Έντυπη Έκδοση

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΥΡΟΣΩΛΗΝΕΣ;

Εγκλήματα εκ προμελέτης

(Με αφορμή την τραγωδία του Βόλου)

Αδιαφανείς συμβάσεις προς τους ημετέρους και το αλόγιστο ξόδεμα τρισεκατομμυρίων δρχ. στο όνομα της Πατρίδας και της Εθνικής Αμυνας είναι το ισχύον σύστημα των στρατιωτικών προμηθειών.
Σ. Κοσκοβόλης, πρόεδρος ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 31.12.03)

Η προανάκριση για το θάνατο των τριών μαχητών συνεχίζεται. Ωστόσο πρέπει να απαντηθεί άμεσα, εάν παραμονεύουν ακατάλληλοι πυροσωλήνες στο στράτευμα Η προανάκριση για το θάνατο των τριών μαχητών συνεχίζεται. Ωστόσο πρέπει να απαντηθεί άμεσα, εάν παραμονεύουν ακατάλληλοι πυροσωλήνες στο στράτευμα Κατά την 15ετία 1996-2011, το φαινόμενο λεηλασίας στους Εξοπλισμούς στην Ελλάδα δεν είχε προηγούμενο, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκοσμίως. Αν για την Ιταλία υποστηριζόταν ότι ο μέγας κίνδυνος για την κοινωνία ήταν η διασύνδεση μαφίας και κρατικών παραγόντων, στην Ελλάδα μαφία ήταν το ίδιο το κράτος. Οχι μόνο στους εξοπλισμούς. Στο Χρηματιστήριο, στους Πανευρωπαϊκούς (1997), στην Υγεία, στους Ολυμπιακούς, στα Ταμεία, στο Κτηματολόγιο κ.ά.

Σήμερα ακόμη υπάρχουν «υπόλοιπα» που πρέπει, κι αυτά, να γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης από τα τρωκτικά που τα ενθαρρύνει η νομική κάλυψη (άρθρο 86 του Συντάγματος), η «άψογη στάση» και η αιδήμων σιωπή των «συναδέλφων» προς «συναδέλφους» και η γενικότερη ατιμωρησία. Για να είμαι δίκαιος, έγινε προμήθεια και αξιόλογου υλικού (F16, Ε/Π APACHI κ.ά.).

Τα επακόλουθα της τραγωδίας των Ιμίων

Χρειάζονται εκατοντάδες σελίδων για να κάνουμε ανάλυση σε βάθος. Η πολιτική εξουσία κατελήφθη από έναν οίστρο κάλυψης των κενών σε εξοπλισμούς. Η Σημιτική εξουσία βιαζόταν να αρματώσει τη χώρα, απρογραμμάτιστα, ενώ παράλληλα άνοιγε στα νώτα την κερκόπορτα, αφού υπέγραψε τη συμφωνία της Μαδρίτης (1998, Σημίτης - Πάγκαλος - Ντεμιρέλ - Γιλμάζ), με την οποία αναγνώριζε κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Ο οίστρος αυτός κατέληξε τελικά στην εξασφάλιση τεραστίων μιζών σε πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους και εγχώριους βαρόνους - εθνικούς προμηθευτές.

Το τραγικό συμβάν στον Βόλο

Με το θανάσιμο τραυματισμό τριών νέων μαχητών κατά την έκρηξη όλμου, δηλαδή των πυρομαχικών εντός του σωλήνα λόγω ελαττωματικού πυροσωλήνα, όπως ελέχθη. Ακούστηκαν πολλά ανεύθυνα, τα περισσότερα για να εντυπωσιάσουν και να δώσουν τροφή στα ΜΜΕ. Η προανάκριση συνεχίζεται και κάθε παρέμβαση, έστω υπό μορφή «σοφίας», είναι απαγορευμένη δεοντολογικά.

Οι γιουγκοσλαβικοί πυροσωλήνες

Ας δούμε, όμως, ένα, απολύτως σχετικό, θέμα με αυτό του δυστυχήματος. Την προμήθεια πυροσωλήνων από τη Γιουγκοσλαβία. (Η «Ε» παρουσίασε ήδη σχετικό ρεπορτάζ την 13η.10.) Σας θυμίζω ότι τη δραματική βραδιά της 31ης.1.96, ο νεόκοπος πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανακοίνωσε με ταραχή ότι «διεπιστώθη έλλειμμα δυνάμεων»... Δεν είχε, όμως, το θάρρος να αποπέμψει, πάραυτα, αυτούς που ευθύνονταν γι' αυτό το έλλειμμα, δηλαδή τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και τους επιτελάρχες. Ανέφερε, μάλιστα, ότι αφήνει στη θέση του τον Γ. Αρσένη για «να ολοκληρώσει το έργο του». Σε αυτό το «έλλειμμα» συμπεριλαμβάνονται 1.650.000 πυροσωλήνες όλμων!

Το 1998, επιτέλους, υπογράφηκε σύμβαση (09Α/98) σε κοινοπραξία ιδιωτικής εταιρείας και ΠΥΡΚΑΛ, για την κατασκευή πυροσωλήνων, των GRM-ΙΙ, με Μ.Ο. τιμής 11.000 δρχ. Ενώ η ΠΥΡΚΑΛ κατασκεύαζε και παρέδιδε κανονικώς τους πυροσωλήνες, η ΓΔΕ, για «πατριωτικούς» λόγους και με αιτιολογία το «απόρρητο και επείγον», αναθέτει απευθείας στη γιουγκοσλαβική εταιρεία YUGIMPORT SDRR παραγγελία για 30.000 πυροσωλήνες UTU - Μ93Ν, αντίστοιχους των GRM-ΙΙ, με τιμή 58 δολ. έκαστος. Σημειωτέον ότι η μέση διεθνής τιμή του προϊόντος ήταν 25 δολ. Προέκυψε, αυτομάτως, μια υπερκοστολόγηση 10 εκατ. δολ.! Ποιοι επωφελήθηκαν;

Εκτοτε μέχρι σήμερα είναι άγνωστο τι συνέβη και ποιες άλλες παραγγελίες τοποθετήθηκαν. Λίγες, όμως, ημέρες προ της αποχώρησης του τ. ΥΕΘΑ από το υπουργείο, η διαβόητη ΓΔΕ κυκλοφόρησε ένα έγγραφο που σημείωνε επί λέξει (με υπογραφή κ. Τσοχατζόπουλου):

Εγκρίθηκε από τον κ. ΥΕΘΑ προμήθεια 150.000 πυροσωλήνων UTU - Μ93 (δηλαδή σερβικών) με πρόσθετη ΟΡΤΙΟΝ 100.000.

Εισηγούμεθα την προμήθεια (τιμές δεν αναφέρονται).

Οι διαδικασίες προχώρησαν, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι η Δνση Υλικού Πολέμου του ΓΕΣ, υπεύθυνη για τα πυρομαχικά, με τη Φ.621/11/G31486/20-Σεπτ-2001 αναφέρει:

Οι πυροσωλήνες UTU - Μ93Ν σε εκπαιδευτικές βολές παρουσίασαν δυσλειτουργίες 20 έως 60%.

Σε βολές με γέμισμα 0 παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες σε ποσοστό 100%.

Για πυροσωλήνες 81 cm το ποσοστό δυσλειτουργίας κυμαίνεται από 10 έως 30%.

Συμπερασματικά αναφέρεται ότι οι εν λόγω πυροσωλήνες παρουσίασαν δυσλειτουργίες που θεωρούνται κρίσιμα ελαττώματα.

Σημειώνω, απλά, ότι το ΥΕΘΑ παρενοχλείτο τότε, συνεχώς, με σειρά ερωτήσεων (2239/24.10.02, 7365/10.12.03 κ.ά.) των βουλευτών κ.κ. Σπυριούνη, Κρητικού, Παπαθεμελή για το θέμα και ο υπουργός Γ. Παπαντωνίου απαντούσε με γενικότητες τύπου «Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε». (Φ.900α/3144/5412/15.11.02 και Φ.900α/3449/7064/16.12.03). Τελικά παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι υπαρκτό και υποσχέθηκε... επισκευή των υπόπτων πυροσωλήνων και διακοπή της σύμβασης.

Το βασικό ερώτημα παραμένει, για το οποίο πρέπει να δοθεί άμεση απάντηση: οι ακατάλληλοι και επικίνδυνοι πυροσωλήνες (πόσοι;) πού βρίσκονται; Υπάρχουν, καταστράφηκαν ή παραμονεύουν να δημιουργήσουν άλλα δράματα;

Σημείωση

Για την προ 15νθημέρου καταγγελία μας του σκανδάλου της υπερκοστολογημένης επισκευής ελικοπτέρου PUMA στην Ισπανία, δεν πήραμε καμία απάντηση ή διάψευση από τους αρμοδίους. OMERTA κι εδώ; Μας δόθηκε μόνο μια διευκρίνιση, που αποτελεί μια μικρή λεπτομέρεια στον όγκο της καταγγελίας: Το ΓΕΑ πέτυχε, έπειτα από πίεση, μείωση της τιμής στα 2,2 εκατ. ― (από τα 1,2 του αρχικά συμφωνηθέντος ποσού). Μπράβο, αλλά:

θα αναζητηθούν και θα βρεθούν οι υπόλογοι για το φιάσκο;

Υπολογίσθηκε το κόστος καυσίμων και ασφάλισης του Ε/Π, στην αξιολόγηση προσφορών;

Πώς εξηγείται η πρεμούρα της Π.Α. να αναθέσει πιλοτικό πρόγραμμα μεγάλης επισκευής σε ΚΕΑ και ΕΑΒ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, όταν στην Ελλάδα υπάρχει ήδη ιδιωτική εταιρεία, με λίαν επιτυχή καριέρα στο χώρο, που έχει ήδη πραγματοποιήσει τέτοιο έργο, άριστα και οικονομικά; Πρέπει να εξοντωθεί; Επανερχόμαστε στα σοβιετικά πρότυπα κρατικοποίησης των πάντων, με εξολόθρευση του ιδιωτικού φορέα, που ταΐζει δεκάδες οικογενειών;

Μήπως, άθελά τους, το ΥΕΘΑ και η Π.Α. εμπλέκονται σε παίγνια συμφερόντων, που τα στήνουν παρακεντέδες, σκοτεινά όργανα;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ)
Εταιρείες Εξοπλιστικών Συστημάτων
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Στρατόπεδα