Ηλεκτρονική Έκδοση

Αυτόματος συμψηφισμός επιστροφής φόρου και οφειλών σε ΔΟΥ- Ταμεία

Τον αυτοματοποιημένο συμψηφισμό επιστροφής φόρων και οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπει Κοινή Απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.

Σύμφωνα με την απόφαση προβλέπεται η δημιουργία Βάσης Δεδομένων Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στην οποία καταχωρούνται ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και ασφαλισμένοι με οφειλές, ανεξαρτήτως του αν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Επίσης έως τις 27 Οκτωβρίου όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να αποστείλουν στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ αρχείο με τους οφειλέτες τους (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) με πλήρη στοιχεία και τη συνολική οφειλή.

Ακόμα προβλέπεται ειδική on line εφαρμογή στην οποία συμψηφίζονται οι επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με τις οφειλές των φορολογούμενων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έκανε λόγο για «μεγάλη θεσμική και οργανωτική τομή», σημειώνοντας ότι στο εξής «διαδικασίες επιστροφής φόρων προς τους πολίτες, θα γίνονται με διαφάνεια και δικαιοσύνη, χωρίς ταλαιπωρίες και καθυστερήσεις, ενώ απλοποιούνται δραστικά οι διαδικασίες καθώς για την είσπραξη ποσών δεν θα απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «ωφελημένοι του νέου μηχανισμού συμψηφισμού επιστροφής φόρου και οφειλών θα είναι πρώτα και περισσότερο οι συνεπείς πολίτες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, που δεν οφείλουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία, καθώς ήδη από το πρώτο διάστημα εφαρμογής της νέας on line διαδικασίας - την επόμενη εβδομάδα - θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος αναμονής των επιστροφών φόρων (εισοδήματος και ΦΠΑ).»

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΟΥ
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης