Έντυπη Έκδοση

Σλάβικη Ψυχή στο Μέγαρο

Ο μουσικός κύκλος «Σλάβικη Ψυχή» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής συνεχίζεται με επιτυχία, όπως είδαμε την Παρασκευή που πέρασε. Ο λόγος για τη δεύτερη, σε αυτό το πλαίσιο, μουσική βραδιά που μας χάρισε η ΚΟΑ με τίτλο «Από την Πράγα στο Λένινγκραντ - Σλάβικη ψυχή ΙΙ».

Ο Αντριαν Πραμπάβα Ο Αντριαν Πραμπάβα  Η αίθουσα ήταν γεμάτη από κόσμο και οι μουσικοί της ορχήστρας ήταν ήδη στις θέσεις τους όταν η πόρτα της σκηνής άνοιξε για να κάνει την εμφάνισή του ο Αντριαν Πραμπάβα και να πάρει τη θέση του στο πόντιουμ σημαίνοντας την αρχή ενός μελωδικού ταξιδιού από την Πράγα στο Λένινγκραντ.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος απολαύσαμε το κορυφαίο συμφωνικό επίτευγμα του 18ου αιώνα, του Μότσαρτ, τη Συμφωνία αρ. 38 σε ρε μείζονα, Κ.504 «της Πράγας» που πήρε τον τίτλο της λόγω της πρεμιέρας της, στις 11 Ιανουαρίου 1787 στην Πράγα. Η ΚΟΑ οδηγούμενη από την μπαγκέτα του Πραμπάβα ερμήνευσε μοναδικά την ιστορική σύνθεση αφήνοντας το κοινό ανυπόμονο για τη συνέχεια του δεύτερου μουσικού μέρους της βραδιάς. Μετά τη σύντομη διακοπή πήραμε θέσεις ώστε αυτή τη φορά να μεταφερθούμε στη Ρωσία και πιο συγκεκριμένα στο Λένινγκραντ μέσα από τη μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Η Συμφωνία αρ.5 σε ρε ελάσσονα- έργο 47, αρχικά μας χαλάρωσε με τις βαθιές μελαγχολικές νότες, έπειτα όμως η ένταση που διέπνεε συνοδεία των δυναμικών κινήσεων του μαέστρου παρέσυρε το κοινό που αποσβολωμένο χανόταν στην εκρηκτική αυτή σύνθεση.

Η βραδιά έκλεισε με θερμό χειροκρότημα και τις πέντε φορές που ο Ινδονήσιος μαέστρος έφευγε και ξαναεμφανιζόταν στη σκηνή. Η «Σλάβικη Ψυχή» και η ΚΟΑ ανανεώνουν το ραντεβού τους με το κοινό στις 31 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής για μια ακόμα συναυλία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μέγαρο Μουσικής
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ)
Μουσική