Έντυπη Έκδοση

ΧΡΟΝΗΣ ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥ

«Ποιοι δεν θέλουν να ανοίξει το μουσείο;»

Με μια σκληρή επιστολή που έστειλε αποκλειστικά στην «Ε» ο ζωγράφος, ομότιμος καθηγητής, τ. πρύτανης της Καλών Τεχνών και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) Χρόνης Μπότσογλου περιγράφει το χρονικό δημιουργίας του ΕΜΣΤ και αναρωτιέται για τα αληθινά αίτια που έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια τα εγκαίνια του νέου ανακατασκευασμένου χώρου του ακόμα δεν γίνονται:

«Φαίνεται ότι στον τόπο μας η προσπάθεια όλων μας είναι να μην αφήσουμε να γίνει τίποτα απολύτως. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μικρό ιστορικό πώς φτάσαμε ώς εδώ. Το 1995 ο Σταύρος Μπένος αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού. Εγώ ήμουν ήδη καθηγητής στην ΑΣΚΤ και πήρα άδεια έξι μηνών για να μείνω στις Βρυξέλλες. Δέκα μέρες πριν φύγω, με καλεί ο Μπένος και μου ζητά να κάνω μια συνολική πρόταση για τα εικαστικά. Συγκροτήθηκε μια επιτροπή δεκαεπτά ατόμων. Οριστήκανε οι ομάδες κατά αντικείμενο που συναντιούνταν μια φορά τη βδομάδα, και δύο φορές το μήνα βρισκόμασταν σε ολομέλεια. Στις προτάσεις μας ήταν και η δημιουργία Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα. Η πρότασή μας κατατέθηκε μήνες αργότερα. Εγινε επίσης αποδεκτή από τον Μπένο η πρόταση να αγοραστεί η συλλογή Κωστάκη με έργα της Ρώσικης Πρωτοπορίας σαν προίκα στο νέο Μουσείο της Αθήνας. Καταλήξαμε στο χώρο του Φιξ για τη στέγαση του μουσείου, αφού πρώτα ψάξαμε όλα τα βιομηχανικά κτήρια στις γύρω από το κέντρο περιοχές. Μόλις η κυρία Αννα Καφέτση ορίστηκε διευθύντρια του καινούργιου μουσείου μέσα στο μισοκατεστραμμένο κτήριο άρχισε η λειτουργία του, μέχρι να γίνουν τα σχέδια και οι αναθέσεις για την αποκατάσταση του χώρου.

» Από τότε πέρασαν σχεδόν είκοσι χρόνια και τα εγκαίνια του μουσείου μέσα στον ανακατασκευασμένο νέο χώρο δεν γίνονται. Γιατί; Ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν να λειτουργήσει το καινούργιο μουσείο; Γιατί τα περισσότερα μέλη του σημερινού διοικητικού συμβουλίου του ΕΜΣΤ τα έχουν βάλει με τη διευθύντρια, αλήθεια τι παιχνίδι παίζεται; Από πού και μέχρι πού θα φτάσει η οίηση της κυρίας Στάικου -Σάλα; Σύμφωνα με βιογραφικό που υπάρχει στο Ιντερνετ, διοίκηση επιχειρήσεων σπούδασε. Με ποια ιδιότητα βρίσκεται στο Συμβούλιο των Μουσείων, με ποια ιδιότητα είναι αντιπρόεδρος στο συμβούλιο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με ποια ιδιότητα είναι επίσης στην οργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών; (!) Σαν πολλά δεν είναι; Μέσω του Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς για τον πολιτισμό δημιούργησε ένα δίκτυο θεματικών μουσείων π.χ. για το λάδι σε παλιό ελαιοτριβείο, ανάλογα του μεταξιού ή της μαστίχας κ.τ.λ. Πολύ καλά είναι όλα αυτά, αλλά μήπως φιλοδοξεί το ΕΜΣΤ να αποτελέσει την κορωνίδα της καριέρας της; Πάντως εμείς απαιτούμε να λειτουργήσει αμέσως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, να αφήσουν τη διευθύντρια να κάνει τη δουλειά της. Ολοι δεν είναι για όλες τις δουλειές, γι' αυτό υπάρχουν οι ειδικοί. Και η κυρία Στάικου-Σάλα να ασχοληθεί με τα μουσεία της Τράπεζας Πειραιώς για το καλό όλων μας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Γνώμες/Απόψεις
Αναλύσεις
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Για το ίδιο θέμα
«Ας αφήσουν την Αννα Καφέτση να κάνει τη δουλειά της»
Αρχές του 2015 μπορεί να ανοίξει το ΕΜΣΤ