Έντυπη Έκδοση

Το AIDS φοβούνται οι Αφρικανοί, το φανατισμό οι Μεσανατολίτες

Ερευνα σε 44 χώρες για το ποια θεωρούν μεγαλύτερη απειλή στον πλανήτη

Το AIDS και άλλες ασθένειες φοβούνται περισσότερο οι πολίτες χωρών της Αφρικής, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού think tank (δεξαμενή σκέψης) Pew Research Center, η οποία πραγματοποιήθηκε την άνοιξη και ζητούσε από τους πολίτες 44 χωρών από διάφορες ηπείρους να απαντήσουν στο ερώτημα ποια θεωρούν μεγαλύτερη απειλή στον κόσμο.

Οσο σκουραίνουν τα χρώματα, τόσο περισσότερα τα κρούσματα του AIDS στη Μαύρη ήπειρο Οσο σκουραίνουν τα χρώματα, τόσο περισσότερα τα κρούσματα του AIDS στη Μαύρη ήπειρο Στο ίδιο ερώτημα, πολίτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης απάντησαν πως ως μεγαλύτερη απειλή αντιλαμβάνονται την κοινωνική ανισότητα. Ειδικά οι Ισπανοί (το 54%) εκτιμούν πλέον ότι η σημαντικότερη απειλή είναι το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Από το 2007 και μετά η ανησυχία των Ευρωπαίων και των Αμερικανών πολιτών για τις κοινωνικές ανισότητες μεγαλώνει συνέχεια. 32% των Ευρωπαίων και 27% των Αμερικανών πολιτών ανησυχούν για το θέμα της κοινωνικής ανισότητας. Στην Αγγλία, 25% των πολιτών ανησυχούν επίσης για τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά εκτιμούν ως σημαντικότερη απειλή στον κόσμο το θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Στην Αφρική, λίγο προτού ο ιός του Εμπολα γίνει πρώτη είδηση σε όλα τα παγκόσμια ενημερωτικά μέσα, 32% των πολιτών από διάφορες χώρες (όπως π.χ. Ουγκάντα, Γκάνα, Σενεγάλη, Κένυα, Νιγηρία, Σενεγάλη) εκτιμούν ως μεγαλύτερη απειλή τις ασθένειες. Πολλές από αυτές τις χώρες έχουν μεγάλο αριθμό θνησιμότητας από AIDS και έχουν υποφέρει από πλήθος επιδημιών την τελευταία δεκαετία. Στη Νιγηρία, όπου δραστηριοποιείται η Μπόκο Χαράμ, 38% εκτιμούν ως μέγιστη απειλή το θρησκευτικό και εθνικό εξτρεμισμό. Το θρησκευτικό φανατισμό εκτιμά ως τη σημαντικότερη απειλή και 34% των πολιτών στις εφτά χώρες της Μέσης Ανατολής, που συμμετείχαν στην έρευνα (Λίβανος, Παλαιστίνη, Τυνησία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Τουρκία και Ιορδανία). Στον Λίβανο, μια χώρα στα σύνορα Συρίας και Ισραήλ, 58% των πολιτών εκτιμούν ως μεγαλύτερη απειλή το θρησκευτικό εξτρεμισμό -από το 2007 που το αμερικανικό think tank πραγματοποιεί την ίδια έρευνα, τα ποσοστά ανεβαίνουν όσον αφορά την ανησυχία των πολιτών για την άνοδο του θρησκευτικού εξτρεμισμού στην περιοχή.

Στην Ιαπωνία, οι πολίτες ανησυχούν κυρίως και αντιλαμβάνονται ως απειλή τα πυρηνικά όπλα (μεγάλη ανησυχία για τα πυρηνικά εκφράζουν και οι πολίτες της Ουκρανίας, της Τουρκίας, της Νιγηρίας και της Χιλής), ενώ οι πολίτες της Νότιας Αμερικής και της Ασίας τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Κυρίως ανησυχούν για το περιβάλλον οι πολίτες της Κολομβίας, της Ταϊλάνδης, του Περού, των Φιλιππίνων και της Κίνας.

(Πηγή: EuropaPress)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Αφρική