Ηλεκτρονική Έκδοση

Ρέγκλινγκ: Από τα stress tests των τραπεζών θα κριθούν οι ανάγκες της Ελλάδας

Ο επικεφαλής του ESM μίλησε και για την κατάρρευση του χρηματιστηρίου

Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του τραπεζικού τομέα της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις 26 Οκτωβρίου, θα συμβάλει να αποσαφηνιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Ρέγκλινγκ είπε επίσης ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να κρατήσει διαθέσιμα για μελλοντική χρήση τα κεφάλαια που έχει κατανείμει για την αντιμετώπιση κρατικών κρίσεων χρέους και όχι να τα επενδύσει τώρα για την τόνωση της οικονομίας στην ΕΕ.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ προέβλεψε ότι η αξιολόγηση των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ξεκαθαρίσει πόσα ακριβώς διαθέσιμα κεφάλαια θα μείνουν στο ελληνικό ταμείο διάσωσης τραπεζών και πόσα θα χρειαστεί ακόμη η Ελλάδα από άλλες πηγές.

«Αυτό δεν είναι απόλυτα σαφές προς το παρόν, διότι η Ελλάδα αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review, AQR) και των ελέγχων αντοχής» των τραπεζών, εξήγησε ο Ρέγκλινγκ.

Το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει διαθέσιμα 11,4 δισεκ. ευρώ τα οποία η Αθήνα θέλει να χρησιμοποιήσει ως αποθεματικό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά το τέλος του χρόνου, όταν ελπίζει ότι θα τερματιστεί το πρόγραμμα διεθνούς στήριξης της οικονομίας της από την τρόικα, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Υπάρχει ορισμένη αβεβαιότητα. Θα γίνουν (...) συνομιλίες στα επόμενα Eurogroup τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να αποφασιστεί τι θα γίνει», πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους πως ορισμένες κυβερνήσεις καλούν να χρησιμοποιηθεί μέρος του αποθεματικού του ΕΜΣ για την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά επισήμανε πως είναι απαραίτητο να είναι διαθέσιμα μεγάλα κεφάλαια. «Ως ένας θεσμός αντιμετώπισης κρίσεων, είναι σημαντικό να έχουμε μεγάλη αχρησιμοποίητη ισχύ πυρός», εξήγησε.

«Όλοι γνωρίζουμε καθώς βγαίνουμε από την κρίση ότι θα υπάρξει κι άλλη κρίση μια μέρα», τόνισε ο Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Σλοβακία.

Η μέγιστη ονομαστική δυνατότητα δανειακών χορηγήσεων του ΕΜΣ είναι 500 δισεκ. ευρώ. Το Βερολίνο έχει καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μεταβολή της αποστολής του Ταμείου. Μια αλλαγή του καταστατικού του ΕΜΣ θα απαιτούσε την έγκριση και των 18 κρατών μελών της ευρωζώνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ρέγκλινγκ «αδειάζει» Βούλτεψη

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες
Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)
Για το ίδιο θέμα
Ρέγκλινγκ «αδειάζει» Βούλτεψη