Έντυπη Έκδοση

Αμφίπολη

Στο μικροσκόπιο ο τρίτος θάλαμος

Κοσκινίζουν τα χώματα στον τάφο της Αμφίπολης, ιδίως αυτά που βγαίνουν από τον τρίτο και τελικό θάλαμο όπως όλα δείχνουν με την ελπίδα να βρουν αντικείμενα τα οποία θα τους δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την ταυτοποίηση του μνημείου.

Αν και ο τάφος δεν φαίνεται ασύλητος, αναζητούνται πέρα από τη σαρκοφάγο ή ενδεχομένως τη λήκυθο με τα οστά του νεκρού, κάποια κτερίσματα που πρέπει να τον συνοδεύουν: όπλα, αγγεία συμποσίου και άλλα αντικείμενα ανάλογης καλλιτεχνικής αξίας με το ψηφιδωτό και τις Καρυάτιδες. Σε αυτό το θάλαμο θα μπορούσαν να βρουν μια νεκρική κλίνη, ένα ανάκλιντρο ή ένα θρόνο, όπως συμβαίνει σε άλλους μακεδονικούς τάφους. Ωστόσο, η κλίση που παρουσιάζει το δάπεδο αυτού του θαλάμου, κάτι που δείχνει ύπαρξη σκάλας ή ράμπας, δεν αφήνει πολλές ελπίδες για ανεύρεση τουλάχιστον κι άλλου ψηφιδωτού δαπέδου. Αν υπάρχει διακόσμηση, αυτή θα πρέπει να είναι ζωγραφική ή ανάγλυφη στους τοίχους. Απαντήσεις σε όλα αυτά και κυρίως στο βασικό ερώτημα τι περιέχει το μικρό θυραίο άνοιγμα στον τελευταίο τοίχο του ταφικού αυτού οικοδομήματος, αν δηλαδή πρόκειται για κρύπτη με τη λάρνακα του νεκρού, θα αργήσουν να δοθούν γιατί γίνονται επί του παρόντος ευρείας κλίμακας αποχωματώσεις.

Εν τω μεταξύ, τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου συνεχίζουν να κάνουν φανταστικά σενάρια για την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης. Στο περιοδικό «National Geographic», μετά την αποκάλυψη της μορφής της Περσεφόνης στο δάπεδο του δεύτερου θαλάμου, δημοσιεύτηκε άρθρο με τον τίτλο «Η βασίλισσα του Κάτω Κόσμου ρίχνει νέο φως στον ελληνικό τάφο». Αναφέρεται ότι το ψηφιδωτό μπορεί να κρύβει το κλειδί που θα ξεκλειδώσει το μυστήριο, ποιος είναι θαμμένος στο ταφικό αυτό σύμπλεγμα. Και παρ' όλο που επισημαίνεται ότι η ανασκαφέας δεν είναι πρόθυμη να κάνει εικασίες τέτοιου τύπου, παρατίθεται η άποψη του καθηγητή Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μισούρι, Ιαν Γουόρδινγκτον, ο οποίος πιστεύει ότι οι ανασκαφείς βρίσκονται σε τάφο που ανήκει σε γυναίκα, καθώς το μωσαϊκό δείχνει μία γυναίκα να οδηγείται στον Κάτω Κόσμο. Προχωράει μάλιστα τη σκέψη του σημειώνοντας πως «αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, ο τάφος μπορεί να φιλοξενεί τη Ρωξάνη, σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου, ή τη μητέρα του, Ολυμπιάδα. Και οι δύο γυναίκες τάφηκαν από τον Κάσσανδρο, έναν εκ των στρατηγών του Αλέξανδρου, όταν ανέβηκε στο θρόνο της αρχαίας Μακεδονίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Ευρήματα/Ανασκαφές/Ανακαλύψεις
Για το ίδιο θέμα
Στα 590.000 ευρώ το κόστος των ανασκαφών στην Αμφίπολη