Ηλεκτρονική Έκδοση

Η διευθύντρια Άννα Καφέτση απαντά στις καταγγελίες του ΔΣ

Αρχές του 2015 μπορεί να ανοίξει το ΕΜΣΤ

Στο πλευρό της διευθύντριας δεκάδες εικαστικοί και άνθρωποι της τέχνης

Στα ερωτήματα «πότε, θα ανοίξει το Μουσείο», και «ποιός δεν θέλει να ανοίξει» δημιουργώντας διάφορα τεχνικά και γραφειοκρατικά κωλύματα, απάντησε η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Άννα Καφέτση. Μαζί της συντάσσονται δεκάδες εικαστικοί, ιστορικοί τέχνης, γκαλερίστες και άνθρωποι της τέχνης που ζητούν να ανοίξει άμεσα το Μουσείο.

Η ίδια, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, εξήγησε τι ακριβώς έχει συμβεί τα τρία τελευταία χρόνια από το απρόθυμο δ.σ. να εγκρίνει τις μελέτες (μουσειογραφική, μουσειολογική), να παραλάβει το έτοιμο εδώ και μήνες κτήριο από τον εργολάβο και να προχωρήσει στην υλοποίηση των έτοιμων και εγκεκριμένων μελετών από το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ανέφερε πως ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας έχει δώσει ήδη 180.000 ευρώ για αμοιβές προσωπικού και έχει εντάξει στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 το ποσόν του 1,7 εκατ. για την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου που θα μπορούσε να γίνει το πρώτο δίμηνο του 2015, όπως είπε.

Εν τω μεταξύ οι παρόντες στην συνέντευξη Τύπου εικαστικοί, ιστορικοί τέχνης, γκαλερίστες και άνθρωποι της τέχνης, ανάμεσα στους οποίους οι: Δημήτρης Παπαϊωάννου, Γιώργος Χατζημιχάλης, Γιώργος Χαρβαλιάς, Γιώργιος Ξένος, Άννα Φιλίνη, Αγγελος Σκούρτης, Ρένα Παπασπύρου, Μαριάννα Στραπατσάκη, Μαρία Μαραγκού, Λίνα Τσίκουτα, Ευγενία Αποστόλου, Ανδρέας Αγγελιδάκης, Ν. Ναυρίδης, Α.Πλέσσας, Ανδρέας Ιωαννίδης, Κυριάκος Μορταράκος, Σπυριδούλα Πολίτη, Αγγελική Αντωνοπούλου κ.ά. υπέγραψαν επιστολή συμπαράστασης προς την διευθύντρια του ΕΜΣΤ η οποία έχει ως εξής:

"Όλοι εμείς που υπογράφουμε την παρακάτω επιστολή, παρακολουθούμε με αγωνία την επιχειρούμενη αμφισβήτηση, τις αιχμές, τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και τις φαιδρές κατηγορίες κατά της Διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Άννας Καφέτση. Στόχος τους είναι να υποσκάψουν και να απαξιώσουν το έργο και την προσφορά της, τα οποία όμως είναι γνωστά στον καθένα μας καθώς όλοι μας γνωρίζουμε ότι έχει αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη λειτουργία του ΕΜΣΤ και την δημιουργία μιας νέας στέγης του στο ΦΙΞ.

Η  διευθύντρια του ΕΜΣΤ Άννα Καφέτση Η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Άννα Καφέτση Σε αντίθεση με το πνεύμα της πρόσφατης ανακοίνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, το οποίο με προσχηματικές μομφές και κατηγορίες καθώς και με γραφειοκρατικές μεθοδεύσεις κωλυσιεργεί εσκεμμένα την έναρξη της λειτουργίας του. Γιατί είναι προφανές πλέον ότι ο πραγματικός σκοπός αυτής της μεθόδευσης είναι η απομάκρυνση της Διευθύντριας προκειμένου το Μουσείο να έρθει στα μέτρα άλλων, που θα ασκήσουν το δικό τους «έργο»…

Είναι σήμερα απαράδεκτο να μην προωθείται μια τεράστια πολιτιστική υποδομή όπως αυτή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που έλειπε για πολλές δεκαετίες από την Αθήνα και αποτελούσε μόνιμη διεκδίκηση για γενιές και γενιές Ελλήνων καλλιτεχνών. Στη σημερινή μάλιστα δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα μας, το ΕΜΣΤ έρχεται να ενισχύσει το διεθνές προφίλ της Ελλάδας, ανοίγει νέους ορίζοντες για τον άνθρωπο αλλά και προσφέρει θέσεις εργασίας.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης γεννήθηκε το 2000 στα ερείπια του πρώην εργοστασίου Φιξ και χάρη στην επιμονή, το πάθος και την αγωνιστικότητα της Άννας Καφέτση κατόρθωσε να υπερπηδήσει τα πλείστα εμπόδια που τέθηκαν στο δρόμο του, ώστε σήμερα να είναι έτοιμο να αναλάβει το ρόλο του, ο οποίος άλλωστε είναι συνδεδεμένος με το συλλογικό αίσθημα και το κοινωνικό αίτημα για την ανάταξη της χώρας μας.

Η λειτουργία του είναι κοινή υπόθεση όλων μας, αφορά κάθε έλληνα πολίτη.

Καλούμε ως εκ τούτου την πολιτική ηγεσία να λάβει άμεσα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων, προκειμένου να εξασφαλισθεί η έναρξη της λειτουργίας του μουσείου και τα εγκαίνια των συλλόγων του. Και σ’ αυτό το έργο αναντικατάστατο, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η διευθύντρια του κα. Άννα Καφέτση. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ήταν επικίνδυνη, ηθικά επιλήψιμη, πολιτικά άδικη και συνολικά αναποτελεσματική για το ΕΜΣΤ.

Να ανοίξει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τώρα!»

Διαβάστε σχετικά: 

Με μια σκληρή επιστολή που έστειλε αποκλειστικά στην «Ε» ο ζωγράφος, ομότιμος καθηγητής, τ. πρύτανης της Καλών Τεχνών και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) Χρόνης Μπότσογλου περιγράφει το χρονικό δημιουργίας του ΕΜΣΤ και αναρωτιέται για τα αληθινά αίτια που έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια τα εγκαίνια του νέου ανακατασκευασμένου χώρου του ακόμα δεν γίνονται. (Περισσότερα εδώ από την έντυπη "Ε")

Δείτε επίσης : 

Το Μουσείο είναι η Αννα Καφέτση

Επίθεση στην Αννα Καφέτση, εν απουσία της

Newsroom Enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Για το ίδιο θέμα
«Ποιοι δεν θέλουν να ανοίξει το μουσείο;»