Ηλεκτρονική Έκδοση

Σύσκεψη των υπ.Εξωτερικών των 28 για τον Έμπολα

Η παροχή βοήθειας στις αφρικανικές χώρες που μαστίζονται από την επιδημία του Έμπολα θα επικρατήσει στις συνομιλίες των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που συνεδριάζουν αργότερα σήμερα στο Λουξεμβούργο. Η επιδημία αποτελεί την «πιο επιτακτική κρίση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε» δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης. Οι 28 αναμένεται να εγγυηθούν στους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις τον άμεσο επαναπατρισμό τους σε περίπτωση προσβολής τους από τον ιό.

Ο γερμανός υπουργός Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ τάχθηκε υπέρ της σύστασης μιας πλατφόρμας πολιτών που θα επιτρέπει την προώθηση της βοήθειας, την εκπαίδευση εθελοντών και τη συγκρότηση ομάδων ιατρών-εμπειρογνωμόνων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί να αποδεσμεύσει περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις πλέον πληγείσες χώρες -- Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα-- εκ των οποίων 180 εκατομμύρια δίδονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να ζητήσει να αυξηθεί η βοήθεια στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η Ολλανδία και η Γερμανία ζητούν επίσης μεγαλύτερη στήριξη στις διεθνείς προσπάθειες.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη θεραπεία μολυσματικών ασθενών και ζητούν επιμόνως τη δημιουργία ενός συστήματος έκτακτης ιατρικής διακομιδής και επαναπατρισμού των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε περίπτωση λοίμωξής τους. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ χρειάζονται 10.000 νοσοκομειακές κλίνες για την ιατρική περίθαλψη ασθενών με Εμπολα στην Αφρική.

Οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα μικτό σύστημα επαναπατρισμού, ταυτόχρονα με ιδιωτικά αεροσκάφη εξειδικευμένης αμερικανικής εταιρίας τα οποία έχει ναυλώσει τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με αεροπλάνα της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας.Δεν τίθεται ωστόσο θέμα να σταλούν υπό την αιγίδα της ΕΕ στρατιώτες στις πληγείσες χώρες, όπως ζήτησε η ΜΚΟ Oxfam.

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν 3.000 στρατιώτες στη Λιβερία, η Βρετανία 750 στρατιώτες στη Σιέρα Λεόνε. Η Γαλλία κατασκευάζει στην πρώην αποικία της, τη Γουινέα, κέντρο θεραπείας σε τροπικό δάσος.

Η Γαλλία και το Βέλγιο είναι οι δύο χώρες στην Ευρώπη που έχουν κατευθείαν πτήσεις με τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Το Βέλγιο αρχίζει σήμερα προληπτικά να υποβάλει σε θερμομέτρηση τους ταξιδιώτες που φθάνουν στις Βρυξέλλες από τις πληγείσες από τον θανατηφόρο αιμορραγικό πυρετό χώρες. Οι ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα εξετάζονται εάν έχουν πυρετό και όσοι έχουν θερμοκρασία κάτω από 38 βαθμούς Κελσίου, θα συναντώνται με τις ιατρικές αρχές για να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο. Στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Τσεχίας, πραγματοποιείται επίσης εξέταση για πυρετό στους ταξιδιώτες από τις πληγείσες χώρες.

(Πηγή:ΑΜΠΕ)

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Ευρωπαϊκή Ένωση