Ηλεκτρονική Έκδοση

Ερντογάν για Σύρους Κούρδους: «Είναι τρομοκράτες, δεν τους δίνω όπλα»

Απέρριψε τις εκκλήσεις προς τη χώρα του να προμηθεύσει με όπλα τους Κούρδους μαχητές στη Συρία, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το ισχυρότερο συριακό κουρδικό κόμμα, ότι είναι «τρομοκρατική οργάνωση» και πανομοιότυπο με το Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν, το εκτός νόμου στην Τουρκία PKK.

Κούρδος μαχητής στη Συρία Κούρδος μαχητής στη Συρία Το ΡΚΚ διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον των τουρκικών δυνάμεων τα τελευταία 30 χρόνια διεκδικώντας αυτονομία στα νοτιοανατολικά.

Ο ένοπλος βραχίονας του PYD, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), έχει εμπλακεί σε σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.), προσπαθώντας να αποκρούσει την έφοδο των τζιχαντιστών στην πόλη Κομπάνι τηες βόρειας Συρίας.

«Θα ήταν λάθος» να περιμένει κανείς «ότι θα πούμε "ναι" στους Αμερικανούς συμμάχους μας στο NATO», όσον αφορά το αίτημα «να προσφέρουμε υποστήριξη αυτού του είδους» στους Σύρους Κούρδους αντάρτες, επέμεινε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Ανατολή.
 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε την περασμένη Τρίτη ότι η Τουρκία θα έπρεπε να έχει «ανοίξει εντελώς» τα σύνορά της με τη Συρία, ώστε να επιτρέψει να φθάσει βοήθεια στους Κούρδους υπερασπιστές της Κομπάνι και να αρθεί η πολιορκία της πόλης αυτής από τους εξτρεμιστές του Ι.Κ.
 
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αποκάλυψε εξάλλου την περασμένη Πέμπτη ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά με Σύρους Κούρδους του PYD.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κούρδοι
Συρία
Τουρκία
Για το ίδιο θέμα
Ανοίγει η Τουρκία τα σύνορα στους Κούρδους