Έντυπη Έκδοση

ΣΤΙΣ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (ΘΑ) ΠΑΕΙ Ο ΡΑΜΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Το ξανασκέφτηκε και το ανέβαλε

Σε αναβολή της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στο Βελιγράδι οδήγησαν οι εντάσεις που ακολούθησαν τον διαβόητο ποδοσφαιρικό αγώνα με την εμφάνιση της «ιπτάμενης» σημαίας της «Μεγάλης Αλβανίας». Η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι η επίσκεψη (η πρώτη επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού στη σερβική πρωτεύουσα έπειτα από 70 χρόνια) που είχε προγραμματιστεί για τις 22 Οκτωβρίου αναβάλλεται για τις 10 Νοεμβρίου.

 Η απόφαση ελήφθη κατά την τηλεφωνική συνομιλία των πρωθυπουργών των δύο χωρών Ε. Ράμα και Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι οποίοι συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν το διάλογο για να ξεπεράσουν το τεταμένο κλίμα. Γεγονός όμως είναι ότι και οι δύο είχαν συμβάλει με τον τρόπο τους στην κλιμάκωση της έντασης.

Πέραν των επίσημων δηλώσεων αμέσως μετά τα γεγονότα στον αγώνα Σερβίας-Αλβανίας για το Euro 2016, μετέφεραν τις τελευταίες ημέρες την αντιπαράθεσή τους και στα κοινωνικά δίκτυα. «Η Σερβία θα μπορέσει να γίνει μια κανονική χώρα όταν καταλάβει ότι η "Μεγάλη Αλβανία" είναι δικός της εφιάλτης, όχι δικό μας έργο» έγραψε ο Ε. Ράμα, για να λάβει την εξής απάντηση από τον Α. Βούτσιτς: «Οσοι ισχυρίζονται ότι η "Μεγάλη Αλβανία" είναι εφιάλτης μας, έχουν απόλυτο δίκιο. Δεν είναι όμως μόνο δικός μας εφιάλτης αλλά και της Ευρώπης και ολόκληρης της ανθρωπότητας κι εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για ν' αποτρέψουμε την πραγματοποίησή του. (...)».

Νέο επεισόδιο

Και μπορεί ο Ράμα να δήλωσε την Παρασκευή ότι προτίθεται να μεταβεί κανονικά στο Βελιγράδι στις 22 του μηνός, όμως ο Βούτσιτς διευκρίνισε λίγο αργότερα στη σερβική τηλεόραση ότι θ' αποφάσιζε μέσα στο Σαββατοκύριακο για το εάν θα δεχόταν τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Το βράδυ του Σαββάτου ένα νέο επεισόδιο ήρθε να οξύνει τα πνεύματα. Στη διάρκεια του αγώνα μεταξύ των ομάδων Παρτίζαν και Ερυθρού Αστέρα για το σερβικό πρωτάθλημα, οπαδοί του Ερ. Αστέρα έκαψαν μια αλβανική σημαία. Το αλβανικό ΥΠΕΞ καταδίκασε χθες αυτή την ενέργεια καλώντας «τις σεβικές αρχές να οδηγήσουν τους δράστες στη Δικαιοσύνη και το σερβικό πολιτικό κόσμο να κρατήσει αποστάσεις από ενέργειες που παίρνουν καταστροφικές διαστάσεις για το μέλλον και τη σταθερότητα των Βαλκανίων».

Ο κίνδυνος ανταλλαγής αντιποίνων μεταξύ των δύο πλευρών είναι ορατός μετά και τις επιθέσεις χούλιγκαν εναντίον αλβανικών καταστημάτων στη Σερβία, σε «απάντηση» για το τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» στον αγώνα της περασμένης εβδομάδας. Ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης στο Κόσοβο κατήγγειλε χθες τις επιθέσεις αυτές ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων και εκφράζοντας φόβους για την ασφάλεια της εκεί σερβικής μειονότητας.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αλβανία