Έντυπη Έκδοση

ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Τα stress tests στο φυσικό αέριο

Τις επιπτώσεις στην περίπτωση μερικής ή ολικής διακοπής της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χειμερινής περιόδου, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, κατέγραψε σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοιχειοθετώντας τα λεγόμενα «stress tests» ανά χώρα και περιοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τη δημιουργία αποθεμάτων υγρών καυσίμων (LNG) σε αντικατάσταση του φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της βιομηχανίας ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τη δημιουργία αποθεμάτων υγρών καυσίμων (LNG) σε αντικατάσταση του φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της βιομηχανίας ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επίσης κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να αποτιμήσει τα σχέδια «έκτακτης ανάγκης», στα οποία έχει μέχρι στιγμής καταλήξει, επιλέγοντας την πιο ενδεδειγμένη και πιο οικονομική λύση για τη χώρα μας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η οποία εντάσσεται στην ομάδα των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μαζί με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Κροατία, ως κύρια «εργαλεία» για την αντιμετώπιση της ενδεχόμενης κρίσης προβάλλονται οι ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, όπως και η δημιουργία αποθεμάτων υγρών καυσίμων, σε αντικατάσταση του φυσικού αερίου, για την τροφοδοσία της βιομηχανίας.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφιστά την προσοχή στον τομέα του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG), προειδοποιώντας ότι η τιμή του μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί το επόμενο διάστημα, λόγω της αυξημένης ζήτησης και της δεδομένης απόδοσης. Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ ήταν το προηγούμενο διάστημα σε συζητήσεις με την Αλγερία για την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων LNG στην περίπτωση που αυτό καταστεί απαραίτητο.

Η ανάλυση της κατάστασης γίνεται υπό το πρίσμα ενός ήπιου και ενός ψυχρού χειμώνα, ενώ τα δύο αυτά ενδεχόμενα εξετάζονται στις περιπτώσεις που η χώρα θα αντιμετωπίσει την κρίση μόνη της ή σε συνεργασία με τις γειτονικές της χώρες. Οσον αφορά την Ελλάδα, το έλλειμμα φυσικού αερίου θα είναι μηδενικό στην περίπτωση ενός ήπιου χειμώνα και εφ' όσον δεν συνδράμει τη Βουλγαρία, της οποίας η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο είναι απόλυτη, ενώ το έλλειμμα θα κυμανθεί στο 16% με ήπιο χειμώνα και εφ' όσον η χώρα μας εξασφαλίσει την τροφοδοσία και της Βουλγαρίας.

Τα ποσοστά του ελλείμματος αυξάνονται στο 18%, εάν η Ελλάδα κινηθεί ανεξάρτητα, και στο 32%, εάν υποστηρίξει τη Βουλγαρία, στην περίπτωση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στη διάρκεια του χειμώνα.

Συμφωνία Αθήνας-Σόφιας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τέλος ότι πριν από το τέλος του 2014 θα χρειαστεί να υπογραφεί, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σόφιας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια από τη Βουλγαρία, η οποία σε αντάλλαγμα θα παραλαμβάνει φυσικό αέριο.

Πηγές του ΥΠΕΚΑ πάντως επισημαίνουν ανεπισήμως πως τα όσα περιλαμβάνει η εν λόγω έκθεση αποτελούν απλώς συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πως δεν είναι δεσμευτικά. Επίσης, ότι η χώρα μας δεν δεσμεύεται για την υπογραφή συμφωνίας με τη Βουλγαρία, παρ' όλ' αυτά η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες και τα στοιχεία δείχνουν πως η κρίση στην Ουκρανία βαίνει προς αποκλιμάκωση, καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Ε.Ε. αναγνωρίζουν το βαθμό αλληλεξάρτησης που τις συνδέει, κατά συνέπεια εκτιμάται πως η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου θα αποφύγει τους κλυδωνισμούς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Καύσιμα/Ενέργεια
Φυσικό αέριο
Κομισιόν