Ηλεκτρονική Έκδοση

Παραιτήθηκαν δύο γυναίκες υπουργοί στην Ιαπωνία

Ισχυρό θεωρείται το πλήγμα για την κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε η παραίτηση της υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, στον απόηχο ενός σκανδάλου πολιτικής χρηματοδότησης. Η Γιούκο Ομπούτσι-κόρη του τέως πρωθυπουργού- ήταν μια από τις πέντε γυναίκες στο υπουργικού συμβούλιο και πολλοί θεωρούσαν ότι είχε ισχυρές πιθανότητες να γίνει στο μέλλον η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Λίγες ώρες αργότερα παραιτήθηκε και η υπουργός Δικαιοσύνης Μιντόρι Ματσουσίμα, η οποία κατηγορήθηκε για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.

Η Γιούκο Ομπούτσι (φωτ:ΑΜΠΕ) Η Γιούκο Ομπούτσι (φωτ:ΑΜΠΕ) Η Γιούκο Ομπούτσι είχε αναλάβει καθήκοντα στις 3 Σεπτεμβρίου. Η παραίτησή της ήταν ευρέως αναμενόμενη και προκλήθηκε από αναφορές που μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης για εμπλοκή μιας ομάδας υποστηρικτών της σε ένα σκάνδαλο με κατάχρηση κονδυλίων, ενδεχομένως παραβίαση του εκλογικού νόμου και πολιτική χρηματοδότηση.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είχε προωθήσει την Ομπούτσι και άλλες πέντε γυναίκες κατά τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, δείχνοντας τη δέσμευσή του για την προώθηση των γυναικών στην πολιτική. Ο Άμπε ανέλαβε την ευθύνη για το διορισμό της Ομπούτσι και της Ματσουσίμα στα υπουργεία και δήλωσε ότι θα αντικατασταθούν εντός της ημέρα.

Από την πλευρά της η Ομπούτσι δεν παραδέχθηκε ότι η ίδια ενεπλάκη σε παράνομη ενέργεια ωστόσο είπε ότι παραιτείται επειδή δεν γίνεται -εξαιτίας των προβλημάτων της- να αφεθούν η οικονομική και ενεργειακή πολιτική στάσιμες. Παράλληλα ζήτησε συγγνώμη επειδή δεν μπόρεσε να συμβάλλει στους στόχους της κυβέρνησης Άμπε όπως την οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας και τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου "λάμπουν οι γυναίκες".

(Πηγή:BBC, ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιαπωνία