Έντυπη Έκδοση

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ Η ΙΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ

Το νέο κτήριο και η επιβίωση του ΤΣΜΕΔΕ

Το οικόπεδο της πλατείας Κλαυθμώνος (δίπλα στο παλαιό υπουργείο Ναυτικών) αγοράσθηκε από το ΤΣΜΕΔΕ το έτος 1951, πριν ακριβώς από 63 χρόνια. Το 1976 το Ταμείο αποφάσισε την ανοικοδόμηση του ακινήτου. Τότε ανέθεσε την αρχιτεκτονική μελέτη στον αρχιτέκτονα Κων/νο Καψαμπέλη.

Το κτήριο που θα στεγάσει το Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα για το κέντρο της πρωτεύουσας Το κτήριο που θα στεγάσει το Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα για το κέντρο της πρωτεύουσας Υστερα από δημοπρασία άρχισαν οι εργασίες εκσκαφών, αλλά σε βάθος επτά μέτρων διαπιστώθηκαν αρχαιότητες στο οικόπεδο οπότε διεκόπησαν οι εργασίες και άρχισαν ανασκαφές από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αποφασίστηκε, λοιπόν, να γίνει νέα μελέτη, οπότε έγινε νέος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και το 1995 η συσταθείσα Επιτροπή ομόφωνα, ύστερα από υποβληθείσες 36 συμμετοχές, ενέκρινε 1ο βραβείο τη μελέτη από ομάδα αρχιτεκτόνων. Είναι ένα σημαντικότατο κτήριο με αξιόλογες συνθετικές αρχές, που αναδεικνύει και προστατεύει τα αρχαία ένας κύβος με εσωστρεφές διαχρονικό γεωμετρικό σχήμα. Το κτήριο έχει σχεδιασθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία όσον αφορά την εσωτερική διάταξη, αλλά το κυριότερο, με μία πρόσοψη μεγαλοπρεπή. Είναι με λίγες λέξεις ένα κόσμημα στην καρδιά της Αθήνας.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων, που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να κληθούν και οι βασικοί υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών, αλλά και όλοι οι βουλευτές που είναι μηχανικοί, θα πρέπει να αναπτύξει ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ και το θέμα της βιωσιμότητος του Ταμείου μας. Πρέπει να αναπτύξουμε ότι οι μνημονιακοί νόμοι έβλαψαν υπέρμετρα το Ταμείο μας και ιδιαίτερα διότι με το PSI λήστεψαν τα αποθεματικά του Ταμείου μας και έτσι κινδυνεύει το ισχυρότερο Ταμείο της χώρας να πτωχεύσει. Καμπανάκι κτύπησε η τελευταία αναλογιστική μελέτη του Αλέξ. Ζυμπίδη, που συνέταξε για λογ/σμό του ΤΕΕ και αφορά τη βιωσιμότητα του Ταμείου μας. Τα συμπεράσματα ομιλούν ότι το ΤΣΜΕΔΕ βουλιάζει και ότι έχει ζωή για δέκα (10) χρόνια. Με την ευκαιρία των εγκαινίων του κτηρίου, θα πρέπει να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία ότι το δυναμικότερο Ταμείο της χώρας πρέπει να συνεχίσει το δημιουργικό του έργο. Είναι καιρός να αρχίσουμε τον αγώνα του πεζοδρομίου και να αντισταθούμε στους δανειστές μας, που προσπαθούν να μας ενοποιήσουν τώρα με τον ΟΑΕΕ για να σωθεί δήθεν το ασφαλιστικό σύστημα, όταν ληφθεί υπ' όψιν ότι εδώ και εβδομήντα (70) χρόνια είμασταν το δυναμικότερο Ταμείο της χώρας με περιουσία της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.

Ευχόμαστε να βελτιωθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Στο πλαίσιο της διοικητικής ενοποίησης, εκπονείται ήδη μελέτη από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που χαρτογραφεί την υφιστάμενη κατάσταση και χαράζει έναν οδικό χάρτη για τη διοικητική και λειτουργική μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών δομών της κυρίας σύνταξης στη χώρα μας. Για όσους δεν γνωρίζουν, πληροφορούμε ότι το ΚΕΠΕ διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου διορίζονται από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Πρόεδρος του Δ.Σ. και επιστημονικός διευθυντής είναι ο Νικόλαος Φίλιππας, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, και μέλη του Δ.Σ. οι Στυλιανός Κατρανίδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σπύρος Παπαδημητρίου, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γεώργιος Λελεδάκης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Δημήτριος Βαρούτσης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οικοδομή και έσοδα

Ολοι γνωρίζουμε ότι μία από τις μορφές ανάπτυξης που θα μπορούσαν να δώσουν ρυθμούς επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας είναι η «οικοδομή», μέσω της οποίας θα ενεργοποιούνταν 800 επαγγέλματα. Η παραδοσιακή ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο έχασε τη δυναμική και την αίγλη της, αλλά έχει μεταβληθεί σε αχίλλειο πτέρνα της. Το καμπανάκι για την οικοδομή χτυπά δυνατά πάνω από 5 χρόνια, αλλά δυστυχώς στα ώτα μη ακουόντων. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης η κατάσταση χειροτέρευσε αφού τα δάνεια μίκρυναν και έκλεισαν οι στρόφιγγες των τραπεζών.

Οι τράπεζες δεν πρέπει να ζητούν από το δανειολήπτη να έχει κατασκευάσει με δικά του κεφάλαια το σκελετό της οικοδομής για να του χορηγήσουν δάνειο, ούτε να ζητούν κατά την αγορά διαμερισμάτων μεταξύ δανειολήπτου και κατασκευαστού να εμφανίζεται στο συμβόλαιο ότι έχει καταβληθεί το 20%. Θα πρέπει με διάταξη νόμου να καταργηθεί η διάταξη αυτή ώστε να μπορέσουν να πωληθούν σιγά σιγά τα 200.000 διαμερίσματα που μένουν απούλητα στη χώρα, ώστε σιγά σιγά να γίνει από τους κατασκευαστές επανεκκίνηση και αναθεώρηση της δραστηριότητάς των. Είναι γνωστό ότι εκατοντάδες επαγγέλματα και κατηγορίες επιχειρήσεων είναι συνδεδεμένες με την οικοδομή. Εξάλλου χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν από την οικοδομή, ενώ περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από αυτό το χώρο.

Εμείς στο ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να ενεργοποιηθούμε και να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον του Ταμείου εξαιτίας του ότι το 35% των μελών του Ταμείου μας ασχολούνται με την οικοδομή και επομένως αφού πλήττονται δεν έχουν καμία δυνατότητα να πληρώσουν τις εισφορές των. Αρα κατά τη γνώμη μας τα έσοδα του Ταμείου θα είναι μειωμένα κατά τα επόμενα 15 έως 20 χρόνια κατά 30% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Αρα η καθοδική πτώση των εσόδων του Ταμείου πιθανόν να είναι καταστροφική. Αλλωστε και η τελευταία αναλογιστική μελέτη του ΤΕΕ δίνει ζωή στο ΤΣΜΕΔΕ μόνο για δέκα (10) χρόνια. Νομίζουμε ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση, που δείχνει αδιαφορία για τον κλάδο των μηχανικών.

Ευχάριστο είναι ότι ανακοινώθηκε τελευταία κοινή πρόταση 10 κατεπειγόντων μέτρων για την ανάκαμψη της κτηματαγοράς, της οικοδομής και της οικονομίας γενικότερα. Για το σκοπό αυτό συνήλθαν οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος, του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Κώστας Βλαχάκης, της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, της ΟΜΚΟΒΕ Δημήτρης Καψιμάλης και της ΟΜΑΣΕ Γιάννης Ρεβύθης. Συγκεκριμένα επισήμαναν ότι μόλις πρόσφατα «ελήφθησαν» κάποια θετικά μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, πλήρως όμως ανεπαρκή για να αντιστρέψουν τη δεινή αυτή οικονομική πραγματικότητα και να αναβιώσουν την κτηματαγορά.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προτείνουν: α) Για τις αντικειμενικές αξίες, τη μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και την αύξηση των συντελεστών παλαιότητας. Μειωτικός συντελεστής για τα επί τουλάχιστον ένα έτος ξενοίκιαστα ακίνητα ώστε να αναθερμανθεί η αγορά και η αξιοποίησή τους, αλλά και να μπορούν οι κάτοχοί τους να πληρώνουν το φόρο κατοχής. Μείωση των τιμών ζώνης στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν πλέον εμπορικές τιμές και συναλλαγές. β) Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, αυτοτελής φορολόγηση κάθε ακινήτου των φυσικών προσώπων με χαμηλό φορολογικό συντελεστή που δεν θα υπερβαίνει κατ' ανώτατο όριο το συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων (0,6%) και κατάργηση κάθε άλλου ετησίου φόρου κατοχής ακινήτων (ΦΑΠ, ΕΕΤΑ, ΤΑΠ). Υπολογισμός της φορολογητέας αξίας με μειωμένες τιμές σε σχέση με τις εφαρμοζόμενες με τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων. γ) Για το φόρο μεταβίβασης ακινήτων - ΦΠΑ, μείωση του συντελεστή σε ποσοστό 5%, ήτοι στο μέσο ύψος του αντιστοίχου συντελεστή των ευρωπαϊκών χωρών. Μείωση του ΦΠΑ σε 10% για την πώληση νεοδμήτων οικοδομών και σε 5% στις δαπάνες ανακαίνισης / ενεργειακής αναβάθμισης των υφισταμένων κτηρίων. δ) Για τη φορολογία εισοδήματος από ακίνητα, την καθιέρωση μεσαίου κλιμακίου 12.001 έως 24.000 ευρώ με συντελεστή 20%. Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου 1,5 - 3% και των κρατήσεων 3% υπέρ ΜΤΥ και 2% υπέρ ΤΑΔΚΥ. ε) Για τη φορολογία οικοδομών, την επαναφορά της απαλλαγής από ΦΑΠ των κτισμάτων των οικοδομών, επί μία επταετία. Κατάργηση της επιβολής του «χαρατσιού» (ΕΤΑΑ) στα εργοτάξια των οικοδομών. στ) Για τα τεκμήρια κατοικίας και το πόθεν έσχες οικοδομής, την άμεση κατάργησή τους, λόγω «κατεδάφισης» των κάθε είδους εισοδημάτων των πολιτών ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Οριοθετημένη παράταση της αναστολής του πόθεν έσχες για αγορά και ανοικοδόμηση κάθε είδους ακινήτου, και ζ) Για τα αυθαίρετα, τη μείωση των προστίμων νομιμοποίησης και κυρίως του βασικού συντελεστή από 0,15 σε 0,10 ώστε να μπορούν να πληρώσουν μαζικά οι ενδιαφερόμενοι σε όλη τη χώρα, και τη δυνατότητα ρύθμισης όλων των οικοδομών με νόμιμη οικοδομική άδεια ανεξάρτητα από το χρόνο κατασκευής τους και χωρίς εξάρτηση από την ημέρα της κατάθεσης νομοσχεδίου Παπακωνσταντίνου (28-7-2011).

Κατά τη γνώμη μας, επειδή η πρόταση των ανωτέρω μέτρων για την ανάκαμψη της κτηματαγοράς της οικοδομής γίνεται από καταξιωμένους προέδρους, όπως προηγουμένως αναφέραμε, δηλαδή του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και λοιπών προέδρων της Κτηματαγοράς, νομίζουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπ' όψιν της, διότι μία από τις μορφές ανάπτυξης που θα μπορούσαν να δώσουν ρυθμούς επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας όπως αναφέρουμε, είναι η οικοδομή, που είναι η παραδοσιακή ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και πιστεύουμε απόλυτα ότι χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν από την οικοδομή, όπως και οι περισσότεροι άνεργοι, περίπου το 1/3 αυτών προέρχονται από αυτό το χώρο, δηλαδή 500.000.

Πάντως, η Πολιτεία υποχρεούται, ύστερα από όλα τα παραπάνω που αναπτύξαμε, να λύσει τα προβλήματα που δημιούργησε στο ΤΣΜΕΔΕ και βασικά πρέπει αφ'ενός να μας επιστρέψει τα 2 δισ. ευρώ από το κούρεμα των ομολόγων μας, και αφ'ετέρου να εφαρμόσει τις προτάσεις που απαιτούνται περί την οικοδομή, ώστε να αναθερμανθεί αυτή, διότι όπως λένε σοβαροί οικονομολόγοι είναι μία από τις σπουδαίες επενδύσεις που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εργασιακά θέματα
Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτικών Δημόσιων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ)
Εργασία & Ασφάλιση
Μηχανικοί