Έντυπη Έκδοση

ΑΝΙΣΧΥΡΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ «ΖΩΗΣ» ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Ηχηρό όχι ΣτΕ στους αναδρομικούς φόρους

Απαγορεύει το Συμβούλιο της Επικρατείας να θεσπίζονται αναδρομικά ρυθμίσεις που να οδηγούν σε επιβάρυνση των φορολογουμένων. Με μια σημαντική απόφασή της, η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου κηρύσσει ανίσχυρη και άρα ανεφάρμοστη νομοθετική διάταξη του 1999, η οποία παρέτεινε το χρόνο «ζωής» φορολογικών απαιτήσεων του Δημοσίου, οι οποίες όμως είχαν ήδη παραγραφεί, προκειμένου το κράτος να εισπράξει αναδρομικά φόρους!

Οι δικαστές, υπό την προεδρία του Σωτ. Ρίζου, αποφάνθηκαν ότι μια τέτοια ρύθμιση που τροποποιεί αναδρομικά εις βάρος των φορολογουμένων το νομοθετικό καθεστώς και επιτρέπει την παράταση του χρόνου παραγραφής είναι αντισυνταγματική. Πόσω μάλλον όταν οι φορολογικές απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι των πολιτών έχουν παραγραφεί αφού έχει περάσει το αναγκαίο διάστημα των 10 χρόνων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπό την κρίση των δικαστών τέθηκε ο ν. 2676/99 (άρθρο 85), με τον οποίο παρατάθηκε ο χρόνος παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου. Ο νόμος δημοσιεύθηκε στις 5.1.1999 αλλά οι φορολογικές απαιτήσεις του Δημοσίου είχαν ήδη, από τις 31.12.1998, υποπέσει στη δεκαετή παραγραφή. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση (υπ' αριθμ. 3174/2014), κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στο άρθρο 78 παρ. 2 του Συντάγματος που ορίζει ότι «φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε».

Οπως σημειώνουν οι δικαστές, «ο συνταγματικός νομοθέτης, θεσπίζοντας για την επιβολή γενικά των φορολογικών βαρών καθεστώς ιδιαίτερης ασφάλειας δικαίου και προστασίας της εμπιστοσύνης, απαγορεύει την αναδρομική νομοθετική διαμόρφωση του ουσιαστικού περιεχομένου των φορολογικών σχέσεων, εφόσον οδηγεί σε επιβάρυνση της θέσης των φορολογουμένων». Και μάλιστα όταν η ισχύς της αναδρομικής διάταξης «εκτείνεται πέραν του οικονομικού έτους που προηγείται της δημοσιεύσεώς της».

Την ίδια άποψη είχε και το Διοικητικό Εφετείο αλλά και το Β' Τμήμα του ΣτΕ, δικαιώνοντας έτσι φορολογούμενη από την οποία το Δημόσιο ζητούσε να καταβάλει φόρους που είχαν παραγραφεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εισπρακτικές εταιρείες
Εφορία και φορολογική πολιτική
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική