Έντυπη Έκδοση

Κατέρρευσε η ουκρανική βιομηχανία, καμπανάκι υποβάθμισης Ρωσίας

Μεγάλη ετήσια πτώση 17% υπέστη η βιομηχανική παραγωγή στην Ουκρανία τον Σεπτέμβριο και με το ίδιο ποσοστό έπεσε στη διάρκεια γ' τριμήνου, όταν τα τρία προηγούμενα τρίμηνα η μέση κάμψη της ήταν 4,7% κι όταν μεταξύ 2000 και 2014 η μέση ετήσια μεταβολή της ήταν -0,6%.

Στο μεταξύ η πιστοληπτική διαβάθμιση της Ρωσίας μειώθηκε από τον οίκο αξιολόγησης Moody's στη δεύτερη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα Baa2 (από Baa1), διατηρώντας αρνητική πρόβλεψη, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει μια μελλοντική νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας σε «Ba», που σημαίνει ότι τα ρωσικά χρεόγραφα θεωρούνται κερδοσκοπικά και φέρουν σημαντικό κίνδυνο.

Ως αιτία της πιστοληπτικής υποβάθμισης ο διεθνής οίκος προβάλλει τη φυγή κεφαλαίων και τη μειωμένη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για τους Ρώσους δανειολήπτες εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών της χώρας μετά την κρίση στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον της.

Ετσι ευθυγραμμίστηκε με την αξιολόγηση της Fitch Ratings Ltd κρατώντας τη Ρωσία μία βαθμίδα πάνω από την κατάταξη της Standard & Poor's (ΒΒΒ- τον Απρίλιο).

Σημειώνεται πως η Ρωσία δαπάνησε 13 δισ. δολ. αυτόν το μήνα από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα για να στηρίξει την ισοτιμία του ρουβλιού που δεχόταν νέες πιέσεις πέραν της οικονομικής επιβράδυνσης και των δυτικών κυρώσεων, εξαιτίας της κατά 25% πτώσης της τιμής του πετρελαίου από τα υψηλά επίπεδα του Ιουνίου (η Ρωσία αποκομίζει το 50% των κρατικών εσόδων της από την ενέργεια).

Γέρνει το ρούβλι (-13%)

Τους τελευταίους 3 μήνες το ρούβλι έχασε 13% της αξίας του έναντι του δολαρίου (περισσότερο από κάθε άλλο νόμισμα), ενώ από τις αρχές του 2014 έχει χάσει 19%, με τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας να έχουν μειωθεί κατά 11% φέτος στο χαμηλό τετραετίας των 452 δισ. δολ., καθώς η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προσπαθεί να στηρίξει το εθνικό της νόμισμα.

Με την πτώση της τιμής του πετρελαίου να πιέζει περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα την ισοτιμία του ρουβλιού, οι οικονομικές αρχές της χώρας πρέπει να έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μία περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματος θα έχει στους καταναλωτές. Πάντως, ο Πούτιν δήλωσε προχθές πως η Ρωσία δεν σκοπεύει να εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα στην υπεράσπιση του ρουβλιού και πως η κεντρική τράπεζα θα ακολουθήσει «ισορροπημένες χρηματοπιστωτικές πολιτικές, δηλαδή θα χρησιμοποιήσει στοιχεία κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας, ώστε να μην κάψει όλα τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα».

Η Moody's αναμένει πως η Ρωσία θα διολισθήσει στην ύφεση (-1% από +0,5% φέτος) το 2015, δεύτερη φορά μετά το 2009, αντίθετα με το ΔΝΤ που προβλέπει ανάπτυξη 0,5% το 2015.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Βιομηχανία
Ουκρανία
Οικονομικές έρευνες και μελέτες