Έντυπη Έκδοση

ΑΡΧΙΖΕΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΛΟΙΟ «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ»

Παίρνει «φωτιά» η κυπριακή ΑΟΖ

Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου θα βρίσκεται σε συνεχή συνεδρία από σήμερα το πρωί, παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε σχέση με την έναρξη ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ από το τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός».

Το «Μπαρμπαρός» πιάνει δουλειά... Το «Μπαρμπαρός» πιάνει δουλειά... Η Τουρκία έχει δεσμεύσει παρανόμως θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, προκαλώντας την αντίδραση της Λευκωσίας με την αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Η οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) που εξέδωσε η Τουρκία ισχύει από σήμερα το πρωί και η Λευκωσία αναμένει να δει πώς θα εκδηλωθεί η τουρκική πρόκληση. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην «Ε» ότι δεν εκτιμούν πως η Τουρκία θα κάνει πίσω, αλλά δεν ξέρουν τη διάρκεια της πρόκλησης, αλλά και το αν θα υπάρξει προσπάθεια παρεμπόδισης των γεωτρήσεων που πραγματοποιεί η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Η ΕΝΙ, παρά τις «συστάσεις» της Τουρκίας, συνεχίζει κανονικά τις γεωτρήσεις, ενώ η Ρώμη έχει προβεί σε έντονο διάβημα στην Αγκυρα, ξεκαθαρίζοντας πως η ΕΝΙ θα παραμείνει στην περιοχή.

Ρώσοι και Ισραηλινοί

Σήμερα ξεκινούν στα ανατολικά της Κύπρου και μέχρι τα παράλια της Συρίας αεροναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας με χρήση όπλων θαλάσσης-αέρος. Οι ασκήσεις αυτές, σύμφωνα με τη Λευκωσία, «δεν είναι τυχαίες», χωρίς όμως να γίνεται προσπάθεια άμεσης συνάφειάς τους με τις τουρκικές προκλήσεις. Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι η άσκηση γίνεται σε χώρο που η Τουρκία διεκδικεί ως δήθεν FIR του ψευδοκράτους. Αύριο στον εναέριο και το θαλάσσιο χώρο της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί άσκηση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ σε συνεργασία με την Κυπριακή Εθνική Φρουρά. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος και μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-16, αλλά και πλοία του στόλου του Ισραήλ.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», έφτασε στην Κύπρο με πάσα μυστικότητα 20μελές κλιμάκιο της CIA για επαφές και συνεργασία με την ΚΥΠ. Οι Αμερικανοί πράκτορες θα έχουν αύριο και συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο. Πηγές στη Λευκωσία επιβεβαίωσαν την πληροφορία αλλά δεν θέλησαν να κάνουν καμία αναφορά στο τι ακριβώς θα κάνουν τα μέλη της CIA. Η παρουσία τους σχετίζεται και με τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, καθώς προκύπτουν θέματα ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή. Πάντως η χρονική συγκυρία της επίσκεψης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε χθεσινή ομιλία του διεμήνυσε «προς κάθε κατεύθυνση» ότι δεν θα καμφθεί «από νουθεσίες ή υποδείξεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κωφών». Οπως είπε, θα ήταν ανάξιος της εντολής του λαού αν παρέμενε στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αποδοχής δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

Οσον αφορά το φυσικό αέριο, επεσήμανε πως κάποιοι τρίτοι από ξένες χώρες συμβουλεύουν πως είναι δυνατόν μέσα από διάφορες ενέργειες ο φυσικός πλούτος να καθορίζεται από τώρα με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων. «Θέλω να τους υποδείξω», υπογράμμισε, «πως ποτέ, μα ποτέ δεν θα γίνει κάτι ανάλογο δεκτό».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Ερευνες & μελέτες
Εξωτερική πολιτική
Κύπρος
Γεωτρήσεις
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
ΑΟΖ