Έντυπη Έκδοση

* ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

«Στον αέρα το ερευνητικό έργο του πρώην ΙΓΜΕ»

«Σε λίγο δεν θα μείνει τίποτα άλλο, παρά μόνο ένα διοικητικό συμβούλιο που θα αναθέτει όλο το ερευνητικό έργο του ΙΓΜΕ στην αγορά. Αραγε αυτό είναι το όραμα για το αναβαθμισμένο Ινστιτούτο;».

Μ' αυτό το ερώτημα-διαπίστωση και την κατακλείδα «ο ορυκτός μας πλούτος ανήκει στον ελληνικό λαό», το συνδικάτο εργαζομένων ΕΚΒΑΑ (Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης), πρώην ΙΓΜΕ, σε επιστολή του προς τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τονίζει:

«Διανύουμε τον 4ο μήνα μιας συνεχιζόμενης συστηματικής υπονόμευσης του Ινστιτούτου, παρά τις αντίθετες εξαγγελίες του υπουργείου στις ημερίδες Πανεπιστημίων και της Ε.Ε. για τον ορυκτό πλούτο (19 και 20 Ιουνίου) περί αναβάθμισης του ΙΓΜΕ.

» (...) Εχει παγώσει η χρηματοδότηση σχεδόν όλων των ερευνητικών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα η απορρόφηση του ΕΣΠΑ να βρίσκεται στο 8% και να κινδυνεύει με κατάρρευση όλο το ερευνητικό έργο του ΙΓΜΕ».

Στην επιστολή ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου, κ.κ. Σμυρνιώτης και Αραπογιάννης αντίστοιχα, αναφέρονται: Στο πάγωμα του προγράμματος προμηθειών, που «έχει ως αποτέλεσμα απαραίτητα ερευνητικά όργανα και επιστημονικές συνεργασίες να είναι στον αέρα», υπογραμμίζοντας ότι παράλληλα «δεν υλοποιούνται οι προσλήψεις 54 επιστημόνων με συμβάσεις έργου (σε αντίθεση με τις ουσιαστικές ανάγκες), παρά το ότι εδώ και τρεις μήνες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής τους με κριτήρια μάλιστα ΑΣΕΠ και ενώ η συνεχιζόμενη διαρκής μείωση του προσωπικού οδηγεί το ΙΓΜΕ σε πλήρη ακινησία».

Από τη στάση αυτή «δεν μένει σε εμάς άλλος δρόμος παρά η αγωνιστική απάντηση», λένε οι εργαζόμενοι, «αφού το ποτήρι της αγανάκτησης έχει ξεχειλίσει».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ)
Εργασιακά θέματα