Ηλεκτρονική Έκδοση

Σισύφεια σύνοδος κορυφής της ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θορυβημένοι από την ξαφνική επάνοδο της αναταραχής στις αγορές, θα συγκεντρωθούν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες (23 και 24 Οκτωβρίου), επιχειρώντας να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών της Ευρωζώνη, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Μετά την κατάρρευση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των 28 χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Οκτωβρίου, έχοντας και πάλι την οικονομία της περιοχής στην ημερήσια διάταξη.

«Πρόκειται για ένα σήμα αφύπνισης σε όλη την ηγεσία της Ευρωζώνης ότι η στρατηγική που ακολουθείται, με ισχυρή έμφαση στους στόχους για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, δεν είναι αποτελεσματική», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου κ. Τσαρλς Νταλάρα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο στις 17 Οκτωβρίου.

Για χρόνια οικονομική στασιμότητα της Ευρώπης -κατάσταση κατά την οποία η χρόνια μείωση των επενδύσεων μπορεί να οδηγήσει σε μία μακρά περίοδο αδύναμης ζήτησης, προειδοποιεί σχόλιο στην εφημερίδα Financial Times μετά τις έντονες αναταράξεις στις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται για τη σύνοδό τους, καθώς ο απόηχος από την κρίση χρέους που ξεκίνησε στα τέλη του 2009 από την Ελλάδα αντηχεί γύρω τους, με τη βουτιά στις τιμές των κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας και την παγκόσμια μείωση των μετοχικών αξιών κατά περισσότερο από 3 τρισεκ. δολάρια έως τώρα τον τρέχοντα μήνα. Η οικονομία της Ευρωζώνης ήταν στάσιμη στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και ο πληθωρισμός, που ανήλθε στο 0,3% τον Σεπτέμβριο, δεν φαίνεται να επανέρχεται πριν από το 2017 στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Η Γαλλία και η Ιταλία προσπαθούν ακόμη να χαλαρώσουν το δημοσιονομικό καθεστώς που βοήθησε να διατηρηθεί το ευρώ το 2012.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να έχουν σήμερα συζητήσεις με τους Γερμανούς ομολόγους τους στο Βερολίνο εν όψει της συνόδου κορυφής. Αν και η οικονομία δεν θα κυριαρχήσει στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής με τον ίδιο τρόπο, όπως κατά τη διάρκεια πολλών συνόδων της κρίσης από το 2010 έως το 2013, υπάρχει αναγνώριση ότι οι δυσκολίες της Ευρωζώνης επιστρέφουν στην κεντρική σκηνή, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση