Έντυπη Έκδοση

Το ΑΠΘ τιμά την Αλκη Ζέη

Επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, ώρα 10.30, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, η συγγραφέας Αλκη Ζέη.

Στην τελετή της αναγόρευσης θα προσφωνήσει ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Περικλής Μήτκας, ο έπαινος της τιμώμενης (Laudatio) θα δοθεί από τον καθηγητή του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Αντρέα Καρακίτσιο, η επίδοση Ψηφίσματος, Τίτλου και Διασήμου θα γίνει από την πρόεδρο του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, καθηγήτρια Μαριάννα Τζεκάκη. Θα ακολουθήσει αντιφώνηση και ομιλία της τιμώμενης, με θέμα «Γιατί γράφω και για παιδιά».

Η Αλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε το θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου. Η Αλκη Ζέη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας στο Τμήμα Σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ενωση και κατά την περίοδο της επταετίας στη Γαλλία. Επέστρεψε με το τέλος της δικτατορίας και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ως συγγραφέας καθιερώθηκε με το πρώτο της μυθιστόρημα «Το Καπλάνι της Βιτρίνας», το 1963, που μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες και βρίσκεται στην 49η έκδοση. Το βιβλίο εμπνέεται από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και αποτελεί σταθμό στην ελληνική παιδική λογοτεχνία, καθώς είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο με πολιτικές αναφορές, στη δικτατορία του Ι. Μεταξά. Ακολούθησε «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου», το 1971, που βρίσκεται στην 61η έκδοση και έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες. Το 2012 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Βραβεία/Απονομές
Πρόσωπα
Εκπαιδευτικοί/Καθηγητές
ΑΠΘ