Ηλεκτρονική Έκδοση

Στα 590.000 ευρώ το κόστος των ανασκαφών στην Αμφίπολη

Οι χρηματοδοτήσεις για την ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά δεν ξεπερνούν τα 590.000 ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Από το συγκεκριμένο έγγραφο προκύπτει ότι το 2014 τις ανασκαφικές έρευνες στηρίζουν η Εθνική Τράπεζα με δωρεά, αλλά και η ΔΕΣΦΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια με χορηγίες που δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.
 
Τα στοιχεία είχε ζητήσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, επικαλούμενος δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το κόστος της ανασκαφικής έρευνας στην Αμφίπολη είναι υπέρογκο.
 
Ο υπουργός Πολιτισμού απαντά, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου, ότι οι χρηματοδοτήσεις για την ανασκαφική έρευνα του ταφικού συγκροτήματος Τύμβου Καστά είναι οι εξής:
 
- 2010: δόθηκαν 20.000 ευρώ μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, από τη Νομαρχία Σερρών (Ανασκαφική έρευνα στην κορυφή του Τύμβου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης)
 
- 2011: δόθηκαν 80.000 ευρώ μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Περιφέρεια (Έναρξη ανασκαφικής έρευνας ταφικού περιβόλου του Τύμβου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης).
 
- 2012: Δόθηκαν 50.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας ταφικού περιβόλου Τύμβου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης).
 
- 2013: Δόθηκαν 90.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού (Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας ταφικού περιβόλου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης)
 
- 2014: δόθηκαν 150.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού (Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας περιβόλου και εντοπισμός και ανασκαφή τάφου Τύμβου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης)
 
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι φέτος δόθηκε ως δωρεά από την Εθνική Τράπεζα ποσό 150.000 ευρώ, ενώ οι χορηγίες των εταιρειών του Δημοσίου ΔΕΣΦΑ (35.000) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000) δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Πολιτισμού
Αμφίπολη
Ευρήματα/Ανασκαφές/Ανακαλύψεις
Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ)
Βουλή
Για το ίδιο θέμα
Στο μικροσκόπιο ο τρίτος θάλαμος