Ηλεκτρονική Έκδοση

Οι προτάσεις της ΕΣΑμεΑ για τον ΕΟΠΥΥ

Με επιστολή της στο υπουργείο Υγείας η εθνική συνομοσπονδία ατόμων με ειδικές ανάγκες (Ε.Σ.Α.μεΑ.) κατέθεσε τις προτάσεις - παρατηρήσεις της για το προσχέδιο του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) όπως δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον ΕΟΠΥΥ, την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ: "Το νέο σχέδιο του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας διαμορφώνεται σε ένα οικονομικό περιβάλλον που υπαγορεύει μια σειρά αναδιαρθρωτικών προσαρμογών στον τομέα της υγείας. 

Η κατακόρυφη μείωση των δαπανών υγείας, παράλληλα με την εκρηκτική αύξηση των ανασφάλιστων/απόρων πολιτών, μεταξύ των οποίων και άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, οδηγεί στην εμφάνιση νέων προβλημάτων στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, τα οποία απαιτούν αύξηση των κονδυλίων χρηματοδότησης για το σκοπό αυτό, καθώς και για τη χορήγηση σύγχρονων φαρμακευτικών και θεραπευτικών μεθόδων, αναγκαίων για την αύξηση της λειτουργικότητας και της αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία και εν τέλει για τη διατήρησή τους στη ζωή".

Συνεχίζοντας η ΕΣΑμεΑ, αναφέρει ότι "επί του νέου σχεδίου του ΕΚΠΥ διαπιστώνονται καταρχάς σημαντικές ελλείψεις σε τομείς όπως:

- Η πολιτική πρόληψης και προαγωγής της υγείας, σύμφωνα με νέες παθήσεις που εμφανίζονται σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού,

- η χορήγηση αναλωσίμων υλικών σε χρόνια πάσχοντες που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή στο σπίτι (π.χ. παραπληγικοί - τετραπληγικοί, πάσχοντες από κυστική ίνωση κ.λπ.),

- η χορήγηση ορθοπεδικών

- ορθωτικών μέσων

- τεχνητών μελών, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ατόμου με αναπηρία ή χρόνια πάθηση,

- η μείωση αναλωσίμων υλικών για θεραπευτικές μεθόδους όπως η αποσιδήρωση για άτομα με μεσογειακή αναιμία ομόζυγο β΄

- δρεπανοκυτταρική νόσο και λοιπές σοβαρέ αιμολυτικές αναιμίες, - η πρόβλεψη των τεχνητών βοηθημάτων υγείας για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες,

- η συρρίκνωση των πράξεων ειδικής αγωγής για τα άτομα με βαριές αναπηρίες και η διαιώνιση ατέρμονων γραφειοκρατικών διαδικασιών στις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν οι γονείς των ατόμων με βαριά αναπηρία.

Ο ΕΚΠΥ θα πρέπει να δώσει βαρύτητα και να καλύψει τις επιμέρους και εξειδικευμένες ανάγκες των ασφαλισμένων του με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.

Σε διαφορετική περίπτωση ο νέος ΕΚΠΥ έρχεται σε ρητή αντίθεση τόσο με τη νέα αντίληψη για την υγεία όπως αυτή υιοθετείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) όσο και με τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία".

Δείτε την αναλυτική δέσμη προτάσεων ΕΔΩ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΟΠΥΥ
ΑμεΑ