ελλάδας στο σχέδιο διάσωσης γκρέμισαν μέσα σε ένα 48ωρο μια θολή στρατηγική που βασίστηκε σε ένα «clean exit» χωρίς τη στήριξη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν μέσα στην εβδομάδα τη μεγαλύτερη πτώση διετίας εξαιτίας της ανησυχίας ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες εάν εγκαταλείψει πρόωρα το σχέδιο διάσωσης. Σε έκθεσή της η Bank of America σημείωσε ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης θα χρειαστεί καιρό και το πιθανότερο είναι να υπάρξει συμφωνία σε κάποιο σχέδιο που τελικά θα οδηγήσει σε έξοδο από το πρόγραμμα, όχι όμως απαραίτητα πριν από τις προεδρικές εκλογές. Η πρόσφατη αστάθεια στις αγορές δείχνει επίσης τα ρίσκα που υπάρχουν αν η Ελλάδα βασιστεί μόνο στην πρόσβασή της στις αγορές».

Οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου είχαν αποτυπωθεί νωρίτερα τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνέντευξη που παραχώρησε τότε ο κ. Χαρδούβελης στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt όταν και υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας και επίσης ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές με κόστος χαμηλότερο από εκείνο... των δανείων που προέρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (...).

«Η ελληνική πλευρά, έχοντας ως κεντρικό σχεδιασμό να επενδύσει επικοινωνιακά "στο τέλος των μνημονίων κα του ΔΝΤ", παρασύρθηκε από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις -κυρίως- του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Στ. Παπαδόπουλου, που θεωρούσε τη συγκυρία κατάλληλη για έξοδο στις αγορές», είπε στην «Κ.Ε.» έγκυρη κυβερνητική πηγή αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο των κινήσεων του Μεγάρου Μαξίμου. «Είναι ένας άριστος τεχνοκράτης, που όμως η υπεραισιοδοξία του επηρεάζει την κρίση του. Δεν υπολόγισε ότι τα χαμηλά επιτόκια και τα χαμηλά spreads όλο το προηγούμενο διάστημα οφείλονταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό στο γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν σε πρόγραμμα διάσωσης. Η αντίδραση των αγορών ήταν ένα "reality check" της κατάστασης της Ελλάδας», κατέληξε η ίδια πηγή. Ας σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, για να μίλησει στο συνέδριο του IIF (Διεθνής Ενωση Τραπεζών) όπου ανέπτυξε αναλυτικά τη στρατηγική για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές ως το καλύτερο σενάριο για όλες τις πλευρές χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν του τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων, την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και, τελικά, την εμπιστοσύνη που θα επιδείξουν οι αγορές στο σχέδιο.

Ο Στουρνάρας

Οι πιο σημαντικές επαφές στο ταξίδι της ενισχυμένης ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον -κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορα από τον Μάιο του 2010 όταν και η Ελλάδα υπέγραψε το μνημόνιο- για το ραντεβού με την Κριστίν Λαγκάρντ κρατήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι Γιάννης Στουρνάρας και Σταύρος Παπασταύρου είχαν αλλεπάλληλες επαφές με τραπεζίτες και επενδυτικά funds σε μια προσπάθεια να προετοιμάσουν την έξοδο στις αγορές. Ο κ. Στουρνάρας είχε μάλιστα στήσει το «αρχηγείο» του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον όπου είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Εκτός από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πραγματοποίησε δυο σημαντικά ραντεβού με πρόσωπα-κλειδιά στην ιεραρχία των Βρυξελλών: τον Ιταλό Μάρκο Μπούτι, διευθυντή Οικονομικών Σχέσεων της Κομισιόν και τον επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG), Τόμας Βίζερ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΔΝΤ
Κύριο θέμα
Διαπραγμάτευση χρέους με την επόμενη κυβέρνηση