Έντυπη Έκδοση

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΞΕΧΑΣΕ» ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ

Με τα νερά του Μνημονίου

Στο λιμάνι των Μνημονίων αναζητεί και πάλι ήρεμα νερά η κυβέρνηση μετά τη θαλασσοταραχή που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά την εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για αλλαγή πλεύσης, το οικονομικό επιτελείο επέστρεψε στη «μνημονιακή κανονικότητα» με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να έχουν ξεχάσει ήδη τις δεσμεύσεις για απεμπλοκή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το τέλος των Μνημονίων.

Χαρούμενος πηγαίνει... Χαρούμενος πηγαίνει... Με συνέντευξή του την Κυριακή στην εφημερίδα «Real News», ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος είναι θετικός στην πρόταση των δανειστών για μια νέα συμφωνία στο πλαίσιο της «προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης», κάνοντας παράλληλα σαφές ότι το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδούβελης είπε χαρακτηριστικά ότι «είμαι θετικός στην ύπαρξη ενός ισχυρού αποθέματος, στο οποίο μπορούμε να στραφούμε και να αντλήσουμε πόρους σε ώρα ανάγκης», ενώ αναφορικά με την επόμενη μέρα της Ελλάδας με το ΔΝΤ, τόνισε ότι «δεν πρόκειται για διαζύγιο». «Το ονομάζω αλλαγή σχέσης», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ θα είναι δίπλα μας ως παρατηρητής, χωρίς ενδελεχή ελεγκτική ιδιότητα.

Και πάλι τρόικα

Η επόμενη μέρα μετά την «καταιγίδα» για την ελληνική κυβέρνηση έχει και πάλι τρόικα, καθώς πλέον τα συναρμόδια υπουργεία έχουν μπει και πάλι σε ρυθμούς αξιολόγησης. Ωστόσο, μετά τα τελευταία γεγονότα τόσο το κλίμα της διαπραγμάτευσης όσο και η ατζέντα έχουν αλλάξει.

Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το σήμα για ένα σκληρό δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα δόθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μάλιστα, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών συνεπικουρούσαν οι γνωστοί «δορυφόροι» της Γερμανίας, οι οποίοι κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση για καθυστέρηση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Σε αυτό το κλίμα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «έκοψαν τα φτερά» της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα σχέδια που παρουσίαζε το μέγαρο Μαξίμου περί απεμπλοκής από το ΔΝΤ και μάλιστα χωρίς να υπάρξει κανενός είδους επιτήρηση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αρκετοί υπουργοί Οικονομικών υπενθύμισαν στον κ. Χαρδούβελη ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ευρωπαϊκού Μνημονίου πριν υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκείνο το Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν «ραντεβού» στον κ. Χαρδούβελη για το τέλος του χρόνου. Οπως του εξήγησαν, θα πρέπει πρώτα η Ελλάδα να αποδείξει ότι εφαρμόζει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν και στη συνέχεια θα εξεταστεί το θέμα της επόμενης ημέρας του προγράμματος.

Το Χρηματιστήριο

Με βάση τη συγκεκριμένη στάση των μελών του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε αμέσως μετά τη συνεδρίαση τις δηλώσεις περί της υποχρεωτικής ύπαρξης μιας νέας συμφωνίας με την Ελλάδα. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έδωσαν σήμα για να ξεκινήσει η μεγάλη πτώση του ελληνικού Χρηματιστηρίου και η άνοδος του επιτοκίου των 10ετών ελληνικών ομολόγων.

Πλέον, όπως αναφέρουν πηγές τόσο από την πλευρά των δανειστών, όσο και από την πλευρά της κυβέρνησης, τα μεγάλα θέματα όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το νέο μισθολόγιο Δημοσίου, θα έρθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε αυτό τον κύκλο αξιολόγησης.

Και αυτό γιατί, αν και αρχικά η κυβέρνηση φαίνεται πως είχε έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές τα «καυτά» ζητήματα που υπάρχουν στην ατζέντα να πάνε για μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μην προκληθεί πολιτική αναταραχή, πλέον το αρνητικό κλίμα που προκάλεσε η κυβέρνηση δεν επιτρέπει τέτοιες αναβολές.

** Οι «εκκρεμότητες» που μας πάνε από το κακό στο χειρότερο

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση θα κληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου να ψηφίσει:

**νέες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, οι οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα φέρουν περαιτέρω μειώσεις σε συντάξεις,

**αλλαγές στα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο, με το θέμα της ανταπεργίας να επανέρχεται στο τραπέζι, καθώς ειδικά το ΔΝΤ επιθυμεί διακαώς να ψηφιστεί στην Ελλάδα, ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα των ομαδικών απολύσεων,

**το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο θα επιφέρει νέες μειώσεις στους μισθούς,

**η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, όπου η κυβέρνηση μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε κατά την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης στον πρώτο κύκλο της αξιολόγησης φαίνεται πως έχει αποδεχθεί ότι το ύψος του «κουρέματος» των επιχειρηματικών δανείων θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που προσδοκούσε, ενώ παράλληλα φαίνεται πως έχει ήδη συμφωνήσει να μη διατηρηθεί το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα στεγαστικά δάνεια των ιδιωτών,

**τον προϋπολογισμό του 2015, καθώς η τρόικα άφησε το θέμα ανοιχτό πριν από το τέλος του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεων στην Αθήνα. Οι δανειστές δεν έχουν εκφράσει άποψη για τις προβλέψεις που περιλαμβάνει το προσχέδιο, ενώ περιμένουν και τα νέα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2014, ώστε να εκφράσουν ολοκληρωμένα την άποψη. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι οι ελεγκτές επιμένουν στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, ζητώντας τη λήψη νέων μέτρων με τα οποία θα καλυφθεί η τρύπα. Η εκτίμησή τους μάλιστα για το ύψος του κενού, αντίθετα με τις επιθυμίες της κυβέρνησης, διευρύνεται από τη στιγμή που τα έσοδα δείχνουν να μην πετυχαίνουν τους στόχους, εξαιτίας των υπερβολικών βαρών που έχουν κληθεί να σηκώσουν οι φορολογούμενοι τους τελευταίους μήνες του χρόνου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Τρόικα
Κυβέρνηση