Έντυπη Έκδοση

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

«Δεν ξεπλένουμε κανέναν, αλλά δεν στρουθοκαμηλίζουμε»

Παραπέμπεται στα προσεχώς η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις συμμαχίες, όσο και αν μονοπώλησε τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και το σύνθημα, πλέον, που δίνεται είναι αυτό της ενωτικής εγρήγορσης με στόχο τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης και την αυτοδυναμία.

Τελικά στην Κ.Ε. η εισήγηση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με την Αριστερή Πλατφόρμα να ψηφίζει λευκό και να καταθέτει μία μόνο τροπολογία για την εμβάθυνση της προγραμματικής πρότασης, χωρίς όμως να θέσει στο σώμα και προς ψήφιση άλλη τροπολογία σχετική με συνεργασίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Κ.Ε. αναφέρθηκε στη διεύρυνση της εκλογικής βάσης και στην ανάγκη να ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, θετικά και ενεργά, με την πολιτική προοπτική μιας μεγάλης, ιστορικής κοινωνικής αλλαγής. Σε αυτό τον δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε. Προετοιμαζόμενοι συνεχώς για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Βαδίζοντας τον δρόμο της ενότητας ανάμεσα στις προοδευτικές αντιμνημονιακές δυνάμεις. Καλώντας την κοινωνία σε έναν αδιάκοπο ενωτικό αγώνα, για τη μεγάλη αλλαγή. Για την οριστική απαλλαγή από τα Μνημόνια, και την ανασυγκρότηση της χώρας».

Και σε άλλο σημείο κάλεσε τις κομματικές δυνάμεις να εργαστούν με αίσθηση ιστορικής ευθύνης. «Να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες. Τον μικροπαραγοντισμό και τον μεγαλοπαραγοντισμό. Τις τρικυμίες μέσα στα ποτήρια. Τις υπαρξιακές κρίσεις και κρίσεις ταυτότητας για ψύλλου πήδημα. Να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο το κόμμα στην κοινωνία».

Μιλώντας ειδικότερα για τις συμμαχίες ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «στόχος είναι να συγκροτήσουμε συμμαχίες με κοινωνικές αναφορές. Στη βάση της αξιοπιστίας και της ανοιχτής πολιτικής συνεννόησης. Χωρίς να ξεπλένουμε κανέναν, αλλά κυρίως χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε. Αλλά και χωρίς να εγκλωβιζόμαστε στην παγίδα της υποτιθέμενης ιδεολογικής καθαρότητας». Προσθέτοντας ότι «αυτό σημαίνει ηγεμονία. Σημαίνει η δυνατότητα να συγκροτήσουμε πλειοψηφικό ρεύμα με άξονα πάντα το πρόγραμμά μας. Και με αυτή τη γραμμή πρέπει να συγκροτήσουμε και τα ψηφοδέλτιά μας. Ανοιχτά, πολυσυλλεκτικά, ελκυστικά στην κοινωνία, με πιστοποιητικά καθαρότητας, όχι με πολιτικά πιστοποιητικά».

Η Αριστερή Πλατφόρμα

Από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας, στο απόσπασμα του κειμένου που αναφέρεται στις συμμαχίες υπογραμμίζεται: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη συνεργασία με δυνάμεις που ναι μεν αποχωρίζονται σήμερα από το μνημονιακό μπλοκ θολά και καιροσκοπικά (ζητώντας παράλληλα τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ξιφουλκώντας με τον "λαϊκισμό") αλλά δεν ασκούν ούτε μία στοιχειώδη αυτοκριτική για την καταστροφική κοινωνικά "θέση ευθύνης" που κατέλαβαν ή υποστήριξαν στις μνημονιακές κυβερνήσεις. Οπως δεν μπορούμε να ανακυκλώσουμε και να ξαναστήσουμε το φθαρμένο ηγετικό προσωπικό του πολιτικού συστήματος και ιδίως του ΠΑΣΟΚ, κάτω από οποιαδήποτε μεταμφίεση». Γίνεται επίσης αναφορά στην ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και προετοιμασίας της Αριστεράς για σκληρές ρήξεις με εγχώρια και διεθνή κέντρα όταν γίνει κυβέρνηση: «Χρειάζεται να διατρανωθεί εκ νέου η βούλησή μας να μην υποκύψουμε στους εκβιασμούς και να εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμά μας. Τέλος, πρέπει να λάβουμε έγκαιρα όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς ενδεχόμενους εκβιασμούς στη χρηματοδότηση της χώρας και στη ρευστότητα των τραπεζών, προετοιμασμένοι για όλες τις δυνατές εναλλακτικές πιθανότητες και εκδοχές», σημειώνεται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ