Έντυπη Έκδοση

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ OXFAM ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Απόβαση για τον Εμπολα

Εκκληση για στρατιωτική επέμβαση απηύθυνε χθες η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam προς τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ιός του Εμπολα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ευρωπαϊκών χωρών συνέρχονται σήμερα στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την εκστρατεία για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Εμπολα.

Η μάλλον πρωτοφανής για την Oxfam «στρατιωτική» πρωτοβουλία εντάσσεται στο σχέδιο βοήθειας προς τη Σιέρα Λεόνε που καταρτίστηκε από το Λονδίνο και προβλέπει την αποστολή συνολικά 750 στρατιωτικών στην πρώην βρετανική αποικία ως «συνδρομή για τη διαμόρφωση κέντρων νοσηλείας».

Υστερία

Στο μεταξύ, η υστερία αρχίζει να καταλαμβάνει πολλές περιοχές των ΗΠΑ για τον κίνδυνο από τον ιό Εμπολα, καθώς αρχίζουν να αναφέρονται περιστατικά εκδήλωσης πανικού και επιβολής περιοριστικών μέτρων κατά μεμονωμένων προσώπων.

Ενας φωτορεπόρτερ της «Washington Post», ο οποίος είχε προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο της Σίρακιουζ να παραστεί σε διάσκεψη, δεν τα κατέφερε τελικά γιατί κρίθηκε «ύποπτος» για Εμπολα. Ο τρις βραβευμένος με Πούλιτζερ Μισέλ ντε Σιλ βρισκόταν τον Σεπτέμβριο στη Λιβερία για να καλύψει την κρίση του Εμπολα και επέστρεψε στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερες από 21 ημέρες. «Αποφάσισαν να παραδοθούν στη συλλογική υστερία», δήλωσε οργισμένος ο δημοσιογράφος.

Στο Χέιζλχερστ του Μισισίπι, γονείς αποφάσισαν να κρατήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους επειδή ο διευθυντής του σχολείου είχε επισκεφθεί τη Ζάμπια για να παραστεί στην κηδεία του αδελφού του.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε κατά το εβδομαδιαίο μήνυμά του έκκληση προς τους Αμερικανούς να μην παραδοθούν στην υστερία και το φόβο απέναντι στην επιδημία του Εμπολα, καλώντας τους να δίνουν βάση μόνο στα γεγονότα.

Η καναδική κυβέρνηση θα αποστείλει 800 φιαλίδια του πειραματικού εμβολίου για τον Εμπολα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη από σήμερα και με τρεις διαδοχικές αποστολές.

Εμβόλιο

Η καναδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι θα δωρίσει 800 έως 1.000 δόσεις του εμβολίου VSV-EBOV στον ΠΟΥ για χρήση στην Αφρική, ωστόσο το εμβόλιο παρέμεινε έκτοτε σε κυβερνητικό εργαστήριο, καθώς αξιωματούχοι του Καναδά και του ΠΟΥ προσπαθούσαν να διαχειριστούν πρακτικά και ηθικά ζητήματα.

Το εμβόλιο παρασκευάστηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Καναδά, στο Ουίνιπεγκ της Μανιτόμπα.

Σύμφωνα με την καναδική κυβέρνηση, εξαιτίας του πειραματικού χαρακτήρα του εμβολίου δεν είναι βέβαιο πόσοι άνθρωποι μπορούν να εμβολιαστούν με την ποσότητα που θα αποσταλεί.

Την εμπορική άδεια του εμβολίου κατέχει η NewLink Genetics Corp, με έδρα την Αϊόβα, η οποία ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην παραγωγή δεκάδων χιλιάδων δόσεων σε διάστημα ενός ή δύο μηνών.

(Πηγές: Afp, ΑΠΕ-ΜΠΕ, EL Pais)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Εμπολα