Έντυπη Έκδοση

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΛΛΕΙ ΟΜΑΔΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Παίρνει από τώρα ρόλο αντιπολίτευσης

Το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να πετά η κυβέρνηση, αποφασισμένη να κάνει τα πικρά γλυκά και να αντιμετωπίσει το φιάσκο των τελευταίων ημερών ως ευκαιρία... αντιπολίτευσης στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Εκτός από τη νέα επιχείρηση τρομοκράτησης των αμφιταλαντευόμενων ψηφοφόρων του «μεσαίου χώρου» με υποθέσεις τύπου «Πώς θα αντιδρούσαν οι αγορές σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», το Μαξίμου ξεκίνησε χθες νέα «καμπάνια» ανάδειξης των διαφορών στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ολα αυτά όμως δεν μπορούν να κρύψουν τις μεγάλες αντιφάσεις στο εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησης -και μεταξύ των δύο εταίρων αλλά και εσωκομματικά σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ-, η οποία μπορεί επισήμως και κεντρικά να αναδιπλώθηκε, αποδεχόμενη πως η υποτιθέμενη «έξοδος από το Μνημόνιο» περνά από την αξιολόγηση της τρόικας, εξακολουθεί όμως να εμφανίζει αμφίρροπες τάσεις.

Το οικονομικό επιτελείο προβάλλει από τη μία την τήρηση των δεσμεύσεων και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Στο πρωθυπουργικό γραφείο όμως ορισμένοι αναζητούν, όπως έγραψε η «Κ.Ε.», ποια «ανώδυνα» μπορούν να περάσουν στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης και ποια «επώδυνα» (από... κοινοβουλευτικής απόψεως) μπορούν να μετατεθούν για αργότερα, χωρίς πάντως να τεθεί σε κίνδυνο το μείζον της μεγάλης διαπραγματευτικής εικόνας.

Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά ασφαλιστικό, εργασιακά, δεν έχει αλλάξει.

Το μισθολόγιο

Νέο ενδοκυβερνητικό μέτωπο ανοίγει το θέμα του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, καθώς οι πληροφορίες για βασικό μισθό 680 ευρώ προκάλεσαν την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανακοίνωσε ότι δεν έχει αποδεχθεί τέτοιο σχεδιασμό και «κάρφωσε» για τις διαρροές τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπάρχουν επίσης οι εκκρεμότητες με τις απολύσεις (μέτωπο στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει συγκρουστεί με τους υπουργούς Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο και Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη).

Η δεύτερη φάση της αξιολόγησης θα συμπεριλάβει μετά και την ανακοίνωση των stress tests και την εκκρεμότητα με τα «κόκκινα» δάνεια, η οποία είχε επίσης προκαλέσει υπόγεια σύγκρουση μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, το αργότερο μέχρι αύριο θα έχουν σταλεί στην τρόικα επιπλέον διευκρινίσεις που έχει ζητήσει. Ανέφερε επίσης (Mega) ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης προέβλεπε κούρεμα πάνω από 40% στα δάνεια επιχειρήσεων με την προϋπόθεση ότι είναι βιώσιμες και εκτίμησε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης όλα θα είναι έτοιμα πριν από τον Δεκέμβριο.

Το Μαξίμου όμως εν τω μεταξύ προβληματίζεται από τις αντιδράσεις του κυβερνητικού εταίρου, η... υπαρξιακή κρίση του οποίου αντανακλά στη γενικότερη (και έτσι κι αλλιώς ευάλωτη) κυβερνητική εικόνα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας το Σαββατοκύριακο στον Alpha και σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, εξαπέλυσε επίθεση: Πρώτον, στον ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας το ερώτημα τι θα έπραττε η Κουμουνδούρου εάν είχε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας το 2010. Δεύτερον, στον Γιώργο Παπανδρέου, σχολιάζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανέδειξε όσο θα έπρεπε τις ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή της περιόδου 2004-2009.

Με δεδομένα όλα αυτά τα στοιχεία, δεν προκαλεί εντύπωση που γαλάζιοι υπουργοί στρέφουν τη συζήτηση στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι «το προφίλ του Λαφαζάνη ίσως κοσμεί το νέο χιλιάρικο» και η κ. Βούλτεψη έκανε λόγο για «ΣΥΡΙΖΑ ένα εναντίον ΣΥΡΙΖΑ δύο» σχολιάζοντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Νέα Δημοκρατία
Κυβέρνηση