Έντυπη Έκδοση

Λέει «ναι», πράττει «όχι» ο Ερντογάν στη συνεργασία κατά του Ι.Κ.

«Ναι» στη συνεργασία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) αλλά «όχι» στον εξοπλισμό των Κούρδων μαχητών στη Συρία, διαμηνύει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που παραμένει αρνητικός ως προς τη στρατιωτική εμπλοκή της Αγκυρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα και ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνομιλία τη νύχτα του Σαββάτου (που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον) να ενισχύσουν τη μάχη κατά του Ι.Κ. και τη διμερή συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία για την υποδοχή των Σύρων προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές.

Ως εδώ καλά. Ωστόσο, δηλώσεις του Τούρκου προέδρου λίγες ώρες αργότερα δείχνουν ότι η Αγκυρα συμφωνεί θεωρητικώς στην ενίσχυση της μάχης κατά του Ι.Κ. αλλά στην πράξη συνεχίζει να αποφεύγει την ενεργό συμμετοχή της. Ο Ερντογάν απέρριψε χθες για άλλη μια φορά τις εκκλήσεις για αποστολή όπλων στους Κούρδους μαχητές που πολεμούν το Ι.Κ. στο Κομπάνι χαρακτηρίζοντας το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της Συρίας (PYD) «τρομοκρατική οργάνωση». «Ετέθη ζήτημα παροχής όπλων στο PYD για να σχηματιστεί ένα μέτωπο εναντίον του Ι.Κ. Για μας το PYD είναι ίδιο με το ΡΚΚ, πρόκειται για μια τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής από μια επίσκεψη-αστραπή στο Αφγανιστάν, προσθέτοντας: «Θα ήταν λάθος να περιμένει κανείς ότι θα πούμε "ναι" στους Αμερικανούς συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ όσον αφορά την παροχή μιας τέτοιου είδους υποστήριξης».

Δεν είναι όμως το μόνο αίτημα το οποίο απορρίπτει η Αγκυρα. Αντίστοιχης αντιμετώπισης έτυχε και η έκκληση του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Ολάντ ν' ανοίξει η Τουρκία τα σύνορά της για να μπορέσουν Κούρδοι μαχητές να βοηθήσουν τους συντρόφους τους στο Κομπάνι. Κι ενώ οι δυτικές πιέσεις στην Αγκυρα συνεχίζονται, οι Αμερικανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους στήριξης των Συροκούρδων. Πέραν των αεροπορικών επιθέσεων της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ι.Κ., Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, όπως αποκάλυψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με εκπροσώπους του PYD για να συζητήσουν μέτρα αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των τζιχαντιστών.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Τουρκία
Ισλαμικό Κράτος