Έντυπη Έκδοση

ΚΥΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ

Από ψήφους πάμε καλά, από ψηφοδέλτιο όμως;

Η Αριστερή Πλατφόρμα και άλλα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν απαρέγκλιτη προϋπόθεση να γίνουν δεκτοί μόνον όσοι δεν έχουν μνημονιακό παρελθόν

Στην τελική στροφή εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, και με ούριο άνεμο από τις δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν διεύρυνση της πρωτιάς και καθίζηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Απομένει, όμως, να τακτοποιήσει τη δύσκολη εκκρεμότητα που αφορά τις συμμαχίες και τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, που ήδη προκαλεί κύμα εσωτερικών συζητήσεων.

Πήξαμε στους αντιμνημονιακούς Πασόκους Πήξαμε στους αντιμνημονιακούς Πασόκους Με το θέμα καταγίνεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία ολοκληρώνεται το βράδυ, και θα απασχολήσει περισσότερο το κομματικό φάσμα όσο οι εκλογές θα πλησιάζουν χρονικά και θα ακούγονται ονόματα.

Διότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ, και αντιθέτως από την ανεκτικότητα που δείχνει η ηγεσία, η μετάνοια πολιτικών προσώπων του δικομματισμού, κυρίως πρώην του ΠΑΣΟΚ, βουλευτών και άλλων, που χτυπούν τώρα την πόρτα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θεωρείται ικανοποιητική συνθήκη για να δοθούν συγχωροχάρτια και θέσεις στα ψηφοδέλτια.

Το σχέδιο, πάντως, της εισήγησης προς την Κ.Ε. θεωρητικά αφήνει χώρο σε ανανήψαντες που δεν βρίσκονται στη Βουλή και σε όσους νυν βουλευτές δεν στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Επ' αυτού ρητά αναφέρεται στην εισήγηση: «Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις και τα πρόσωπα που απεγκλωβίζονται από τις μνημονιακές πολιτικές και τους καλούμε να συναντηθούμε στους κοινωνικούς αγώνες και τις πολιτικές διεργασίες της Αριστεράς. Απευθυνόμαστε σε όλους τους παραπάνω συνολικά και στον καθένα ξεχωριστά. Χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς, αλλά και με την αποφασιστικότητα που μας επιβάλλει η κρίσιμη ιστορική συγκυρία να προχωρήσουμε μπροστά». Η συγκεκριμένη θέση είχε διατυπωθεί άλλωστε προ ημερών από το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, όταν με δήλωσή του άνοιξε τα ψηφοδέλτια σε όσους βουλευτές καταψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προειδοποιώντας πως όσοι πουν «ναι» θα κόψουν αυτόματα τις γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας επί λέξει: «Είναι διακηρυγμένη επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ η ευρύτερη συμπαράταξη των δυνάμεων στην πορεία προς τις εκλογές. Δεν νομίζω ότι κανείς θα εκπλαγεί αν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ βρεθούν δυνάμεις ευρύτερες, που αυτή τη στιγμή δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο στη συνέχεια διευκρίνισε τα εξής: «Εάν κάποιος δεν θεωρήσει ότι είναι σημαντικό να τερματιστεί αυτή η πολιτική και ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κόβει τις γέφυρες συνεργασίας μαζί μας».

Στο αντίποδα, όμως, αυτής της -έστω έμμεσης- ανοιχτής πρόσκλησης, η Αριστερή Πλατφόρμα και άλλα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν απαρέγκλιτη προϋπόθεση να γίνουν δεκτοί μόνον όσοι δεν έχουν μνημονιακό παρελθόν. Να αποκλειστούν, δηλαδή, όσοι έχουν ψηφίσει ή ταχθεί υπέρ των Μνημονίων. Με δεδομένο, όμως, ότι νυν βουλευτές από την ομάδα των ανεξάρτητων, που τώρα προσέρχονται στην αξιωματική αντιπολίτευση, είχαν ψηφίσει τη δεύτερη δανειακή σύμβαση το 2012, αλλά και τα ανοίγματα που γίνονται στη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, τότε προκύπτει σαφές χάσμα ανάμεσα στις δύο κομματικές πτέρυγες. Την ώρα μάλιστα που στο εσωτερικό στελέχη κάνουν λόγο για προσπάθεια μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετική είναι η επισήμανση του μέλους της Κ.Ε. Βασίλη Πριμηκύρη, που σε άρθρο του (iskra) σημειώνει: «Τα κέντρα της οικονομικής εξουσίας έχουν δύο επιλογές να κάνουν, δύο δρόμους να ακολουθήσουν. Ο πρώτος είναι να προσπαθήσουν από τα συντρίμμια τους να επανιδρύσουν νέα πολιτικά μορφώματα ή μόρφωμα σοσιαλδημοκρατικού τύπου, χρησιμοποιώντας ακόμα και παλιά πολιτικά πρόσωπα. Τέτοιες προσπάθειες επανίδρυσης του λεγόμενου κεντροαριστερού σοσιαλδημοκρατικού χώρου έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά με πενιχρά μέχρι τώρα αποτελέσματα. Ο δεύτερος δρόμος είναι η πλαγιοκόπηση και η μετάλλαξη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα τίθενται και ζητήματα προγραμματικά, που αφορούν την εμβάθυνση της κυβερνητικής πρότασης που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Επισήμως, στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, η Κ.Ε. θα δώσει εντολή στην Επιτροπή Προγράμματος να παρουσιάσει το συντομότερο -και αν είναι δυνατόν πριν από τη 10η Νοεμβρίου- το τελικό σχέδιο εκλογικού προγράμματος το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση στις οργανώσεις μελών και τις Νομαρχιακές Επιτροπές και για έγκριση στην Κ.Ε., χωρίς να αποκλείεται το αντίστροφο ή ακόμη και σύγκληση ενός Διαρκούς Συνεδρίου αν χρειαστεί. Την ίδια ώρα, στο μείζον ζήτημα του χρέους, δηλώσεις σαν του Γιώργου Σταθάκη, που επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κινηθεί μονομερώς για διαγραφή του, εντείνουν τον εσωκομματικό διάλογο, καθώς εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας, που τονίζει ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει «να προετοιμαστεί να απαντήσει σε ισχυρές πιέσεις όχι με αναδίπλωση, άτακτη φυγή προς τα πίσω και συστημική προσαρμογή».

Κατά τα λοιπά, ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται πυρετωδώς για την τελική αναμέτρηση και το σύνθημα της εκλογικής ετοιμότητας έχει δοθεί και λαμβάνονται αποφάσεις. Μία από αυτές είναι η συγκρότηση για τις προεκλογικές ανάγκες ειδικού επικοινωνιακού επιτελείου με συμμετοχή στελεχών από το Γραφείο Τύπου, το Οργανωτικό Γραφείο, το Τμήμα Επικοινωνίας, την Επιτροπή Προγράμματος και τον Πολιτικό Σχεδιασμό, ενώ έχει ζητηθεί από τις οργανώσεις μελών να φροντίσουν από τώρα να λύσουν πρακτικά ζητήματα, με πρώτο αυτό των εκλογικών αντιπροσώπων. Προχωρούν, ταυτόχρονα, οι περιφερειακές συνδιασκέψεις, στις οποίες θα τεθούν προς διαβούλευση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το ειδικό περιφερειακό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, αναδεικνύοντας τις βασικές ανάγκες και τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Ως παραδείγματα αναφέρονται περιοχές της χώρας, λ.χ. η Θεσσαλία στην αγροτική οικονομία, η Κρήτη στην αγροτική οικονομία και τον τουρισμό, η Δυτική Μακεδονία στον ενεργειακό και υδάτινο άξονα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ