Έντυπη Έκδοση

22 σοβαρά τραυματισμένοι σε συγκρούσεις στο Χονγκ Κονγκ

Αναζωπυρώθηκαν οι βίαιες συγκρούσεις στο Χονγκ Κονγκ ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία, που άφησαν πίσω τους 22 σοβαρά τραυματίες. Οι αστυνομικοί άρχισαν να χτυπούν με ρόπαλα διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους απομακρύνθηκαν από το σημείο με φορεία, ενώ άλλοι δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες για τραύματα που έφεραν στο κεφάλι, κατάγματα και μώλωπες, σύμφωνα με πηγές των πρώτων βοηθειών.

Την ίδια στιγμή, πονοκέφαλο για την κυβέρνηση του Πεκίνου αποτελούν οι επιθέσεις μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας όπου περισσότεροι από 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε βίαιες επιθέσεις.

Στο Χονγκ Κονγκ, αστυνομικοί των μονάδων καταστολής επιτέθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα σε ομάδα διαδηλωτών στην πυκνοκατοικημένη ηπειρωτική συνοικία Μονγκόκ, η οποία έχει καταληφθεί σε ένα από τα τρία σημεία της από τους διαδηλωτές εδώ και τρεις εβδομάδες. «Μας χτυπούσαν χωρίς λόγο», δήλωσε ο 30χρονος Τζάκι. «Με χτύπησαν τέσσερις ή πέντε φορές με ρόπαλο στο κεφάλι». Η αστυνομία, πάντως, σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι «επέδειξε αυτοσυγκράτηση και ανέλαβε δράση τη στιγμή που οι διαδηλωτές προσπάθησαν ξαφνικά να παραβιάσουν τις κορδέλες ασφαλείας που είχε βάλει».

Στο μεταξύ, σε άλλο σημείο της κινεζικής επικράτειας, στην επαρχία Σιντζιάνγκ, τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν Ουιγούροι μειονοτικοί εξαπέλυσαν ένοπλη επίθεση σε αγορά, ενάντια της εθνοτικής ομάδας των Κινέζων Χαν.

Τέσσερις Ουιγούροι άνδρες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και εκρηκτικά για να εξαπολύσουν την επίθεση στο Αγροτικό Εμπορικό Κέντρο της κομητείας Μαράλμπεσι ή Μπατσού, την 12η Οκτωβρίου.

Οι άνδρες μετέβησαν στην αγορά με δύο μοτοσικλέτες και μαχαίρωσαν πολλούς αστυνομικούς πριν αρχίσουν να ρίχνουν εκρηκτικά και να επιτίθενται σε εμπόρους στην αγορά.

Η μειονότητα 9 εκατομμυρίων Ουιγούρων, οι οποίοι είναι κυρίως μουσουλμάνοι, καταγγέλλει ότι υφίστανται καταστολή από τις κινεζικές αρχές σε ό,τι αφορά τα πολιτιστικά και θρησκευτικά τους δικαιώματα, κατηγορώντας τις κινεζικές αρχές ότι οι μετανάστες Κινέζοι Χαν -τα μέλη της πολυπληθέστερης εθνοτικής ομάδας στη χώρα- απολαμβάνουν τα οφέλη της ανάπτυξης στην πετρελαιοπαραγωγική, αλλά οικονομικά υπανάπτυκτη περιοχή.

Οι κινεζικές αρχές έχουν εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ενεργειών και την πάταξη των αποσχιστικών τάσεων, ύστερα από σειρά επιθέσεων, η ευθύνη για τις οποίες αποδόθηκε σε Ουιγούρους. ΓΙΟΥΛΑ ΖΑΧΙΩΤΗ

(ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-AFP)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Χονγκ Κονγκ