Έντυπη Έκδοση

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ

Ο «ασύρματος» μας φέρνει πιο κοντά

Μία πρωτότυπη πρωτοβουλία πανευρωπαϊκού χαρακτήρα ανέλαβε η Ελληνική Ραδιοερασιτεχνική Ομάδα «DX Plus, Hellenic Radio Amateur Team», η οποία διοργάνωσε εκδήλωση για την επικοινωνία των Ευρωπαίων πολιτών μέσω ασυρμάτου, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο.

Το σπιτάκι που έστησε στην πλατεία Συντάγματος η ραδιοερασιτεχνική Ομάδα DX Το σπιτάκι που έστησε στην πλατεία Συντάγματος η ραδιοερασιτεχνική Ομάδα DX Οι διοργανωτές έστησαν στην πλατεία Συντάγματος μια ειδική ξύλινη κατασκευή σαν σπιτάκι, εντός της οποίας είχε εγκατασταθεί ένας ασύρματος.

Από εκεί ήταν δυνατή η επικοινωνία με άλλους χειριστές ασυρμάτων σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση. Ετσι, όποιοι πολίτες βρίσκονταν στο Σύνταγμα μπορούσαν να μιλήσουν με άτομα που είχαν την ίδια ιδέα και βρίσκονταν σε άλλες χώρες.

Το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» παραχώρησε την ταράτσα του για την εγκατάσταση της απαιτούμενης κεραίας. Την πρωτοβουλία των Ελλήνων ραδιοερασιτεχνών υποστήριξε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η εκδήλωση αυτή ήταν δοκιμαστική για το κυρίως γεγονός που θα λάβει χώρα τον Μάιο. Κατά τις ημερομηνίες που θα συμφωνηθούν, σε κάθε πρωτεύουσα της Ευρώπης θα βρίσκεται παράλληλα ένα ειδικό ξύλινο σπιτάκι με έναν ασύρματο και ομάδες χειριστών. Οπως δήλωσε στην «Ε» ο Θεόδωρος Γιαμτσίδης, ιδρυτικό μέλος της ελληνικής ραδιοερασιτεχνικής ομάδας DX Plus: «Αυτό είναι μια πρόβα τζενεράλε, γιατί από μόνο του πρόκειται για ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Αν είναι δύσκολο να συντονίσεις 28 ανθρώπους, σκέψου πόσο δυσκολότερο είναι να συντονίσεις 28 χώρες. Η πρόβα ήταν απαραίτητη και έγινε με επιτυχία».

Πρόβα τζενεράλε

Την επιτυχία της πρόβας αυτής επιβεβαίωσε και ο Ιωάννης Τράικος, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών. «Σήμερα καταφέραμε να επικοινωνήσουμε σχεδόν με όλη την Ευρώπη. Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία, Τσεχία, Πολωνία, για να αναφέρω κάποιες χώρες ενδεικτικά. Μέχρι και με τη Ρωσία και τη FYROM, που δεν είναι στην Ε.Ε».

Η πρωτοβουλία των ραδιοερασιτεχνών είναι ελληνική όχι μόνο στη σύλληψή της, αλλά και στο τεχνικό της μέρος. Τα σπιτάκια που θα εγκατασταθούν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τον Μάιο θα ξεκινήσουν από την Ελλάδα και θα σταλούν στις υπόλοιπες χώρες που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση. Το σχεδιασμό των ξύλινων αυτών κατασκευών εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ύστερα από διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 16 ομάδες. Την κατασκευή και την χορήγησή τους θα αναλάβει μεγάλη πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο, το όνομα της οποίας δεν μπορεί ακόμα να αποκαλυφθεί.

Σκοπός των διοργανωτών είναι η ετήσια καθιέρωση της εκδήλωσης στο άμεσο μέλλον. «Αυτή η ιδέα γεννήθηκε εδώ, ξεκίνησε από εδώ και θα γίνεται μια φορά το χρόνο με πρωτοβουλία της Ελλάδας. Δηλαδή δεν θα γίνει μια φορά και τέλος. Το ραντεβού θα ανανεώνεται μια φορά το χρόνο», τόνισε ο κ. Γιαμτσίδης.

Ο πολιτικός κόσμος είδε ιδιαίτερα θετικά την πρωτοβουλία των ραδιοερασιτεχνών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Μίλτος Κύρκος, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ραδιόφωνο-συχνότητες-web
Εκδηλώσεις
Κινήματα/Ομάδες/Δράσεις
Πάρκα/Πλατείες/Ελεύθεροι χώροι
Τεχνολογία/Εφαρμογές