Έντυπη Έκδοση

** ΡΑΠΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2014 ΤΩΝ 400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2015

«Ψαλίδι» 10% εκ νέου στις επικουρικές

Ηχηρό ράπισμα στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο αναμένεται να κλείσει στο τέλος του έτους με αναλογιστικό έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ, που αν προστεθεί και το περσινό έλλειμμα, θα ξεπεράσει τα 580 εκατ. ευρώ.

Τόσο τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τα οποία διαπίστωσαν μηνιαίο έλλειμμα της τάξης των 35 εκατ. ευρώ, τα οποία απαιτούνται επιπλέον για τη χορήγηση συντάξεων και στα οποία δεν υπολογίζονται οι 152.000 εκκρεμούσες αιτήσεις, όσο και οι αναλογιστές της Αρχής Αναλογιστικών Μελετών εισηγούνται στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», νέες περικοπές ύψους 10% στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν μέσα στο α' τρίμηνο του 2015.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου στην οποία εισέρχεται η χώρα, αποφεύχθηκε προς το παρόν η περαιτέρω μείωση κατά 3% που είχε συζητηθεί στο Δ.Σ. του ΕΤΕΑ και η οποία μείωση θα προσετίθετο στο 5,2% που έγινε τον περασμένο Ιούνιο, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να πάει προς τις εκλογές με το σύνθημα «όχι άλλη μείωση σε μισθούς και συντάξεις».

Απώλεια πόρων

Οπως ορίζει ο μνημονιακός νόμος, το ΕΤΕΑ θα πρέπει να φροντίζει να αναπροσαρμόζει κάθε τρίμηνο το ύψος των παροχών του ανάλογα με την αποδοτικότητα των κεφαλαίων του, ώστε να μη δημιουργείται έλλειμμα (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος).

Παρά τη μείωση, το Ταμείο δεν κατάφερε να απορροφήσει το έλλειμμα και δεν αποκλείεται να ενισχυθεί από το Λογαριασμό Αλληλεγγύης του ασφαλιστικού συστήματος, προκειμένου να αποφευχθούν οι νέες μειώσεις στις συντάξεις. Η μείωση του ελλείμματος οφείλεται στην καταβολή μέρους του χρέους του ΙΚΑ, καθώς το κύριο Ταμείο απέδωσε στο επικουρικό 110 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 180 εκατ. ευρώ που του οφείλει, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 70 με 100 εκατ. ευρώ θα είναι τα έσοδα από την υποχρέωση για υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μειώσεις θα κριθούν αναγκαίες τον Μάρτιο. Μήνας κρίσιμων αποφάσεων για το ενιαίο επικουρικό θα είναι ο Νοέμβριος, όταν κοστολογηθεί η απώλεια από την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Για την ώρα, οι πόροι που ήδη έχασε μαζί με τον πόρο του τ. ΤΕΑΔΥ (εισφορά από εκτελούμενες εργολαβίες των ΟΤΑ) που θα καταργηθεί από 1ης.1.2015, μειώνουν τα ετήσια έσοδά του κατά 130 εκατ. ευρώ. Πάντως στην αυριανή συνάντηση της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας θεωρείται σίγουρο ότι θα τεθεί και πάλι θέμα κατάργησης των κοινωνικών πόρων.

Η άτυπη στάση πληρωμών επεκτείνεται και στις παροχές. Οπως καταγγέλλουν οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, το ΙΚΑ αρνείται να καταβάλει έξοδα κηδείας με διάφορες παιδαριώδεις δικαιολογίες, ότι δήθεν δεν έχει βρει τον τρόπο να τα πληρώσει στους πρώην ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ)
Εργασία & Ασφάλιση
Εργασιακά θέματα
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση