Έντυπη Έκδοση

Πρόβλημα για δύο

Είναι γεγονός ότι η πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης, που επένδυε σε προεκλογική έξοδο από το Μνημόνιο και σε αποχώρηση του ΔΝΤ, δεν απέδωσε. Αλλά, εκτός αυτού, η Ελλάδα έχασε κρίσιμες θέσεις στην προσπάθειά της να βγει το συντομότερο στις αγορές. Εχοντας πετύχει χαμηλές σχετικά αποδόσεις των ομολόγων, στο 5,7%, ανέμενε το επόμενο βήμα, δηλαδή το δανεισμό.

Ωστόσο, οι δηλώσεις απομάκρυνσης του ΔΝΤ και εξόδου από το Μνημόνιο οδήγησαν σε συνολική πτώση 15% στο χρηματιστήριο και σε άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στο 9%! Δηλαδή, μέσα σε δύο βδομάδες επιστρέψαμε στα επίπεδα του 2011!

Και αυτό δεν ήταν το χειρότερο. Ακολούθησαν δημοσιεύματα και δηλώσεις που ουσιαστικά επαναφέρουν την Ελλάδα σε νέα μνημονιακή τροχιά. Από την WSJ μέχρι την Λαγκάρντ, τον Ντράγκι, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, τον Ντάισελμπλουμ και το Bloomberg, όλοι τόνισαν την αδυναμία εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και την ανάγκη χρηματοδότησης, διαμέσου προγράμματος, δηλαδή Μνημονίου.

Ηαποχώρηση των επενδυτών από το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν λογική, εφόσον αυτές οι τοποθετήσεις είναι συνήθως βραχυχρόνιες, κερδοσκοπικές. Μόλις δημιουργήθηκαν ανησυχίες για νέα παγκόσμια κρίση, για τη γερμανική ύφεση που έρχεται και για την ύφεση που ήρθε σε Γαλλία και Ιταλία, τότε οι πάντες άρχισαν να τα μαζεύουν. Εκείνη τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έριξε λάδι στη φωτιά με την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε, η οποία μετετράπη σε ψήφο δυσπιστίας, καθώς κυβερνητικοί βουλευτές ζητούσαν από την κυβέρνηση να φύγει και να σχηματιστεί άλλη, ειδικού σκοπού, ενώ το αποτέλεσμα έδειξε πως η κυβέρνηση δεν έχει 180 βουλευτές και επομένως θα πέσει στους επόμενους μήνες.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Ολοι έσπευσαν να τονίσουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση εκ νέου, σε πορεία κατάρρευσης. Αν συνυπολογιστεί και το υπαρκτό πολιτικό ρίσκο, λόγω του επερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ, τότε αντιλαμβάνεται κανείς τον πανικό που επικράτησε διεθνώς. Μέσα σ' αυτό το χαμό βγήκε και η αποσυντονισμένη κυβέρνηση, με δηλώσεις παραγόντων της, να λέει ότι έρχεται φυγή καταθέσεων!

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρώτον ότι η κυβέρνηση θα συρθεί σε πρόωρες εκλογές, χωρίς να έχει στα χέρια της το χαρτί της εξόδου από το Μνημόνιο και της αποχώρησης του ΔΝΤ. Διότι η λεγόμενη προληπτική γραμμή πίστωσης που ετοιμάζεται να εμφανιστεί, μέσω του ESM, συνοδεύεται από μέτρα, από αυστηρή επιτήρηση, όπως λέει το άρθρο 5 της σχετικής απόφασης. Επομένως, η κυβέρνηση θα πάει στις εκλογές ως πρόβατον επί σφαγήν.

Δεύτερον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει να αντιμετωπίσει το ίδιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε και η κυβέρνηση Σαμαρά: τα ίδια θα κάνουν και στον Τσίπρα, μόλις δηλώσει έξοδο από το Μνημόνιο. Τα ίδια και χειρότερα. Θα απαιτήσουν ένταξη σε πρόγραμμα, προκειμένου να στηριχθούν οι ελληνικές τράπεζες και πολύ περισσότερο η ελληνική οικονομία. Υπάρχει όμως και ένα στοιχείο, που μπορεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο πανικός των Ευρωπαίων είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού. Μια αριστερή κυβέρνηση, που θα απαιτήσει νέες συμφωνίες και θα καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της, χωρίς καμία διάθεση μπλόφας, πιθανότατα θα υποχρεώσει την Κομισιόν και το ΔΝΤ σε ένα ωφέλιμο συμβιβασμό.

Είναι τέτοια η κρίση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε κανείς δεν θα επιθυμεί κατάρρευση της Ελλάδας, που θα ανοίγει το δρόμο στη γενική κατάρρευση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Η άποψή μου - Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ