Έντυπη Έκδοση

Ο Τίτος Πατρίκιος για τον Ροβήρο Μανθούλη:

«Κατήγγειλε τη χούντα στην Ευρώπη»

Τη στιγμή που συνέβαιναν τα μεγάλα γεγονότα ήταν εκεί. Και τα κατέγραψε σε 600 σελίδες που διαβάζονται απνευστί. Ο λόγος για το δικό μας Ροβήρο Μανθούλη, που το Σάββατο παρουσίασε την αυτοβιογραφία του «Ο κόσμος κατ' εμέ - Ο βίος και τα πάθη μου» στο φιλόξενο χώρο του εκδότη του Σάμη Γαβριηλίδη, στον πολυχώρο-καφέ της οδού Αγ. Ειρήνης στο Μοναστηράκι. Ενα χορταστικό βιβλίο που έχει τον ίδιο τίτλο με τη δημοφιλή στήλη του στην «Ε» κάθε Παρασκευή.

Τίτος Πατρίκιος Τίτος Πατρίκιος «Γιατί δεν τα γράφεις;» έλεγαν στον Μανθούλη οι φίλοι του κάθε φορά που τους εξιστορούσε αυτές τις συναρπαστικές περιπέτεις ζωής. Και το έκανε, διότι, όπως μας είπε, «έχω μια μυστηριώδη δύναμη να είμαι αντικείμενο φοβερών συμπτώσεων». Αλλωστε είναι της άποψης πως ακόμα και στην έρημο καλό είναι να βγάλεις μια φωνή. Ποτέ δεν ξέρεις...

«Ο Ροβήρος Μανθούλης», επεσήμανε η Ρένα Θεολογίδου, μία εκ των εκλεκτών ομιλητών της βραδιάς (οι άλλοι ήταν ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος και ο Τίτος Πατρίκιος), «δεν καταγράφει την Ιστορία από τη σκοπιά του ιστορικού, αλλά από αυτήν του ανθρώπου ο οποίος έπινε τον πρωινό του καφέ με τους ανθρώπους που έγραψαν ιστορία». Ταυτόχρονα αφηγείται και την ιστορία του πατέρα του.

Ο Ρ. Μανθούλης υπέγραψε 122 ταινίες και 17 βιβλία. «Εφυγε με τα χίλια ζόρια από τη μετεμφυλιακή Ελλάδα παλεύοντας να βγάλει διαβατήριο, για να "προσγειωθεί" τελικά στην Αμερική του Μακάρθι... Δούλεψε παντού -μέχρι και στην Αλάσκα βρέθηκε. Για ένα διάστημα μάλιστα εργάστηκε σε ανθοπωλείο και παρέδιδε λουλούδια σε διάσημους, όπως ο Δημήτρης Μητρόπουλος και ο Στραβίνσκι. Υπήρξε όμως και μπάρμαν: σέρβιρε τους μαφιόζους -μέχρι και κοκτέιλ εφηύρε! Και τελικά, όταν γύρισε στην Ελλάδα λαχανιασμένος από το κυνήγι μαγισσών που εξαπέλυσε ο Μακάρθι, πήγε στρατό. Και, λόγω καλών αγγλικών, κατέληξε επιστολογράφος του πρωθυπουργού Παπάγου! Συμμορίτες έγραφε ο Παπάγος; Αντάρτες έγραφε ο Μανθούλης...»

Ο Γ. Μπακογιαννόπουλος γνωρίζει τον Ρ. Μανθούλη 60 χρόνια. Δικαιούται λοιπόν να σχολιάσει τον τίτλο του βιβλίου του παλιού του φίλου ως δείγμα ναρκισσισμού.

Ο Ροβήρος Μανθούλης «ισορροπεί ανάμεσα στον προφορικό και τον έντεχνο λόγο, με μια γραφή γεμάτη χιούμορ. Το βιβλίο του είναι γεμάτο ντοκουμέντα, πληροφορίες, προσωπικές συνεντεύξεις -κάποια χρόνια μάλιστα τα αφηγείται σαν θρίλερ. Στις τελευταίες μάλιστα σελίδες του "παραλαμβάνει" τον Σαμαρά και τον Πάγκαλο. Το βιβλίο αυτό είναι η κιβωτός του σύγχρονου μαχόμενου ανθρώπου».

Με «ενθουσιώδη συγκίνηση» ξανασυνάντησε ο Τίτος Πατρίκιος τον παλιό του συναγωνιστή στην ΕΠΟΝ, τον οποίο πρωτογνώρισε το χειμώνα του '42-'43 στη «Διάπλαση των Παίδων». Και θυμήθηκε πως «εδώ στην Αγ. Ειρήνης πουλήσαμε παράνομο Τύπο».

Συναντήθηκαν και πάλι την περίοδο πριν από τη δικτατορία, όταν ο Ροβήρος γύρισε το «Πρόσωπο με πρόσωπο», ταινία προφητική ως προς την έλευση της χούντας.

Ο Τίτος Πατρίκιος ένιωσε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα: «Ο Ροβήρος ήταν αυτός που κατήγγειλε τη χούντα στην Ευρώπη. Και να σκεφτεί κανείς πως σήμερα κάποιοι πλασάρουν τον εαυτό τους ως... αντάρτες με φυσεκλίκια!!!».

Ο Πατρίκιος μάλιστα μνημόνευσε ανθρώπους από το ακροατήριο που αγωνίστηκαν αθόρυβα και χωρίς να αυτοπροβάλλονται: όπως ο Γιάννης Χαΐνης και η Μάχη Σκαρπαλέζου. Θυμήθηκε μάλιστα τότε που η χούντα είχε στήσει περίπτερο στην έκθεση της Φρανκφούρτης «κι εμείς το σπάσαμε».

Τελειώνουμε με μια συγκινητική κουβέντα του ίδιου του Μανθούλη, ο οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Παρίσι: «Το τραγικό είναι πως γράφω αυτές τις γραμμές για τα παιδιά μου. Αλλά δεν θα τις διαβάσουν ποτέ, γιατί δεν μπορούν να διαβάσουν ελληνικά...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Συγγραφείς/Συγγράμματα
Βιβλίο