Έντυπη Έκδοση

«Κυριαρχούν οι γραφικοί λεονταρισμοί»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ: Το οδυνηρό είναι πως, ακόμα μια φορά, το κομματικό συμφέρον προηγείται του εθνικού

«Με θλίβουν οι πολιτικές μας εξελίξεις, αλλά και με φοβίζουν ταυτόχρονα. Η εποχή είναι κρίσιμη.

»Στο εσωτερικό μέτωπο, είναι αναγκαία η ρύθμιση του χρέους, η συνταγματική αναθεώρηση, οι θεσμικές αλλαγές. Παράλληλα, ο εξωτερικός μας περίγυρος γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνος και ταραγμένος.

»Ενώ λοιπόν αυτή είναι η κατάσταση των πραγμάτων και έπρεπε να επιζητείται κάποιου είδους εθνική συνεννόηση, στον πολιτικό μας κόσμο κυριαρχούν η πόλωση και οι γραφικοί λεονταρισμοί.

»Δεν έχει πολλή σημασία ποιος ήρξατο χειρών αδίκων. Το οδυνηρό είναι ότι ακόμα μια φορά το κομματικό συμφέρον προηγείται του εθνικού. Φοβούμαι ότι, σε κρίσιμες στιγμές, αυτό είναι ένα ίδιον της Ελληνικής Ιστορίας, που δεν έχει μάλιστα απλή την ερμηνεία. Οδηγεί όμως πάντα σε περιπέτειες. Ελπίζω να μην επιβεβαιωθεί ακόμα μια φορά αυτός ο κανόνας».

Κάτοικος Βρυξελλών εδώ και μερικούς μήνες ο ευρωβουλευτής με το Ποτάμι Γιώργος Γραμματικάκης, για να είναι συνεπής με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του. «Οχι όμως μόνιμος κάτοικος. Το συναισθηματικό μου σπίτι είναι πάντα η Ελλάδα». Του λείπει το ελληνικό φως με την πραγματική ή τη συμβολική του σημασία, τον ακολουθεί «η Ελλάδα της απόγνωσης», γι' αυτό και προσπαθεί με τις δυνατότητες που παρέχει η νέα του ιδιότητα να συμβάλει στην ανακούφισή της.

«Το καινούργιο μου βιβλίο θα είναι ένα μικρό "ευχαριστώ" σ' όλους εκείνους που θεώρησαν ότι μπορώ να τους εκπροσωπήσω επάξια στην Ευρωβουλή...» λέει ο Γιώργος Γραμματικάκης «Το καινούργιο μου βιβλίο θα είναι ένα μικρό "ευχαριστώ" σ' όλους εκείνους που θεώρησαν ότι μπορώ να τους εκπροσωπήσω επάξια στην Ευρωβουλή...» λέει ο Γιώργος Γραμματικάκης Το exit

- Θυμάμαι ένα κείμενό σας, ΤΟ ΕΧΙΤ, από τον Αστρολάβο. «Η μόνη μου επιθυμία είναι να εξέλθω. Το exit». Εχετε εξέλθει από την καθημερινότητα της ελληνικής κρίσης;

«Οχι. Απλώς δεν τη ζω γύρω μου. Τη ζω όμως στη σκέψη και στις δραστηριότητές μου στην Ευρωβουλή».

- Ζώντας στην καρδιά της Ευρώπης και των κέντρων της, ανακαλύπτετε εκπλήξεις που θα μας έκαναν αισιόδοξους;

«Ασφαλώς. Είναι, για παράδειγμα, η αργή αλλά σταθερή στροφή της Ευρώπης προς μια λιγότερο κοντόφθαλμη οικονομική πολιτική. Η πολιτική που ακολουθείται σήμερα και χαρακτηρίσθηκε ατυχώς από την ωραία ελληνική λέξη "λιτότητα", έχει εξουθενώσει τους λαούς του Νότου και απειλεί όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ευοίωνο σημείο είναι ακόμα η εμμονή των ευρωπαϊκών θεσμών -με πολλές ασφαλώς αδυναμίες- στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην προστασία του περιβάλλοντος, στις δημοκρατικές διαδικασίες. Αλλες εκπλήξεις προέρχονται -όπως πάντα!- από την πλευρά της τέχνης ή της διανόησης, που επισημαίνουν τα σημερινά κοινωνικά και ανθρωπιστικά αδιέξοδα. Για να γυρίσει όμως ο Ηλιος, θέλει δουλειά πολλή. Και από πολλούς».

Εκπλήξεις

- Και στην Ελλάδα; Υπάρχουν αισιόδοξες εκπλήξεις την εποχή αυτή, της κρίσης;

«Υπάρχουν, και είναι εντυπωσιακές. Η Ελλάδα, γενικά, είναι η χώρα των θαυμάτων και ίσως γι' αυτό επιβιώνει ανά τους αιώνες. Θα αναφερθώ σε ένα μόνον θαύμα, επειδή έχω και προσωπική εμπειρία: είναι η Εθνική Λυρική μας Σκηνή. Δίδει συνεχώς δείγματα εξωστρέφειας, διατηρεί υψηλά τα καλλιτεχνικά της κριτήρια και έχει ισορροπήσει -στην άκρη του γκρεμού- τα οικονομικά της. Η συνταγή της επιτυχίας μοιάζει απλή: Πέραν από το υψηλό επίπεδο του καλλιτεχνικού της προσωπικού, διαθέτει έναν προικισμένο, όσο και πολυδιάστατων ικανοτήτων, καλλιτεχνικό διευθυντή. Ακόμα, έναν πρόεδρο του Διοικητικού της Συμβουλίου που έχει θέσει το ξεχωριστό πολιτικό του κύρος αλλά και την αξιοσύνη του στην υπηρεσία του κοινού σκοπού. Ενώ όμως με αυτές τις προδιαγραφές η σπουδαία διαδρομή της Λυρικής έπρεπε να αποτελεί πρότυπο για την Πολιτεία, συχνά γίνεται το αντίθετο. Οπως λέει ένας φίλος, "στην Ελλάδα καμιά καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη". Ετσι η Λυρική τιμωρείται με άδικες περικοπές του προϋπολογισμού της, με διαψεύσεις υποσχέσεων ή αδιαφορία για το μέλλον της. Το θαύμα μετατρέπεται συχνά σε εφιάλτη».

- Είναι γνωστό ότι και στο παρελθόν είχατε πολλές κρούσεις να αναμιχθείτε στην πολιτική. Πώς σας έπεισε το Ποτάμι;

«Οπως φαίνεται από τα γραπτά ή τη διαδρομή της ζωής μου, είχα πάντα και έναν πολιτικό εαυτό. Η ανεξαρτησία όμως της σκέψης, που υπήρξε πάντα μια βασική μου επιδίωξη, δεν χωρούσε εύκολα στα παλαιά πολιτικά πρότυπα. Μήτε οι δικές τους δομές άλλωστε φάνηκε να με αντέχουν. Το Ποτάμι μού πρόσφερε τους δικούς του ανοικτούς ορίζοντες: δεν είχε πολιτικές αμαρτίες, και ξεπήδησε από τη γνήσια ανάγκη αλλαγής στο πολιτικό μας σκηνικό. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν άκουσε απλώς "τη μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων". Προετοίμασε και τη συνάντηση μαζί τους. Παρά τη σφοδρή μάλιστα -και συχνά κακοήθη- κριτική που του ασκήθηκε, αναδείχθηκε με τον καιρό ένας αυθεντικός πολιτικός ηγέτης. Νοιάζεται πραγματικά για τον τόπο, έχει διαίσθηση και κοινωνικές ευαισθησίες, ξέρει να ξεχωρίζει τις ανθρώπινες ποιότητες. Είμαι πιο αισιόδοξος τώρα για το Ποτάμι από ό,τι στις πρώτες -και κρίσιμες- καμπές της ροής του».

Το γράψιμο

- Ο κόσμος έχει αγαπήσει πολύ τα βιβλία σας. Γράφετε κάτι τώρα;

«Πού καιρός! Ελπίζω όμως ότι δεν θα αργήσει να γίνει. Οπως ξέρουν οι καλύτεροι από μένα συγγραφείς, το γράψιμο είναι μια αδήριτη εσωτερική ανάγκη».

- Πού, όμως, προσανατολίζεται τώρα αυτή η ανάγκη; Θα είναι ένα βιβλίο για την Ευρωβουλή;

«Δεν το πιστεύω. Αν όμως συμβεί, θα είναι ένα σατιρικό βιβλίο! Πολλά είναι τα στραβά και τα παράδοξα που συναντά κανείς στην Ευρωβουλή ή στις Βρυξέλλες».

- Τότε;

«Δεν είμαι από εκείνους που προαναγγέλλουν τα βιβλία τους. Οπως μάλιστα έχω πει στην "Κόμη της Βερενίκης", ένα βιβλίο γράφεται πολλά χρόνια μέσα μας πριν φτάσει στο χαρτί ή στην οθόνη του υπολογιστή. Υπάρχουν λοιπόν πολλά βιβλία που γράφονται μέσα μου. Κάποιο από αυτά θα βρει ελπίζω τη δύναμη να αναδυθεί. Ενα μόνον μπορώ να πω: ότι το καινούργιο μου βιβλίο θα είναι σαν ένα μικρό "ευχαριστώ" προς όλους εκείνους, τους πολλούς, που θεώρησαν ότι μπορώ να τους εκπροσωπήσω επάξια στην Ευρωβουλή. Με αυτή την έννοια θα είναι ελπίζω το καλύτερο βιβλίο μου, αλλά ίσως και το πιο μοναχικό».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσκοπήσεις & έρευνες γνώμης
Το Ποτάμι
Αναλύσεις
Εκπαιδευτικοί/Καθηγητές
Συνεντεύξεις