Έντυπη Έκδοση

Ο ταλαντούχος κύριος Ackermann

Ως γνωστόν ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank Josef Ackermann υποστηρίχθηκε -προτάθηκε από τους Wilbur Ross και Tyrus Capital- για τη θέση του επικεφαλής στην Τράπεζα Κύπρου. Προφανώς λόγω της πολύπειρης-μακρόχρονης θητείας του σε νευραλγικές θέσεις, με προεξάρχουσα αυτήν του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού.

Ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank και επίτιμος δημότης Σαμοθράκης προαλείφεται να αναλάβει την Τράπεζα Κύπρου Ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank και επίτιμος δημότης Σαμοθράκης προαλείφεται να αναλάβει την Τράπεζα Κύπρου Ομως ο Josef Ackermann, γνωστός και για τα φιλελληνικά του αισθήματα (ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σαμοθράκης στις 12 Οκτωβρίου), θεωρείται βέβαιο πως θα διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στις διεργασίες για την «επόμενη ημέρα» σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αλλωστε η προτίμησή του προς τα ελληνικά πράγματα είναι πέραν πάσης αμφισβητήσεως, από την εποχή που η Deutsche Bank υπερθεμάτιζε για την εταιρεία Νεοχημική, με το τμήμα ανάλυσης να δίνει εξωπραγματικές τιμές-στόχους. Οι μνήμονες θα ενθυμούνται τη σύσταση για αγορά με τιμή-στόχο τα 20 ευρώ (Δεκέμβριος 2006), που μέσα σε 6 μήνες αύξησε κατά 66%, στα 33,2 ευρώ, θεωρώντας πως η εταιρεία θα κυριαρχήσει στη ΝΑ Ευρώπη.

Η εκτίναξη του... αεροπλάνου Νεοχημική, η χρηματιστηριακή και επιχειρηματική πρόσκρουση, λίγο ώς πολύ γνωστά.

Εχει σημασία πως επί θητείας του η γερμανική τράπεζα έδωσε το καλώς έχει (fairness opinion) για τα επίμαχα δάνεια με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η διπλή εξαγορά της Νεοχημικής, η πώληση στην αμερικανική Carlyle και η κάλυψη προς τις άλλες τράπεζες που συμμετείχαν στο σχέδιο χρηματοδότησης.

Η υπόθεση της Νεοχημικής αλλά και της Proton Bank (επί ημερών Λαυρεντιάδη) ήρθε στο φως της δημοσιότητας με τη γραφίδα της αξέχαστης Αριστέας Μπουγάτσου (ενδεικτικά, CDU καλεί Βενιζέλο για εξηγήσεις επί της Proton Bank) με το Βερολίνο να φροντίζει να... αμβλυνθεί η υπόθεση.

Αυτή ήταν μία περίπτωση της ενασχόλησης του Josef Ackermann με τα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθώς επί ημερών του η D.Β. υπήρξε μέτοχος (με 10%) της Eurobank, σύμβουλος στην Alapis (στην άλλη εταιρεία του ομίλου Λαυρεντιάδη).

Από τη θέση του επικεφαλής της D.Β. υπήρξε σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ σε θέματα διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα, με την τράπεζα να αναλαμβάνει το ρόλο του συμβούλου του γερμανικού κράτους για τη διαχείριση του γερμανικού δανείου προς τη χώρα μας και του ευρωπαϊκού πακέτου «στήριξης» και τη διαχείριση της χρηματιστηριακής κρίσης (της ελληνικής και της ευρωπαϊκής). Επί θητείας του η τράπεζα διαδραμάτισε μείζονα ρόλο στη διαχείριση ελληνικών ομολόγων και με τις μελέτες της για το φυσικό αέριο νοτίως της Κρήτης πρωταγωνιστεί στην επιχείρηση σύνδεσης του ελληνικού ορυκτού πλούτου με την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Στη χώρα μας έγινε ακόμη πιο γνωστός όταν προέβλεψε ότι η Ελλάδα δε θα κατάφερνε να φέρει εις πέρας το δημοσιονομικό της άθλο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν πιθανή η πτώχευσή της, θέση την οποία αναίρεσε με διαφορετικά του σχόλια μερικές εβδομάδες αργότερα.

Από το 2003 διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens (δεύτερος αναπληρωτής πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Siemens) και ήταν ένα από τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens που παρέμειναν αμετακίνητα στη θέση τους, ακόμη και σε περιόδους σαρωτικών διοικητικών αλλαγών.

Η Siemens, γνωστή βεβαίως... πανταχού παρούσα στα της ελληνικής πραγματικότητας. Με τον herr Ackermann να είναι, εκ της θέσεώς του, από τους ανθρώπους που γνώριζαν πολύ καλά την ομάδα της εταιρείας στην Αθήνα που πρωταγωνίστησε στις «ειδικές πληρωμές» μέσω των περίφημων «μαύρων ταμείων» προς Ελληνες πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους. Δηλαδή της περίφημης ομάδας Χριστοφοράκου...

Λαυρεντιάδης ξανά

Ας συνεχίσουμε την ιστορία με τις τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν στη νέα κατηγορία κατά Λαυρεντιάδη για την υπόθεση της διπλής αγοραπωλησίας της εταιρείας Νεοχημική, με το οικονομικό αντικείμενο της υπόθεσης να φέρεται να ξεπερνά το ποσόν των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροζαλία Λάλλη, έπειτα από έρευνα, άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος του επιχειρηματία και 5 στενών συνεργατών του «για απάτη σε βάρος του Δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608/50» και «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος».

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012, όταν επτά τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, HSBC Γενική, Millennium και Ελληνική Τράπεζα) μήνυσαν τον επιχειρηματία για κακουργηματική απάτη με αφορμή τα δάνεια των 500 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η αρχική αγορά της Νεοχημικής από την πολυεθνική επενδυτική Carlyle. Ο επιχειρηματίας πούλησε την εταιρεία τον Μάιο του 2008.

Η Νεοχημική, εταιρεία πώλησης λιπασμάτων, φαρμάκων και καλλυντικών, αγοράστηκε από την Carlyle αντί τιμήματος περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Ως εδώ καλά. Η Νεοχημική ήταν μία από τις εταιρείες που υποστήριξαν με εκθέσεις τους πολλές τράπεζες ελληνικές και ξένες, με ενδεικτική την περίπτωση της Deutsche Bank. Ο γερμανικός κολοσσός είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ από τις προοπτικές της εταιρείας, που τον Δεκέμβριο του 2006, θεωρώντας την ηγέτη στον κλάδο της, σύστηνε αγορά με τιμή-στόχο τα 20 ευρώ. Σύσταση, που εν συνεχεία και σε διάστημα μόλις 6 μηνών αύξησε κατά 66%, ανεβάζοντας τον πήχυ στα 33,2 ευρώ. Η Deutsche Bank εκτιμούσε τότε πως η Νεοχημική θα δημιουργήσει ισχυρές οικονομίες κλίμακος, αφού η ζήτηση για προϊόντα της στην περιοχή επιταχύνεται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κύριο θέμα
«Είστε οφειλέτες β' κατηγορίας»