Έντυπη Έκδοση

Βρικόλακες, παλιοί και σύγχρονοι

Λένε για τους Αυστριακούς ότι μια ζωή προσπαθούν να πείσουν την υφήλιο ότι ο Χίτλερ ήταν Γερμανός, ο Μπετόβεν Αυστριακός και η Μαρία Αντουανέτα Γαλλίδα. Ανέκαθεν κάθε άλλο παρά οι πιο προοδευτικοί στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν σήμερα τον εξής πονοκέφαλο:

Στο χωριό Μπράουναου-αμ-Ιν, στα σύνορα με Βαυαρία και Τσεχία, υψώνεται το τριώροφο σπίτι όπου το 1889 γεννήθηκε ο Χίτλερ. Μετά τον πόλεμο επιστράφηκε στον αρχικό ιδιοκτήτη, από τον οποίο είχε επιταχθεί το 1938, με εντολή του Μπόρμαν, για να ανακηρυχθεί εθνικό μνημείο. Το 1972, με τον πόλεμο να αποτελεί όχι μακρινό παρελθόν, η αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει μακροχρόνια υπενοικίαση του σπιτιού σε ιδιώτη. Προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση για τόπο προσκυνήματος των νοσταλγών, υπήρχε στο συμβόλαιο ο όρος να γίνει χρήση για κοινωνικό σκοπό. Ετσι, έγινε κέντρο εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, με νοίκι σε σημερινές τιμές 4.600 ευρώ.

Στο ισόγειο του κτηρίου επί δεκαετίες λειτουργεί μπιραρία. Ομως το ενοικιαστήριο για τους δύο επάνω ορόφους έληξε το 2011. Από το 2009 οι ιδιοκτήτες αναζητούσαν καινούργιο ενοικιαστή. Σήμερα επικρατεί αυτή η κατάσταση, μια μπιραρία και δύο έρημοι όροφοι, που μοιάζει να τραβάει σε μάκρος, αφού κανείς δεν μοιάζει να έχει διάθεση να φορτωθεί τέτοια επικίνδυνη σαβούρα.

Με παραπλήσιο θέμα πέφτει προβληματισμός και στις τοπικές αρχές της Ρώμης: τι να κάνουν με τα μπούνκερ που αποτέλεσαν καταφύγια του Μουσολίνι και των υπαρχηγών του, όταν το 1943 τα κακά μαντάτα είχαν αρχίσει να καταφθάνουν από όλα τα μέτωπα. Ο Ντούτσε, από όταν κατέλαβε την εξουσία, είχε επιτάξει (πιο σωστά, είχε νοκιάσει για μια λιρέτα) τη Βίλα Τορλόνια, τεράστιο νεοκλασικό με ιωνικούς κίονες, φαραωνική σκάλα και μια λίμνη μπροστά. Ορισμένα από τα υπόγεια διαμορφώθηκαν σε ένα ενιαίο καταφύγιο, αλλά όταν το 1942 άρχισαν οι γεροί βομβαρδισμοί από τους συμμάχους, αξιοποιήθηκε το σκαμμένο κάτω από τη λίμνη κελάρι, όπου οι Τορλόνια φύλαγαν τα κρασιά τους. Κανονικά, θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για μπούνκερ οι κατακόμβες του 3ου αιώνα που βρίσκονται μέσα στο κτήμα, αλλά δυστυχώς δεν ήταν παλαιοχριστιανικές, ήταν εβραϊκές!

Πάμε σε δύο άλλες εμβληματικές φυσιογνωμίες: Τον Λεπέν και τη Λεπενίτσα του. Η Μαρίνα σε απόγνωση, κινεί γη και ουρανό για να ξεφορτωθεί τον μπαμπάκα της, να τον θέσει υπό απαγόρευση, να τον κλείσει σε ίδρυμα, αρκεί να φύγει από τα πόδια της. Τις προάλλες πάντως παίχτηκε στην παλαιική τριώροφη βίλα της δυναστείας, στο κιριλέ προάστιο Σεν-Κλου, ένα ψυχόδραμα, που έδωσε την ευκαιρία στη Μαρίν να ξεκόψει οριστικά από τον ανθρωποδιώχτη μπαμπά:

Οπως κάθε συνεπής φασίστας, ο γέρος διαθέτει φονικά ντόμπερμαν. Πιο εκλεπτυσμένη η Μαρίνα, έχει δύο φουντωτά γατιά της Βεγγάλης. Μίαν ωραία πρωίαν λοιπόν, ένα ντόμπερμαν έκανε κομμάτια τον βεγγαλέζικο γάτο. Εξαλλη η Μαρίνα, αντί να μαγειρέψει το σκύλο, όπως έκανε σε παρόμοια περίπτωση η Καθλίν Τέρνερ στον «Πόλεμο των Ρόουζ», βρήκε τη χρυσή ευκαιρία να φύγει από την οικογενειακή εστία και να εγκατασταθεί στο σπίτι που μόλις είχε αγοράσει σε ακόμη πιο κιριλέ μέρος, στο νομό Υβλίν, που έχει για πρωτεύουσα τις Βερσαλίες!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Η ιστορία ΑΛΛΙΩΣ!